用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 票選:面試後最令人失望及最有驚喜的幼稚園 ...
樓主: BBvivian
go

票選:面試後最令人失望及最有驚喜的幼稚園 [複製鏈接]

面試後最令人失望的幼稚園:
祟真 (一個字 -- 亂, 點教小朋友呀)

面試後最有驚喜的幼稚園: 地利亜幼維園(一間不出名的學校, 部份人將中學混談, 但Interview 相比祟真天淵之別, Control 得好好, Attention to details)

see this threads:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-920918-1-1.html

基本上, 所 in 幼維園的教師都好nice.

我個女in 左6間...

最令人失望: 創價/民生

原因:

創價--->interview安排差.....報到之後叫人上樓玩,夠鐘自己落黎.....條樓梯好窄,d小朋友同大人上上落落,好危險law.....點名個miss,笑容欠奉.....佢無啦啦走黎話同我個女傾計.....我同個女都比佢嚇親...點知佢問完我個女叫咩名,我個女唔答佢者,佢就即刻黑面同閃開呀.....到入去面試,以為d老師有少少笑容好d啦....點知只係問左我個女幾條問題...仲要好趕時間咁。雖然聽人講呢間學校唔差,但係面試之後我已經唔想比個女去讀。面試到最後,佢地問我個女鍾唔鍾意係度反學?我個女立即擰頭....(估唔到個女同我心靈相通)  最激氣走既時候個女同反點名個miss 講byebye,佢唔應我地law....><

民生----> 原本見到d童軍招呼唔錯,個interview應該唔差得去邊,點知入到去完全覺得佢地做show同好求其,都唔知in 左d 咩。

最有驚喜: 鑽石山靈糧

原因: 安排最好最用心,老師好nice~一路行個個老師都笑,感覺好warm,我feel到個女最喜歡呢間~最令我驚喜係,唱歌個老師走時記得我個女叫咩名,同佢講byebye~
爸爸仲話d老師唱歌好好聽,佢都話呢間very gd~

面試後最令人失望的幼稚園: 根德園, 啟思小學附屬幼稚園

面試後最有驚喜的幼稚園: 約克及鑽石山靈糧堂

[url=http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd32&cb=11224492]面試[/url]後最令人失望的幼稚園: 根德園,民生
面試後最有驚喜的幼稚園:培道

醒目開學勳章

面試後最令人失望的幼稚園:
SOKA  ~~~ 快過咩....

面試後最有驚喜的幼稚園:
NON

醒目開學勳章

最令人失望: 創價
原因:
都唔知點評核....太"求其", 老師連午安,問小朋友叫咩名都沒有....得個 4 塊積木.......
去到好似家長日, 老師笑晒口同很多交流
(當然只限識個D)
有兩個老師在考生入課室前同個考生講" 我同妳契媽好熟架".... 駛唔駛咁"揚" 呀 !
(6號課室旁的面試室)
真係少D關係都似是異族........
真的不知道這所學校為何口碑這麼好,但面試可以這樣沒有質素...

好似話有人即日透個FACEBOOK 公告 SOKA 已收左自己個小朋友............ 唉... 又一句, 識人好過識字..... 鬼叫自己咩人都唔識.....係咁不公平架啦 !
老師....真的這麼卓越嗎? 咩又係創價會D教友....

