用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

我我見 1:00, 都係問果幾條問題,不過我個女答得唔好。老師問你係男定女,個女只係不停咁搖頭。我認為無行lu,等消息睇下點。

整我覺得個interview好怪囉,因為問完問題之後,就只見到個 miss行來行去。唯有同個女不停咁玩,玩,玩,之後突然話收玩具,話個 interview完。??? 唔知發生咩事。

我我唔記個帶出世紙入房,所以IN完之後即急急腳補番俾個 miss睇。已經見到D老師坐底圍圈討論。
肥脾

民生interview是我哋見最求其的一個,老師無乜笑容,求其問少少,過程中有個小朋友走過來玩我個女d玩具,老師正問緊我嘢,那細佬媽咪又走埋過嚟教仔,嘈到同老師傾唔好,老師又唔理,總之,整體覺得不被尊重同求其了事...

絕對認同 Joanne 的講法,差到極,我應為鑽石山靈糧 in 人 in 得幾詳細,到最尾連校長都出動,勁!

原帖由 ngwangyau 於 09-11-26 00:22 發表
絕對認同 Joanne 的講法,差到極,我應為鑽石山靈糧 in 人 in 得幾詳細,到最尾連校長都出動,勁!

"民塞"呢d 就叫"交差"了事. 你囝囡入唔入到, 個miss關心咩? 唔關心都好正常, 佢系你乜水. 但系再進一步諗, 點解咁多人面試都話咁求其? 背後冇一個好大o既理由, 我點到唔信.

我中學讀中西區, 對呢間野一d印象都冇. 但系..沙田有呂明才..我知..東區..冒起最快既張祝"山"..我知..當年..號稱官塘"傾史"既馬利諾..我知...e利沙伯..沙官..金文泰.等等..我都知..我已經唔系舉d咩聖xx..個d傳統名校..唯獨呢間........真系sorry..

當然有八十幾年歷史, 一定有理由..換個角度..八十幾年..有十個八個出名人仕..有咩咁出奇? 冇既先出奇...如果真系冇..我反而好想去睇下點解可以差到咁

回覆 1# jean2003 的文章

係.. 我姪女都叫我唔好去IN, (她上年在HKU畢業, 在德望讀中小學的). 她話民生在我們的年代 可能就好, 在他們現在世紀, d間學校只不過只是一間普通學校, 並非什麼名校. 真係一代不如一代喎再加上剛收到金巴倫收了b女: , 所以沒有去in.....

原帖由 ChingChingChoy 於 09-11-26 10:25 發表
係.. 我姪女都叫我唔好去IN, (她上年在HKU畢業, 在德望讀中小學的). 她話民生在我們的年代 可能就好, 在他們現在世紀, d間學校只不過只是一間普通學校, 並非什麼名校. 真係一代不如一代喎再加上剛 ...

只要中學比較活躍d會玩學界個d. 應該一眼睇出我系咩年代, 個陣做中學生成日八八卦卦, 所以就算講系我個年代呢間叫"好", 我都有d"驚訝".

頭先閒來去搜尋一下....真系驚訝...
---------------------------------
中五生遭追13萬賭債 民生書院連日被噴漆滋擾   
【 本 報 訊 】 九 龍 城 傳 統 名 校 民 生 書 院 , 一 連 兩 天 懷 疑 遭 「 大 耳 窿 」 在 門 外 噴 漆 追 債 , 「 債 仔 」 是 該 校 一 名 應 屆 會 考 生 。 大 耳 窿 並 留 下 「 欠 單 」 影 印 本 , 指 該 男 生 上 月 底 在 澳 門 借 錢 並 簽 下 133,000 元 的 欠 單 。 警 方 懷 疑 大 耳 窿 來 港 追 債 不 遂 後 , 前 日 與 昨 日 一 連 兩 天 凌 晨 , 轉 移 目 標 到 男 生 就 讀 的 民 生 書 院 , 在 門 外 用 紅 漆 噴 上 「 欠 債 還 錢 」 字 樣 。
---------------------------------
平心而論, 可能系個別事件, 但我系google, 去到第8,9頁, 只選香港網頁..有關香港中學..都只系得呢單野..應該系上年既事...

原帖由 jean2003 於 09-11-26 09:36 發表

"民塞"呢d 就叫"交差"了事. 你囝囡入唔入到, 個miss關心咩? 唔關心都好正常, 佢系你乜水. 但系再進一步諗, 點解咁多人面試都話咁求其? 背後冇一個好大o既理由, 我點到唔信.

我中學讀中西區, 對呢間野一d印象都冇.但系..沙田有呂明才..我知..東區..冒起最快既張祝"山"..我知..當年..號稱官塘"傾史"既馬利諾..我知...e利沙伯..沙官..金文泰.等等..我都知..我已經唔系舉d咩聖xx..個d傳統名校..唯獨呢間........真系sorry..

