用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 資料夾的英文拼法是portfolio, 唔好再錯喇! ...
go

資料夾的英文拼法是portfolio, 唔好再錯喇!

各網友留意:
資料夾的英文拼法是"portfolio", 唔好再錯喇! 也不要跟"profile"這個字混淆。

還有, "組別"的英文拼法是band, 不是brand

叩門, 不是門, 意思有很大的分別啊!

"", 不是"綱友"

原帖由 maglam1985 於 09-11-21 17:57 發表
各網友留意:
資料夾的英文拼法是"portfolio", 唔好再錯喇! 也不要跟"profile"這個字混淆。

還有, "組別"的英文拼法是band, 不是brand

叩門, 不是扣門, 意思有很大的分別啊! ...

thanks,搞錯左個portfolio係個profile度,真係幾失禮同失分,咩band想叩門都幾難

"叩"音扣?

原帖由 moyan 於 09-11-23 01:38 發表
"叩"音扣?

唔明你想講乜?
你係咪話"叩"嘅音唔係"扣"?呢兩個粵音是一樣, 所以好多網友寫"叩門"時錯用"扣"字。

呢個粵音網好有用, 請參考:
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/

Profolio

原帖由 elok2009 於 09-11-23 23:16 發表
Profolio

mouth:" />

profolio  (wrong spelling)
portfolio (correct spelling)

The web site you're referring to is very good!
Thank you very much for the advice.
原帖由 maglam1985 於 09-11-23 18:44 發表

唔明你想講乜?
你係咪話"叩"嘅音唔係"扣"?呢兩個粵音是一樣, 所以好多網友寫"叩門"時錯用"扣"字。

呢個粵音網好有用, 請參考:
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/ ...

謝謝樓主的提示!

原帖由 schoolrun 於 09-11-24 20:43 發表
The web site you're referring to is very good!
Thank you very much for the advice.

呢個網址係2009年十大優秀網頁, 值得參考, 好似有個名醫叫林兆"鑫", 話自己個名個"鑫"字讀音"襟", 其實應該讀"音", 此字亦無其它異音, 可能佢冇睇以前嗰套電視劇"他來自江湖"周星馳個名(劇中周星馳個名叫 x鑫淼), 所以讀錯 。

原帖由 maglam1985 於 09-11-27 00:04 發表

呢個網址係2009年十大優秀網頁, 值得參考, 好似有個名醫叫林兆"鑫", 話自己個名個"鑫"字讀音"襟", 其實應該讀"音", 亦無其它異音, 可能佢冇睇以前嗰套電視劇"他來自江湖"周星馳個名(劇中周星馳個名叫 x鑫淼), 所以讀錯 。

此君讀錯自己個名,都未算失禮,佢受過高深的專業教育,擁有資深的工作經驗,有崇高的社會地位,但是錯在太貪婪,還嫌他名字的這個"鑫"的三個金都未夠多,咪換來鐵窗裏的25個月兼且名譽掃地。"滿足"呢樣嘢真係好高層次去解讀!
"portfolio"我諗你都忍咗好耐先提出來,不過有些人不衹串錯,讀也讀錯,可能太忙,連查究一下都抽不到時間。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 09-11-27 04:10 發表

此君讀錯自己個名,都未算失禮,佢受過高深的專業教育,擁有資深的工作經驗,有崇高的社會地位,但是錯在太貪婪,還嫌他名字的這個"鑫"的三個金都未夠多,咪換來鐵窗裏的25個月兼且名譽掃地。"滿足"呢樣嘢真係好高層次去解讀!
"por ...

1. 很同意你的說法, 林兆鑫真是太貪婪了!
2. 正如你所說, 我發覺很多網友錯拼, 才在此指出portfolio的拼法,現在開始已有網友拼對了,真是安慰。