用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想F.2轉到同一級的Band1學校「煩惱中」
樓主: cat0831
go

想F.2轉到同一級的Band1學校「煩惱中」 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cat0831 於 09-11-24 14:53 發表

不過話時話因為阿女唔鐘意同呢D壞份子玩,所以班裡無咩真正傾得埋同學,所以佢更尊心於讀書「阿女話因為佢目標係要轉番去一間好學校WO」。

開學了2-3個月啫,
和我女當時情況一樣。
我果時成日同阿女講:好朋友,1-2個就夠啦,
其他同學都要客客氣氣。

不過遲些要group人做project,
無傾得兩句嘅同學會組唔到group,
會成為賣剩蕉,感覺不好受,
呢點要改善。

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-24 17:35 發表

開學了2-3個月啫,
和我女當時情況一樣。
我果時成日同阿女講:好朋友,1-2個就夠啦,
其他同學都要客客氣氣。

不過遲些要group人做project,
無傾得兩句嘅同學會組唔到group,
會成為賣剩蕉,感覺不好受,
呢點要改善。
...

佢地已經做緊project,其實有樣野我都覺幾過份,好多時佢地都唔做叫我阿女做,但老師又唔會知,你話過唔過份。不過我同阿女講,其實做多d對自己會有益。不過我只係覺得好多時老師咩都唔知。

原帖由 cat0831 於 09-11-24 21:25 發表

佢地已經做緊project,其實有樣野我都覺幾過份,好多時佢地都唔做叫我阿女做,但老師又唔會知,你話過唔過份。不過我同阿女講,其實做多d對自己會有益。不過我只係覺得好多時老師咩都唔知。 ...

我個囝都係這樣﹐project 差不多佢一個人做﹐其他人話唔得閒或者話自己英文唔好﹐但project report 會寫誰人負責的項目﹐那麼如實報告老師﹐我囝囝試過向老師complain 老師會記下該同學的學號扣分。

其實你個女間中學已經唔係bank 1頭, 係bank1尾(聽人講都有好幾年), 當年我D同學讀時就係bank1, 已經係廿幾年前的事, 當年都有壞學生, 我同學比D女同志"追"添. 你可以試下銘賢, 銘賢係bank1, 一定好過你而家這間.(個人意見)
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

要轉去同一級數的中學我覺得不易,好的band 1一定唔好,次一級的,大把人才,無必要收你女兒。
到另一間又會好嗎?她們只會當妳係新人,一樣未必會容納妳。
不好的老師間間都有,不過第一年就遇上確是不好彩,不如妳叫她讀好書,有成績就無人敢蝦妳。

支持轉校
我個仔既情況同你一樣
佢日日同我講要轉校
我同佢講:讀好書先轉
佢成績又幾好:佢話要發奮溫書轉校
佢又話d同學品德唔好,開學冇幾耐發生學生上網睇3級片
無奈....而家幫佢轉校
佢有自己既心儀中學加上又近自己屋企
而家幫佢轉校

原帖由 星班 於 09-11-25 17:31 發表
支持轉校
我個仔既情況同你一樣
佢日日同我講要轉校
我同佢講:讀好書先轉
佢成績又幾好:佢話要發奮溫書轉校
佢又話d同學品德唔好,開學冇幾耐發生學生上網睇3級片
無奈....而家幫佢轉校
佢有自己既心儀中學加上又近自 ...

但係你係咪都會比佢讀埋呢年先轉?
有些野我唔方便講,不過我覺得所謂band 1學校唔知係咪家x不出外傳,有些野發生左都唔去設低追查,我覺得咁真係唔多得。我覺得無話查唔到的,只不過老師校長去唔去花心機去查,咁樣我覺得好影響學校d好學生。

我覺得如果你真的想轉校, 那現時可做的是一方面叫女兒努力讀書, 好好裝備自己, 另一方面打探哪間學校好, 然後打電話到心儀學校(可多於一間)問有沒有插班位, 就算現時無也要耐不耐再打去問(誰知中途有無人退學), 並準備好portfolio, 有需要時便可隨時交給學校.  此外, 想定怎交待轉校的原因, 這一定會問的.

加油!

原帖由 annew1128 於 09-11-26 13:10 發表
我覺得如果你真的想轉校, 那現時可做的是一方面叫女兒努力讀書, 好好裝備自己, 另一方面打探哪間學校好, 然後打電話到心儀學校(可多於一間)問有沒有插班位, 就算現時無也要耐不耐再打去問(誰知中途有無人退學), 並準 ...

Thank~已經在準備中

女兒出左學期成績表未?我個仔未考試,未有成績表.而家得測驗成績表

原帖由 星班 於 09-11-27 14:52 發表
女兒出左學期成績表未?我個仔未考試,未有成績表.而家得測驗成績表

暫時只係出左測驗成績表,唔錯唔錯~

洗唔洗交測試成績表?
‹ 上一主題|下一主題