用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

聖默範圍

Maybe not yet distribute for P.1F.

原帖由 dorismama 於 10-9-20 00:17 發表
請問你係邊班架?

我係一信班, 我地都未有收到聖默範圍, 但就有word bank, 以我所知, 有d班仲未有word bank 收過添, 所以我諗每班有d唔同架...
:pint:

回復 3# dorismama 的帖子

我係1C班呀..

回復 2# blue0 的帖子

一信班家長:
請問你們小朋友上星期五的手冊中,有沒有補充第10-11頁功課?我仔仔沒有寫,網上功課又無,結果被老師寫欠交功課,不知道你們的小朋友有沒有抄到這項功課呢??
麻煩回覆!
san :-P

交功課

我是一信班家長, 網上手冊冇補充第10-11頁功課, 仔仔手冊有, 所以有交. 不過我以為中文課業改(三)改後不用交, 自己file, 欠了一次功課.

我是1c班家長,聖默內容已派,但卻沒有wordbank,班班進度不同,不用擔心!

中文課業係咪即係中文作業薄呀?

阿仔禽日手冊寫課業四, 但我睇過中文書內無野做, 又無作業派, 所以無理, 點知今日比老師寫欠交功課! 今次已經係第2次寫欠交功課嘞

回復 187# fooky-hk 的帖子

課業 is just a piece of worksheet

我都係重未睇得明本手冊寫咩,問個女又好似知D吾知D,唯有每日翻晒所有野出來找功課做.
原帖由 fooky-hk 於 10-9-21 21:24 發表
中文課業係咪即係中文作業薄呀?

阿仔禽日手冊寫課業四, 但我睇過中文書內無野做, 又無作業派, 所以無理, 點知今日比老師寫欠交功課! 今次已經係第2次寫欠交功課嘞 ...

一信班家長....

我女昨天一放學就話我知,有個同學仔冇帶餐盒,老師都知,不過冇借任何餐具比佢,個同學只係用手食飯,真定假架..???

學校應該有得借wow!

原帖由 sze_mark 於 10-9-22 10:24 發表
一信班家長....

我女昨天一放學就話我知,有個同學仔冇帶餐盒,老師都知,不過冇借任何餐具比佢,個同學只係用手食飯,真定假架..???

數日前, 我的女兒忘了帶餐具,老師借了給他.

找回一早派的通告05吧,有解釋的。

找回一早派的通告05吧,有解釋的。
原帖由 sze_mark 於 10-9-22 10:17 發表
我都係重未睇得明本手冊寫咩,問個女又好似知D吾知D,唯有每日翻晒所有野出來找功課做.

回覆 192# sylam28 的文章

學校是有餐具借的,開學前校長已經講明的。阿囡都話有同學試過借帶餐具,所以問老師去那裏借。不過為了環保,學校都是鼓勵同學自己帶餐具,衞生一點。

請問有無人知word bank 十月二十一日要交那部分,是小朋友自己在學校做定係在家中做呢?
仲有,一信班仲未有聖默同英文測驗範圍,是不是呢?
煩解答,謝謝!

原帖由 TENMaMa 於 10-9-25 12:46 發表
學校是有餐具借的,開學前校長已經講明的。阿囡都話有同學試過借帶餐具,所以問老師去那裏借。不過為了環保,學校都是鼓勵同學自己帶餐具,衞生一點。 ...

回覆 195# sanli77 的文章

Word bank: 26/10/2010 - P. 7 to 12 (homework)

一信班仲未有聖默同英文測驗範圍

HTLT:
Thank you so much!

原帖由 HTLT 於 10-9-26 07:35 發表
Word bank: 26/10/2010 - P. 7 to 12 (homework)

一信班仲未有聖默同英文測驗範圍

請問大家買左冬季校服未?
我上網看了一下,發覺外套好像都很薄,不知道哪一種比較厚,希望知道的媽媽幫幫忙解答一下。
還有,今年你們是不是都會傾向,運動服買兩套,校服買一套呢?

我女舊年冇買校褸, 只有買啡色冷衫各一(一背心, 一長袖), 同格仔長袖樓, 因為15度以下可以著自己褸, 乜款都得, 所以校褸對我黎講冇用, 如果溫度未低過15度, 但又覺得果日好凍, 我都係背心冷衫加格仔褸, 夠晒暖
PE衫就買兩套, 因為真係成日著, 你留意下PE褲有兩種質地, 我買左各一, 因為其中一款喺會暖D, 凍果陣我就著佢
, 記得買埋風褸, 又係會成日著
原帖由 sanli77 於 10-9-26 22:12 發表
請問大家買左冬季校服未?
我上網看了一下,發覺外套好像都很薄,不知道哪一種比較厚,希望知道的媽媽幫幫忙解答一下。
還有,今年你們是不是都會傾向,運動服買兩套,校服買一套呢? ...

今日囝囝同我講, 囝囝連個同學仔叫咩名都唔知, 就俾左$4人地買野食.
我在頭痛應否告知老師, 囝囝就唔想, 驚老師會罰個同學, 我也相信我個囝係自願的, 但明知個同學仔行為有偏差, 就咁唔出聲, 唔會反而害左佢呢?
‹ 上一主題|下一主題