用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

1D           seabird6623
1D           ritaor66
1A           phyonna
1F           LikLik

原帖由 phyonna 於 10-9-7 11:46 發表

原帖由 LikLik 於 10-9-7 12:51 發表
1D           wantai

我囝囝係一號校車,請大家多多指教。
係呢?順便一問,大家囝囝有冇帶作業返學?因為書包好重呀!

原帖由 lovepooh215 於 10-9-7 15:34 發表
大家好, 多多指教.

我都擔心課外活動時間, 學校又無第二輪校車安排比課外活動放學.

我睇過如夏令放1:00, 但課外活動時間是 1:30開始, 要攞飯比佢, 只有30分鐘食飯, 便要立刻開始. 還有攞飯比佢唔緊要, 但課外活動要1.5 hours, 要在學校等他?

樂器要件$3000多元+學費要. 如他真的不喜歡什辦?
樂器可否自行出去買些平D? 等他真的是有興趣再買好些可以嗎?
其實我都有你擔心既問題,夏令時間有課外活動既日子唔多,唔知可否照訂飯送來?
樂器好似係話叫自己出去買,個價錢係話比大家知有個心理準備,學校唔會幫學生買ga wor(星期六果日聽到係咁講,唔知有無聽錯意思),我都想問係咪一參加就必須要買樂器?定可以返幾多堂之後才決定呢..????
都幾煩~~

原帖由 ritaor66 於 10-9-7 16:46 發表
其實我都有你擔心既問題,夏令時間有課外活動既日子唔多,唔知可否照訂飯送來?
樂器好似係話叫自己出去買,個價錢係話比大家知有個心理準備,學校唔會幫學生買ga wor(星期六果日聽到係咁講,唔知有無聽錯意思),我都想問係 ...

學校只會係冬令時間幫學生訂飯.  我見夏令時, 就會有好多媽咪, 工人姐姐或家人帶野食去學校.  其實30min食飯都ok夠, 不過係煩d囉.

樂器係自己出去買, 俾你個價錢及型號係for reference. 試過前年有同學買小號, 佢問亞sir可唔可以買另一個平d既, 亞sir話ok.  第一堂唔帶住都可能得, 但之後應該要用喎.

回覆 145# maria_lai 的文章

Maria, 你好好人呀!我見大家有嘢唔知,你都會盡量解答。

我仔今年插班小四,考詩班話要唱 "Glorious Patron" 首歌,我見校網上只有校歌,唔知邊到有呢首歌的mp3呢?  Thank you!

原帖由 HWMum 於 10-9-7 18:34 發表
Maria, 你好好人呀!我見大家有嘢唔知,你都會盡量解答。

我仔今年插班小四,考詩班話要唱 "Glorious Patron" 首歌,我見校網上只有校歌,唔知邊到有呢首歌的mp3呢?  Thank you! ...

客氣, 客氣!  除左我, 其實呢到有好多熱心家長架

首先你去學校呢個website
http://lasalle.mysch.net/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=22&mode=published&nocache1283861335

去到呢版最低有"download"呢個字, 用個mouse指住佢, right click個mouse, 會見到"save as" 或"另存新檔"之類, click左就會彈出個window俾你save, 個一個係mp3來的.  我剛剛試save完再play, ok無問題, 你試試.

原來學校個website變左, 我覺得靚過以前

原帖由 maria_lai 於 10-9-7 17:38 發表

學校只會係冬令時間幫學生訂飯.  我見夏令時, 就會有好多媽咪, 工人姐姐或家人帶野食去學校.  其實30min食飯都ok夠, 不過係煩d囉.

樂器係自己出去買, 俾你個價錢及型號係for reference. 試過前年有同學買小號,  ...
多謝你既提供呀...暫時課外活動都係下月先開始,真係夏令就要到出年,都有d時間考慮點安排ge~

其實我都唔知幾時要用作業, 但都有帶埋.

原帖由 wantai 於 10-9-7 13:23 發表

我囝囝係一號校車,請大家多多指教。
係呢?順便一問,大家囝囝有冇帶作業返學?因為書包好重呀!

阿仔話鍾意色士風, 一睇, 嘩, 最貴嗰件...

原帖由 ritaor66 於 10-9-7 16:46 發表
樂器好似係話叫自己出去買,個價錢係話比大家知有個心理準備,學校唔會幫學生買ga wor(星期六果日聽到係咁講,唔知有無聽錯意思),我都想問係 ...

原帖由 LikLik 於 10-9-8 00:16 發表
其實我都唔知幾時要用作業, 但都有帶埋.

帶埋作業啦.

我個仔通常交完作業, 第二日老師收番去改, 下一次再派時會做新一課及改正上次個課.

原帖由 LikLik 於 10-9-8 00:23 發表
阿仔話鍾意色士風, 一睇, 嘩, 最貴嗰件...

你個仔好識揀吓, 哈哈!!

Hi Maria,

Thank you.  但你指嗰個 link 係 download 首校歌,嗰首"Glorious Patron"我就揾唔到?!

原帖由 maria_lai 於 10-9-7 20:18 發表

客氣, 客氣!  除左我, 其實呢到有好多熱心家長架

首先你去學校呢個website
http://lasalle.mysch.net/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=22&mode=published&nocache1283861335

去到呢版最 ...

原帖由 HWMum 於 10-9-8 10:38 發表
Hi Maria,

Thank you.  但你指嗰個 link 係 download 首校歌,嗰首"Glorious Patron"我就揾唔到?!

哎呀, 我誤會左tim
試下幫你問問.

佢識揀唔緊要, 最怕佢學一陣又話唔鍾意.

原帖由 maria_lai 於 10-9-8 08:53 發表

你個仔好識揀吓, 哈哈!!

我見通告寫every monday帶「頌恩」想請問即係邊一本書呀?我好似唔見咁既?請指教呀~

這本是唱聖歌的歌書,但不是我們在聖堂唱的那一本,
那一本很厚,遲些學校會派的。

原帖由 seabird6623 於 10-9-8 14:30 發表
這本是唱聖歌的歌書,但不是我們在聖堂唱的那一本,
那一本很厚,遲些學校會派的。

Sorry.del.

1C           lovepooh215
1D           kwingpo

再加上我, 好多1D.
大家好, 多多指教.

課外活動時間, 也令我頭痛接送. 想問你們囝囝回來有午睡嗎?

原帖由 kwingpo 於 10-9-9 12:18 發表
1C           lovepooh215
1D           kwingpo

再加上我, 好多1D.
大家好, 多多指教.

課外活動 ...

我阿囝K3時係下午班,好耐冇午睡喇!我驚佢唔夠時間做功課同溫習呀!我阿囝係豬油包呀....
‹ 上一主題|下一主題