點解冇咩人講HK區嘅KG?可能呢度多KLN區MAMI!
我暫時IN左2間香港區幼稚園:
失望:聖保羅堂
呢間KG好多話好,我唔知真係因為出名定係D老師真係好好,但係我第一次去交表已經嚇一跳,因為佢地係冇固定課室,校舍係一個大禮堂用板間課室,雖則佢地個樓底好高,但係D房又唔開得窗,我就唔係咁鍾意,不過個個話好又排左成個鐘交表咁梗係報啦, 到IN嗰日個場好多人,輪候區又迫,跟住等叫名就分到唔同嘅房等IN,IN嘅形式係一個老師對住小朋友同家長咁問答,我覺得幾FORMAL下。根本冇咩時間比小朋友WARM UP,我自己就好緊張啦,IN我地嗰個老師都唔係咁NICE,咁我都明白佢地安排同一日IN咁多人,個老師都冇咩心機啦,所以我個仔答得OK,但係我就答得唔係咁好,IN完從老師嘅神情我都知應該唔得啦,結果真係唔收我個仔,所以可能有人會認為我係嬲佢地唔收所以話呢間學校唔好,我自己初時都好失望,老實講做呀媽梗係覺得自已嘅小朋友係掂,但係諗深一層我根本唔係咁鍾意呢間KG,佢地INTERVIEW都安排得咁緊湊,咁佢地嘅教學係咪真係咁好呀?校舍就梗加係唔合格啦,所以佢唔我個仔唔係我嘅損失,唔知講完會唔會比人話我小器所以唱衰佢間學校呢?
有驚喜:銅鑼灣靈糧堂
我啱啱上星期六IN完,所以未知收唔收,其實佢個形式應該同KLN區靈糧堂一樣,都係比好多時間小朋友玩玩具,再同佢地傾計同唱遊,最後校長會比分同埋同小朋友講BYE BYE,咁我覺得由於時間長D,老師可以觀察小朋友耐D,唔係入房見嗰個5分鐘就算,小朋友又輕鬆D,至於個校舍同覺地點都幾好,空氣好,地方開揚,每個老師都好NICE,感覺良好,所以我同老公都覺得唔錯,呀仔都表現OK,所以就算唔收都唔會好唔開心,因為盡左力,起碼覺得佢地安排得好好,有心思,不過佢梗係唔夠上一間咁出名,但係究竟我地做MAMI係想小朋友讀得開心定係一定要入有名氣嘅KG呢?真係好矛盾!

面試後最令人失望的幼稚園 : 創價
當日感覺學校裡面好似係到等睇門診,係出面坐一陣, 等叫名, 入到房講兩野跟住出得去攞藥甘...所以幾多人講好同唔好都無用, 真係要自己親身體會先知, 而且我都唔覺D老師既愛心好似方間甘講得特別好... 笑容有點假

面試後最有驚喜的幼稚園 : YORK
YORK 真係估唔到甘好, 老師超有耐性, 有愛心, INTERVIEW 安排都 VERY GOOD, 完全係好驚喜既一間

我仔仔是之前的APPLICANT,
但都想講下...
面試後最令人失望的幼稚園: 根德園
老師趕住收工,連我個仔個名都叫錯,一味催我地"快D!快D",好似打杖甘...

面試後最令人失望的幼稚園: St Cat (too much waiting.. Interviewer is not quite friendly)

面試後最有驚喜的幼稚園: York & Kentville (arrangement is smooth and teachers are nice)

醒目開學勳章

最令人失望的幼稚園:寶血
面試前:
朋友兒子就讀,盛讚老師有愛心,兒子讀得好開心。

面試後:
(1)咁多人報名,應該安排多幾日面試,人多等好長時間。我指係每半小時in50人,而佢當日係in7小時。

(2)流水作業式,雖表面睇好大(指10幾人時)但成50幾個小朋友,仲有每位小朋友有2位家庭,你可以想下幾沒有地方比小朋友玩、好侷,好似醫院輪門診。

(3)面試老師好無耐性,說話速度又快,問問題只有一次,小朋友未比反應就話唔緊要,下一個問題。小朋友第一次見面,聽唔慣老師咁快語速,講多次都得掛。只係面試左5分鐘。因我bb仲未肯講野,老師問多佢幾句之後都5願同媽媽講野(在校門時已聽見有一個爸爸問媽媽話點解in得咁快,心知已不妙)

(4)問小朋友d題目又少,砌lego、看圖畫問2題問題、問2個生果名。收工,唔夠全面。
總結:唔覺得面試好認真,可以考到小朋友d mud。之後老師問我問題我都係笑一笑,講兩句,唔想答,只係想快d走。

最有驚喜幼稚園:未有

me 2! exactly!!

原帖由 hom76 於 09-11-24 10:28 發表
面試後最令人失望的幼稚園: St Cat (too much waiting.. Interviewer is not quite friendly)

面試後最有驚喜的幼稚園: York & Kentville (arrangement is smooth and teachers are nice)

面試後最令人失望的幼稚園: Good Hope

面試後最有驚喜的幼稚園: Soka

Worst: ST.Cat
Best: Kentville

最令人失望的幼稚園: 民生 (唔使多講, 呢度都講晒)

最有驚喜的幼稚園: 鑽石山靈糧

最滿意安排幼稚園 : Soka  (我反而對佢地安排幾滿意喎, 直接去房門口向老師報到, 小朋友在房門口玩一陣, 等左15分鐘就入去in喇, in 左10分鐘, 真係快靚正, 我接觸的老師/主任都好好笑容!)

面試後最令人失望的幼稚園: Good Hope

面試後最有驚喜的幼稚園: 又一村
‹ 上一主題|下一主題