當然有八十幾年歷史, 一定有理由..換個角度..八十幾年..有十個八個出名人仕..有咩咁出奇? 冇既先出奇...如果真系冇..我反而好想去睇下點解可以差到咁

官塘"傾史" 你都知,犀利喎!

民生來講,小學部係幾好的 (at least 英文真係幾勁) ,中學部就唔敢講了

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-26 12:19 發表
官塘"傾史" 你都知,犀利喎!

民生來講,小學部係幾好的 (at least 英文真係幾勁) ,中學部就唔敢講了

有咩犀利, 出去反過下o既朋友仔..唔聽多都聽少, 只系我比較八卦同, 多嘴...就好似...聖心o既小妹妹..聖保6o既班馬鞋...聖Cla..呢個唔講得

如果我無記錯, 好似係債主追錯數.

原帖由 jean2003 於 09-11-26 11:07 發表

只要中學比較活躍d會玩學界個d. 應該一眼睇出我系咩年代, 個陣做中學生成日八八卦卦, 所以就算講系我個年代呢間叫"好", 我都有d"驚訝".

頭先閒來去搜尋一下....真系驚訝...
中 ...

原帖由 bee918 於 09-11-26 13:19 發表
如果我無記錯, 好似係債主追錯數.

YEAH!!!! 有人真系會考究, I love it!!!! Bravo!!!
簡單講系..位置冇錯, 對象錯左..
其實我睇既重點系...連續兩日...佢地真系夠膽色...
..如果真系咁"好"..會唔會玩到咁大..會唔會有番d顧忘?
...誇張d講..你試下紋曬身系聖保羅男女個d學校門口企系樹..會有咩發生?
當然呢個舉例唔貼切, 只系用離表達我意思.

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:44 發表

YEAH!!!! 有人真系會考究, I love it!!!! Bravo!!!
..如果真系咁"好"..會唔會玩到咁大..會唔會有番d顧忘?
...誇張d講..你試下紋 ...

呢單完全唔關事,
追數公司根本當係間普通學校,
睇睇呢段報道, 我只會覺得間學校好無辜,
而且我作為家長並非因為佢係名校而揀,
而係我喜歡學校環境, 我亦長時間觀察到佢地既學生,
表面看大部份都係有純品, 條裙個個都及膝, 長髮紮辮,
唔會染晒髮一行出學校煲煙先~

同名同姓真債仔曾入校園惹誤會追債風波民生學生還清白

【本報訊】民生書院被大耳窿噴漆追債,應屆會考生被指欠賭債13萬元連累學校事件,警方經調查後有突破性發展,原來債仔另有其人,是一名同名同姓的20歲「豬肉佬」。這名「真命天子」是一名基督徒,早前到澳門賭錢輸光向大耳窿借錢並簽下欠單,由於他參加的教會向民生書院借用地方開會,結果學校成為大耳窿噴漆追債的目標,而陰差陽錯,偏偏民生書院又有一名同名同姓的學生,連校方和警方一度以為該名學生便是被追債對象,直至真債仔向警方「自首」才真相大白。記者:熊翠蘭、倪清江、冼偉倫 真假債仔同名同姓叫「張XX」,一個是民生書院中五精英班的優才生;一個是現時處於無業狀態的豬隻屠宰人員。民生書院校長陳嫣虹昨日獲悉事件真相後,表示可還該名男生清白,感到很高興,她說:「澄清番就冇所謂啦!」她說該男生向來品行良好,所以懷疑他是被人作弄,但料不到事件是一個巧合。 先後三處地方噴漆 陳校長表示,該校在假日會借給數個教會使用,包括在事件中的聖士提反會,通常會在周日下午在該校舉行活動。對於今次蒙受不白之的張同學,校長表示暫時不方便安排他與傳媒講述感受,而校長謂稍後會向警方了解詳情。至於真債仔,消息指他有打架及藏毒案底的釋囚,他信教後定期出席聖士提反會的教會活動,但卻始終未能戒除賭癮,他已經不止一次到澳門賭錢。上月底,事主再過江賭錢,結果借下了133,000元貴利數,並被大耳窿押返港追債。其間事主曾向所屬教會聖士提反會求助,大耳窿追債不遂,於是轉而向該會追討,大耳窿查悉聖士提反會曾分別向尖沙嘴街坊福利會、九龍城民生書院及觀塘偉業街長輝工業大廈一個機構借用地方開會,便在周四及周五(12及13日)日的凌晨時分,先後向上述三處地方噴漆追債。其中民生書院接連兩天被人在門外噴漆,對方放下債仔張XX簽名的欠單影印本,由於民生書院也有一名中五學生叫張XX,校方一度懷疑大耳窿目標是該名學生,於是召該學生及其家長返校交代事情及致電報警。警方也向該名學生了解情況,當時,學生堅稱沒有去過澳門。 真債仔到警署交代 警方調查期間,發現除民生書院外,尖沙嘴及觀塘也發生同樣事件,而噴字及留下字條都有提及「張XX」及指「聖士提反會包庇賭徒欠債唔還錢」,警方事後向聖士提反會查詢。據稱,當時該會為保護當事人,與警方並不合作,直至昨日才由社工帶同真債仔到警署交代事件,終於還民生書院和學生一個清白。

