用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cattylui 於 09-11-30 19:10 發表
我地28/11 下午3點in,成個過程一個字「嘈」!

我地係105室in,成間房大人細路成30人,人人都講嘢,嘈過街市,講真我即刻頭痛

我個女都未坐定個老師就問佢,我個女都未知做緊咩,鬼答你咩 佢見我女無 ...

你最後果句講中我心聲,
d玩具唔好玩, 小朋友根本無興趣,
但我比較直, 當日我小朋友in時, 佢玩左陣直頭自己執番好晒d野就咁坐喺度, 老師行到埋黎我又搬番出黎,
老師叫佢玩積木, 我個女掂兩掂都係無興趣就無理佢,
我個人又比較直接, 我直頭同老師講,
呢d玩具佢覺得唔好玩所執番好,
然後老師呆一呆就拎左第二d野俾佢玩,
但我小朋友依然擰擰頭, 最後老師轉移問我野,
然後話可以帶小朋友去地墊果邊玩, 果度會好玩d~
呢種情況下, 我覺得佢總算有心,
起碼識建議小朋友去第二度玩~

原帖由 paklok 於 09-12-1 13:41 發表

你最後果句講中我心聲,
d玩具唔好玩, 小朋友根本無興趣,
但我比較直, 當日我小朋友in時, 佢玩左陣直頭自己執番好晒d野就咁坐喺度, 老師行到埋黎我又搬番出黎,
老師叫佢玩積木, 我個女掂兩掂都係無興趣就無理佢,
我 ...

一房三圍檯,只有我檯老師叫 in 完的小朋友去地墊玩火車。小女第二個 in 完去玩,玩到最後一個小朋友來到時已玩厭,當然那火車根本唔好玩,當時只有一個時朋友仍在玩,其他的都是企o係度 or 望其他檯。小女走番去檯度,那老師叫我女番去地墊玩,話想睇下佢同其他小朋友玩。我都係比較直接的同老師講,佢玩o左好耐,已然唔想再玩了。

講到第7頁都重有人講,睇黎民生真係要好好檢討一下啦

其實每個父母都想自己仔女入到心儀的學校讀書,
雖然......仔女面試的表現未必能因應父母的需要或者學校的需要而作出配合,但作為父母,我覺得面試係一個人生的經驗,
如果我們因為面試不理想而話學校不好,或給予很差的評語的話,是否對心儀的學校有不尊重呢,作為母親的我,看了後很心痛,當我想想當孩子長大後,看了父母的回應,這是否繼續去跟從父母的影子,還是較正父母呢?
.......................作為民生書院的家長,我對學校很熱愛的也認同,也為孩子入到一間名校而驕傲,在孩子3歲開始進入學校,已感受到老師的愛和關懷,就是大孩子今年已中一,二孩子已小三及三女兒已幼稚園,也認識了很多有愛的老師,...................所以家長在考慮學校時,可看看家長的心聲,對學校的支持,我明白多人競爭是很難入到的,但不要把失望變為憤怒,...........只是最後祝各位父母的孩子都入到理想的學校.........

May I know what is the content of the 問卷? Fill in with the application or fill in just before interview?? Thanks
‹ 上一主題|下一主題