用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

原帖由 kwingpo 於 10-9-9 12:18 發表
1D           seabird6623
再加上我, 好多1D.
大家好, 多多指教.

課外活動時間, 也令我頭痛接送. 想問你們囝囝回來有午睡嗎?
課外活動 ...
真係好啦,又多個同班同學家長
我個仔戒午睡2年啦,都習慣晒,依家夜晚9點要佢瞓,唔使15分鐘就豬晒咁啦~~

我阿仔都戒咗午睡啦。

原來佢地禽日有個"大哥哥計劃", 由d五六年班的哥哥帶住班小一新生遊學校.

原帖由 ritaor66 於 10-9-9 14:15 發表
真係好啦,又多個同班同學家長
我個仔戒午睡2年啦,都習慣晒,依家夜晚9點要佢瞓,唔使15分鐘就豬晒咁啦~~

原帖由 LikLik 於 10-9-9 15:41 發表
我阿仔都戒咗午睡啦。

原來佢地禽日有個"大哥哥計劃", 由d五六年班的哥哥帶住班小一新生遊學校.
阿仔尋日返來都有講呀...
跟住我問佢知唔知d地方係邊,好彩佢都答得到少少!
原來阿仔話佢地小息唔比落操場,但係一樓廁所維修所以小息亦只可以去2樓廁所wor~

大哥哥計劃有相睇...去學校網站睇吓見唔見仔仔,不過我搵唔到阿仔low

1D           ritaor66
1D           wantai
1A           phyonna
1F           LikLik
1C           lovepooh215
1D           kwingpo
1D           totopiggy

Dear all,

My boy is also in 1D.  Nice to meet you all here!

My boy would like to learn 長號, but I cannot meet the school schedule.  Still having a headache in finding him a teacher.

What other activities are you going to join?

Cheers.

totopiggy

原帖由 ToToPiggy 於 10-9-9 21:17 發表

1D           kw ...

我最終都係決定係返屋企樓下學小提琴算... 放左學先學我驚阿囝唔夠時間做功課,我見好似係星期二學,但好似星期三要默書.... 阿囝平時學野都係星期五同WEEKEND!好似好D.... 係呢,有無同學仔返學校學游水呢?我阿囝唔識游水,所以報左係學校游。

原帖由 HWMum 於 10-9-8 10:38 發表
Hi Maria,

Thank you.  但你指嗰個 link 係 download 首校歌,嗰首"Glorious Patron"我就揾唔到?!

HWMum,

我搵到了, 原來係學校個內聯網.
login左入去後, 係左邊有四個icon, 揀"教學資源", 裡面有四個folder, 第二個就係"Glorious Patron"
希望係今次無攪錯啦.

急 !!!請問點解開不到內聯網呢????

Maria, a million thanks!

原帖由 maria_lai 於 10-9-11 16:19 發表

HWMum,

我搵到了, 原來係學校個內聯網.
login左入去後, 係左邊有四個icon, 揀"教學資源", 裡面有四個folder, 第二個就係"Glorious Patron"
希望係今次無攪錯啦. ...

原帖由 hello0419 於 10-9-11 18:34 發表
急 !!!請問點解開不到內聯網呢????

昨天是開不到, 但今朝OK了

原帖由 ToToPiggy 於 10-9-9 21:17 發表

1D           kw ...

1D 同學家長,想問吓大家今日仔仔返來有無同你地講今日上堂既事情呢..???
因為我仔仔話我知老師今日有罰小朋友,我仔仔都有被罰,仍就抵既,因為佢話仍因為PAT PAT痕突然企係身,所以被老師罰無影櫈..(佢話唔耐,仲好得意咁話自己唔倦,衰仔)
但係其餘兩個同學我就覺得處理唔係咁好,話說老師叫果兩個同學既學號,佢地無反應,老師竟然係同學耳邊大聲咁叫佢地,仲罰仍地念自己學號100次....係咪有點那個呢...???

原帖由 ritaor66 於 10-9-13 23:28 發表

1D 同學家長,想問吓大家今日仔仔返來有無同你地講今日上堂既事情呢..???
因為我仔仔話我知老師今日有罰小朋友,我仔仔都有被罰,仍就抵既,因為佢話仍因為PAT PAT痕突然企係身,所以被老師罰無影櫈..(佢話唔耐,仲好得意 ...

下?咁你囝囝有冇話上咩堂時被罰呀?
小朋友上堂唔留心係抵罰既..... 但之不過佢地會唔會係未習慣呢?
我名囝冇講呀!有可能被罰既係佢都唔出奇!被人罰完唔敢講掛?今晚問下阿囝至得.......

嘩! 好嚴格!  你們的孩子適應小一嗎?

我個仔只說體育堂好玩, 中文字寫得靚可以貼堂, 今日有小朋友去圖書館.

另外我想問下上星期三/四英文reader堂是否要帶MG?

原帖由 ritaor66 於 10-9-13 23:28 發表

因為我仔仔話我知老師今日有罰小朋友,我仔仔都有被罰,仍就抵既,因為佢話仍因為PAT PAT痕突然企係身,所以被老師罰無影櫈..(佢話唔耐,仲好得意 ...

原帖由 ToToPiggy 於 10-9-14 08:44 發表
嘩! 好嚴格!  你們的孩子適應小一嗎?

我個仔只說體育堂好玩, 中文字寫得靚可以貼堂, 今日有小朋友去圖書館.

另外我想問下上星期三/四英文reader堂是否要帶MG?

...

Reading堂要帶reader書, 細細本, 叫greenbook 或bluebook個本
Magic Grammer堂就帶magic grammer 書

回覆 173# wantai 的文章

我個仔有講係邊個同學,我pm你啦!

如果係真, 我覺得老師處理得唔好囉...

開學兩日左右因send email問班主任一些問題,她回覆我時有順便提及阿囝曾走出座位,叫我多加提點,佢亦有講知道仍是適應期.....

我覺得咁都唔錯,由家長提點小朋友好過當時就罰.....

不過唔理阿囝有冇份,我都要多加提醒佢要乖d,守秩序先得!

頭先打過返去問阿囝.... 我阿囝講得個版本有少少唔同... hehee.... 唔知係咪佢表達得差呢...?但好似佢冇份...

果日經過一年級班房門口, 聽到有兩班的班主任勁惡, 好大聲咁'喝'd學生. 我都打咗個突....

貢獻勳章

唔比D下馬威,小朋友邊會怕! 再者,如果你個仔專心聽書,但有半班同學仔百厭,攪到老師成日要"控制課室秩序"而停止教書,你個仔又怎能專心呢?對專心的同學也是不公平吧! 可能有D小朋友在家從未被父母鬧過(或是甚少),所以較為活潑。相信小朋友大一點會好些 !

記得去年亞仔初入LS時,被欽點做班長,亞仔話有時老師在課室內,都要班長同副班長企出去維持秩序 (擇名)。

Relax !!!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題