原帖由 paklok 於 09-11-26 14:32 發表

呢單完全唔關事,
表面看大部份都係有純品, 條裙個個 ...

好開心呀..謝謝... 這樣討論才有建設性....對事唔鬥氣..我只系睇左d posts, 講我o既感覺出離.

非常同意 !  我睇過多方面資料及我有幾個朋友讀過 ! 直資學校計民生真係幾好, 排名都唔差, 最重要係校風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好, 都要問問家長同你個仔仔得唔得, 我曾經有個都叫有 D 錢家庭仔仔去讀某某貴族學校, 冇錯, 佢地 D 成績有 D 的確幾好 (背後 N 咁多個補習老師), 但講到人品, 又晒屋企幾有錢, 周身名牌, 又有私機接送..... 個仔仔都有少少唔開心 ...... 讀書都讀得唔開心.... 太物資啦...... 就算你真係乜都比佢, 對佢將來都唔係咁好 !

原帖由 paklok 於 09-11-26 14:32 發表

呢單完全唔關事,
表面看大部份都係有純品, 條裙個個 ...

睇事要睇全面, 係根本就有心作對, 你又讀乜野學校咁巴閉, 老實, 今時今日, 大部份學校都不及當年好, 什麼什麼名校咪一樣有人索 K.... 你唔講..... 最緊要按小朋友能力同家長協助幾多 ! 今年佢地有成差不多 4000 人報, 唔好唔會咁多人報 ! 當中一定有佢原因 !

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:44 發表

...誇張d講..你試下紋 ...

原帖由 路人甲2012 於 09-11-26 14:50 發表
非常同意 !  好睇過多方面資料及我有幾個朋友讀過 ! 直資學校計民生真係幾好, 排名都唔差, 最重要係校風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好, 都要問問家長同你個仔仔得唔得, 我曾經有個都叫有 D 錢家庭仔好去讀某某 ...

風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好 <= 絕對同意...
哈哈..原來你仲新離過我呀.. ..幸會..幸會..

原帖由 路人甲2012 於 09-11-26 14:57 發表
睇事要睇全面, 係根本就有心作對, 你又讀乜野學校咁巴閉, 老實, 今時今日, 大部份學校都不及當年好, 什麼什麼名校咪一樣有人索 K.... 你唔講..... 最緊要按小朋友能力同家長協助幾多 ! 今年佢地有成差不多 4000 人報 ...

根本就有心作對, 你又讀乜野學校咁巴閉
哦...睇完呢個..我明lu....原來又系對人唔對事....我一早講, 我只系講我o既感覺...

原帖由 路人甲2012 於 09-11-26 14:50 發表
非常同意 !  我睇過多方面資料及我有幾個朋友讀過 ! 直資學校計民生真係幾好, 排名都唔差, 最重要係校風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好, 都要問問家長同你個仔仔得唔得, 我曾經有個都叫有 D 錢家庭仔仔去讀某某 ...

民生唔係直資學校
小學係私校,中學係津校

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-26 15:11 發表
民生唔係直資學校
小學係私校,中學係津校

呀等我仲信佢tim........原來系打手........打手都搞錯...
搞錯呀~~~:;pppp: :;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 14:42 發表

好開心呀..謝謝... 這樣討論才有建設性....對事唔鬥氣..我只系睇左d posts, 講我o既感覺出離.

唔使客氣, 大家討論下無傷大雅,
唉........... 我喜歡呢間學校,
可惜小女interview表現欠佳,
睇黎都無緣居多~

醒目開學勳章

非常同意 !  我睇過多方面資料及我有幾個朋友讀過 ! 直資學校計民生真係幾好, 排名都唔差, 最重要係校風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好, 都要問問家長同你個仔仔得唔得, 我曾經有個都叫有 D 錢家庭仔仔去讀某某 ...

我好低要求架咋, 讀得到預科當然好,
否則中五都收貨, 最緊要唔好學壞,
所以選校我從校風環境入手,
成績絕對係其次~ 希望睇住佢同d好好同學仔一齊成長最開心~
‹ 上一主題|下一主題