用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想F.2轉到同一級的Band1學校「煩惱中」
go

想F.2轉到同一級的Band1學校「煩惱中」 [複製鏈接]

不經不覺開左學已經差不多3個月,第一次測驗都已經測左,女兒的成積在班中都算不錯。

學校表面上在一般人看來好像唔錯,但可能中一是由不同的小學學生分派到呢間學校,又咁arm可能派到一班唔係咁好「放學,小息 老師又未必會留意到學生表現」,同埋呢間學校老師都唔係好會關心d學生,「難道Band 1學校就係咁」我估未必間間係~所以我女兒好用工讀,希望能夠轉去其他同級學校。

其實中二轉番一間同一級的Band 1學校唔知會唔會好難,有無家長的仔女嘗試過,請幫忙解答,多謝曬~

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

deleted

小女唔係因為想轉間有自己小學同學的學校,他是想轉一間學生品德同埋老師對學生比較好的學校。一開始佢已經講就算轉去一間工課更多更辛苦佢都唔會怕。

如果成績唔好就咩都唔洗講~如果佢成績好我都想專重番佢意見。

我只想知有無人試過F.2轉校「我指BAND 1學校」,要有咩手續?難唔難?
THANK~

回覆 3# cat0831 的文章

可否告知是那一間band 1學校?

原帖由 tangko 於 09-11-23 15:29 發表
可否告知是那一間band 1學校?

女兒讀緊聖母玫瑰

好多人都話好,可能當初真係選錯左,又或者小女唔好彩地又入到呢班~唉。重之就煩,唔知點好,無理由同佢轉間比呢間差架,但轉番同樣BAND 1依家又轉左334,唔知收唔收~

醒目開學勳章

如果出年先轉, 會唔會出年又唔同呢班同學一班呢? 好多都因成績分班. 老師都可能唔同. 要打聽下係學校既校風同老師唔好, 定係個別係咁.

首先原因係因為班裡好多女仔講粗口
另老師唔懂得關心學生,講野好直(學問係得,但EQ唔多得)一些都唔比面,又唔留意學生係課堂外表現。
有朋友叫我同校長講,但我真係唔想咁,講左可能會對我女兒有負面影響。

我自己都知就算點好學校都一定會有壞份子,不過估唔到咁黑仔入到呢班,我覺得老師對學生影響都好緊要~

原帖由 veronna 於 09-11-23 16:12 發表
如果出年先轉, 會唔會出年又唔同呢班同學一班呢? 好多都因成績分班. 老師都可能唔同. 要打聽下係學校既校風同老師唔好, 定係個別係咁.

我都係咁想,因為老師講過如果以佢依家成積出年一定會轉去好個班。

其實每一間學校都有好及壞人, 不論是否band 1中學, 我個女間學校亦是band 1 top 學校, 佢地嗰班都有人講粗口, 上堂send SMS, 同老師駁咀, 但只是很少數人, 大部份都是好學生的, 所以我同個女講唔好接近佢地, 同其他乖學生
玩就ok啦.

所以大前提是學校整體校風及教學質數是否好, 若
只是因為少數同學不好而要轉校就無謂啦!

去到中學,少靠老師,多靠自己,尤其是Band 1名校。

原帖由 Janice01 於 09-11-23 18:19 發表
其實每一間學校都有好及壞人, 不論是否band 1中學, 我個女間學校亦是band 1 top 學校, 佢地嗰班都有人講粗口, 上堂send SMS, 同老師駁咀, 但只是很少數人, 大部份都是好學生的, 所以我同個女講唔好接近佢地, 同其他 ...

多謝曬你,有你意見我都放心d,你知啦~做家長見到咁真係好膽心。
我都有同個女講唔好接近個d壞份子,希望佢唔好受到個d壞份子影響。

原帖由 esprincess 於 09-11-24 09:07 發表
去到中學,少靠老師,多靠自己,尤其是Band 1名校。

原來係咁架~唔該曬

回覆 13# cat0831 的文章

why not give her a try?

I have this experience: study in a class with most classmates horrible, then I suffered for many years with little friends only.
After that I changed to another school, much happier, nice teachers, friendly classmates,
my life is so different since then.

consider your daughter's feeling. she is not escaping from hard work. she is working hard to fight for a happier school life. if possible, why not follow her wish?
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

原帖由 littlemak 於 09-11-24 10:18 發表
why not give her a try?

I have this experience: study in a class with most classmates horrible, then I suffered for many years with little friends only.
After that I changed to another school, much h ...

