用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

原帖由 paklok 於 09-11-26 16:53 發表
唔使客氣, 大家討論下無傷大雅,
唉........... 我喜歡呢間學校,
可惜小女interview表現欠佳,
睇黎都無緣居多~

要嫁..要嫁..大家光明磊落..灘開離講..我都唔知幾happy...好過系討論都要鬼鬼鼠鼠..改頭換面

至於interview唔好, 再努力law..
我今日全程睇post..
發覺好多時未必關能力既事..外在因素反而影響仲大..
奸巴爹...

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:05 發表

要嫁..要嫁..大家光明磊落..灘開離講..我都唔知幾happy...好過系討論都要鬼鬼鼠鼠..改頭換面

至於interview唔好, 再努力law..
我今日全程睇post..
發覺好多時未必關能力既事..外在因素反而影響仲大..
奸巴爹... ...

多謝你先~
依家唯有順其自然,
總之小朋友讀得開心我又放心就good la~ haha

各位媽咪,  唔洗勞氣,  我記得interview 張紙上寫咗,  "會根據小朋友出生月份安排interview 時間", 故interview內容不同也不足為奇了, 我有朋友小朋友11月出生, 都冇鬼佬in 佢架.  我諗都算公平,  因為年頭出世同年尾出世爭好遠架.   

(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

回覆 1# 冷暖自知 的文章

我仔係07年1月,only 1位 純正廣東話老師作面試。 應該ng係咁分掛。書面上寫,真的不能盡信,我個組大細B都有, 在安排上實際係亂定有自我一套,只有她們知喇!

其實都ng係勞氣,大家分享下...

喂,大家都係交$30, 大家都明白遊戲規則,但係你場戲都要做得好好睇睇麻,等我哋就算死都死得開心麻,學校又可以省靚招牌,功德無量。

例如我仔,IN 完培道之後,一上車就好開話老師比糖糖,印象好深刻,偶然都會提起。大家可以話培道與民生是不同層次罷。

再者,九龍城區不是得民生一間KG, 基本上各人都會多手準備。家長在多間學校比較下, 對民生的面試安排自然有意見。

Hi all,

想請問interview in 幾耐? 係唔係2位家長一齊陪住小朋友?

係咪可以直升小學呢?

Thank you.

我都係in 9:30 107呀. 我同個女坐直入近櫃o個張枱就係你講嘅迫埋一齊坐o個d人...   o個個老師不停叫no, 好似軍訓咁但係仲要叫嘅號碼唔係呢枱範圍羅...... 不過我都仲係希望可以考到。。。不過其實都唔知真係考到係咪好事.......

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-22 11:44 發表
Hi rowenahui,

我是In 09:30 第107組, 我是1號枱有4個小朋友, In第2個, 另外2張枱有大概每枱有5-6個小朋友, 地席有2個小朋友, 真是有點奇怪, 我朋友個囡In下午, 她說連枱都冇得坐, 被安排去地席邊In, 求奇問個囡3條 ...
Cheers,
Gin

我個女神咁早in, 8:30 諗住c 定, 點知表現又非常非常好, 佢是o個枱第 5 個問, 等左好耐~  個女要入地墊上玩我叫佢唔好, 個老師即來說,可以架,比佢玩啦..之後問呀女幾歲?是男仔定女仔? 咩名 ? 叫我比隻顏色考佢, 都全部答得好好,仲拿起隻紫色反問老師呢隻乜色呀?紫色o黎架, 老師讚佢主動, 又拜拜又拉櫈, 其實問題對小朋友不是難,是 in 家長多d, 我唔知呀女會唔會考到, 我同事仔,女都是讀民生, 讀得很好很開心, 我覺得安排唔算差, 一條龍係有呢 d 吸引力 ,希望收您地個小朋友

原帖由 puika_shop 於 09-11-28 00:42 發表
嘻 我都係講返少少個人感受 希望大家和氣傾談啦
...

嘿嘿..呢句岩聽.....講真, 咁大間學校.."亂" 我唔知點定義, 但都可以接受...但系求期呢家野..就真系.....我個陣睇完D posts, 第一個感覺就系..."求求期期~~唔正既唔好過離~~"...我即刻問自己..間學校好正嫁咩?...

之前係forum睇到d commend 我都冇哂心機去interview, 因為我個時間係下午4點半(最攰又想趕住走人).
但去到又ok, 安排都可以(比起崇真好得多), 只係走時指示不足.
interview個老師又ok, 好好心機, 家長小朋友都有問問題, 小朋友冇答會再問, 甚至會反轉頭再問, 我哋個group係全個課室最遲走.  由走入學校到行出後門大約50分鐘, 都好ok.

原帖由 shiraz 於 09-11-28 22:17 發表
之前係forum睇到d commend 我都冇哂心機去interview, 因為我個時間係下午4點半(最攰又想趕住走人).
但去到又ok, 安排都可以(比起崇真好得多), 只係走時指示不足.
interview個老師又ok, 好好心機, 家長小朋友都有問 ...

其實安排的好壞,老師的發問形式,同組的小朋友的多少都是看你編到邊一組IN,真是要加點運氣。。。。我上星期IN得幾滿意,安排很好,比我3年前大女去IN時好很多,有意外驚喜,不錯,希望收到好消息啦

我都贊成係睇運氣

in 我個老師,無笑容 (嚇親細路),無耐性,好似趕收工咁

佢問我個小朋友頭先食o左咩,我女未答,約三秒鐘,個老師有點晦氣話:「咁你諗下先啦,我一陣先番來問你!」

其實你 in 我個小朋友o既同時,我身為家長的亦 in 緊你呢間學校及老師的,你俾 d 咁o既態度出來,只會令家長唔信任你及學校。

原帖由 mimimomo6 於 09-11-27 23:47 發表
我個女神咁早in, 8:30 諗住c 定, 點知表現又非常非常好, 佢是o個枱第 5 個問, 等左好耐~  個女要入地墊上玩我叫佢唔好, 個老師即來說,可以架,比佢玩啦..之後問呀女幾歲?是男仔定女仔? 咩名 ? 叫我比隻顏色考佢, 都全 ...

我個囡又係8:30in,
跟住同一日仲要9:50去in創價,
11:00去in 聖三一...

最初都驚佢頂唔順,不過當日又in得好好,
in佢既老師亦好好笑容.
最後派水樽,主動要求自己喜愛既顏色同埋俾飛吻老師...

我於當日16:00 In,嗰日成6組人一張枱,我仔仔是第一個答問題,然後又問咗我兩題問題,之後到下一個小朋友....
我都覺得環境好嘈,都聽唔到老師問乜???有啲求其!!!
但我又見到老師真係冇mark低嘢,可能學有啲mama話
民生見申請表和問卷,已作出咗挑選!我同我老公學歷都唔係特別高(今次一定冇機會),唔緊要,都係平常心,始終小朋友讀得開心!呢排帶小朋友周圍去In,又要care住小朋友,所以唔想再俾自已太大壓力,呢幾晚成日都諗住,再咁落去真係驚發惡夢!!!!!

各位mama一齊放鬆心情!希望大家仔仔女女都可以考到心儀幼稚園!

原帖由 Adele001116 於 09-11-30 15:05 發表
我於當日16:00 In,嗰日成6組人一張枱,我仔仔是第一個答問題,然後又問咗我兩題問題,之後到下一個小朋友....
民生見 ...

我同阿女係28/11 2:00 interview~
我坐果枱係個普通話老師負責IN, 唉~ 佢d 廣東話唔咸唔淡, 問我女叫咩名, 我都要repeat 佢問題一次, 我阿女先聽得明...死未, haha~
成枱6-7個家長再加6-7個小朋友, 真係好亂~
果個普通話老師都冇問過家長問題....佢只係企係度睇小朋友一齊玩既情況, 考小朋友切logo, 認顏色, 之後就叫小朋友將玩具分類同clean up. 不過佢..就不斷係度mark 野~

原帖由 Adele001116 於 09-11-30 15:05 發表
民生見 ...

咁我又有d唔系好同意bor.
聽講..(真系聽講), 份問卷系當日先交, 我唔信可以系咁短時間內作出決定影響面試個陣既態度同取決. 至於過後慢慢比較, 系學校比較, 食緊飯比較..去緊廁所又比較就唔知lu.

至於申請表就難講d, 好似要填埋小學..我都好想知道仲有邊間幼稚園系咁, 我八卦去左SPK個web, 乜學歷都唔洗填..

超正幼稚園內部指引:
小學 : 野雞      (設計對白) 妖.........
中學 : band 5  (設計對白) 超.........
大學 : 矛         (設計對白) 車.........
面試指引: 當矛離過..離左都當見唔到...
...玩下姐.....

我未試過去面試咁緊張,好似自己入試場考試咁!仲攪到個肚痛咗成日!啲老師望落去年紀好大!俾唔到活力嘅感覺我!其實民生係咪真係咁好呢?

醒目開學勳章

原帖由 YML 於 09-11-30 15:30 發表

我同阿女係28/11 2:00 interview~
我坐果枱係個普通話老師負責IN, 唉~ 佢d 廣東話唔咸唔淡, 問我女叫咩名, 我都要repeat 佢問題一次, 我阿女先聽得明...死未, haha~
成枱6-7個家長再加6-7個小朋友, 真係好亂~
果 ...

我同你一樣係普通話老師in ,佢用返普通話問我囡囡問題(我個囡完全唔明),再用半咸淡廣東話問(重R頭)!!!!連同我對答都用普通話(我既普通話......),無希望!!!

我地28/11 下午3點in,成個過程一個字「嘈」!

我地係105室in,成間房大人細路成30人,人人都講嘢,嘈過街市,講真我即刻頭痛

我個女都未坐定個老師就問佢,我個女都未知做緊咩,鬼答你咩 佢見我女無反應就話「咁你玩住先啦!」 到真係問我地,我見老師都一路有jog notes,但問題就超求其,大人細路都係2條

我仲想講枱面D玩具都唔好玩!D細路都無興趣

我28/11 in 下午2:30.  我覺得都好ok下窩. 須然係好多人, 但係in我o個個老師(係廣東話老師)問了我個仔成5-6條問題.  "首先同呀仔講午安, and 叫呀仔叫番佢午安, 你叫o羊名, 幾多歲, 食了午餐未, 食rice 定粉粉, 邊個同你黎, 呢個係o羊色, & 你試下砌番舊積木落車仔到"

跟住就問我問題.  andthen我見佢向後面寫低d野.  

跟住老師又去問其他小朋友的問題, 我見佢都好有心機問其他小朋友&家長.  但笑容吾係好多.  可能in 了大半日, 都好累.   

見到其他家長, 過情冇o甘順利, 我覺得我好好彩.  整個過情, 我比75分.  呀仔答駛所有問題.  但係我唔係高學歷媽咪,又冇關係, 冇宗教背景.......!   早前in 了一些, 呀仔的表現仲好過向民生, 但都只係後備!! 因此, 我對學校收生的準則都好迷茫, 好似係向商業社會裡面o甘, 要有人事, 有利害,才有得著.  希望我呢個想法唔系真的........!!!
‹ 上一主題|下一主題