其實我同女兒講過一句:XX(女兒名字)唔開心都係6年姐,過左6年就上大學LO。
女兒答:媽咪,唔係6個月,係6年呀!媽咪,我又唔係成績唔得.....點解....。

聽完女兒咁講之後我都想係到想應該係比佢有6年快樂的學校生活,如果6年只係成績而不快樂的話真係會幾難過。

事實我發覺佢上左中學之後多左好多心事,以前佢小學學業成績好而日日都好開心,老師個個都對佢好好,每天佢都是滿是笑容,好多課外比賽佢都參加,而現在他就多左好多心事,好多時都講「知道我唔參加,我依家真係好唔想比賽」

老師講左一些令佢好難堪的說話,回來佢同我講老師話......媽咪,我當時真係眼淚都想流~

我知道可能中學同小學唔同,當然唔可能要個個老師都對佢好,但現在讀左3個月已經咁我都好膽心~

「有些事我唔係到講係因為我怕有呢間學校老師睇到又或者有佢同學睇到就會知道係邊個學生,我免得抽後算脹,請各位諒解~Thank」

原帖由 cat0831 於 09-11-24 09:15 發表

多謝曬你,有你意見我都放心d,你知啦~做家長見到咁真係好膽心。
我都有同個女講唔好接近個d壞份子,希望佢唔好受到個d壞份子影響。

唔好客氣!! 最初我聽到我個女同我講時都同你一樣反應.. 好膽心, 但係我地自己不可以自亂陣腳, 要同佢分析, 要佢地自己接觸及學織點樣分別壞人同好人, 教她遠離佢地.
及要KEEP住同個女跟進, 就唔洗咁膽心啦!!
希望在明天呀!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Janice01 於 09-11-23 18:19 發表
其實每一間學校都有好及壞人, 不論是否band 1中學, 我個女間學校亦是band 1 top 學校, 佢地嗰班都有人講粗口, 上堂send SMS, 同老師駁咀, 但只是很少數人, 大部份都是好學生的, 所以我同個女講唔好接近佢地, 同其他 ...

無錯,其實每間學校總會有呢些學生,
不論banding,band one 頭嘅學校都有,
我女中一時都係話班中有3幾個同學品行唔好,
亦有話某一位老師唔好,罵人好無理由,
學校唔好,早會要係操場企,有事要記操行部...........
(下刪一百字)
現在升上中2已經無話要轉校,
都會講老師同學唔好,
但只是生活點滴,小風波。

不過假如樓主女兒有強烈意欲,
亦肯努力實行轉校計劃,
我都覺得一試無妨,
但要告知每間學校都有呢類學生,
我都會好似janic咁叫阿女佢遠離他們,
無理罵人的老師,
呢個我會叫佢自己想下自己是否真的有錯,
最重要學校風氣整體上是正規的就可以。

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-24 12:58 發表

無錯,其實每間學校總會有呢些學生,
不論banding,band one 頭嘅學校都有,
我女中一時都係話班中有3幾個同學品行唔好,
亦有話某一位老師唔好,罵人好無理由,
學校唔好,早會要係操場企,有事要記操行部...........
(下刪一百字)
...

重之就煩~以前都唔知原來做人媽媽咁難,以前媽媽只係一直怕我學壞,依家先知做人媽媽什難~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cat0831 於 09-11-24 14:06 發表

重之就煩~以前都唔知原來做人媽媽咁難,以前媽媽只係一直怕我學壞,依家先知做人媽媽什難~

你女唔鐘意佢地咁應該唔跟佢地會學壞,
人以羣分,唔係那類人唔會一齊,
現階段,最重要教阿女揀朋友,
如果阿女話佢地咁做無問題你才擔心,
我覺得班同學咁做會影響課堂學習氣氛和進度,
呢個才是真正要煩嘅問題。

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-24 14:29 發表

你女唔鐘意佢地咁應該唔跟佢地會學壞,
人以羣分,唔係那類人唔會一齊,
現階段,最重要教阿女揀朋友,
如果阿女話佢地咁做無問題你才擔心,
我覺得班同學咁做會影響課堂學習氣氛和進度,
呢個才是真正要煩嘅問題。

...

不過話時話因為阿女唔鐘意同呢D壞份子玩,所以班裡無咩真正傾得埋同學,所以佢更尊心於讀書「阿女話因為佢目標係要轉番去一間好學校WO」。
‹ 上一主題|下一主題