用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

Agree, my husband almost fell asleep in the seminar since that was a NO MAN SHOW.  ONLY showing some slides without MC or narrator.  And the sound clip had been repeated over and over again which would make you fall asleep. I think it is very disrespectful.                                        We went to TT, York, Creative and Cannan, they had their PRINCIPAL in their seminar for the talk!!!

By the way, did anyone see the principal show up at school ? Feeling  Kinda weird about this.

原帖由 JackieEE 於 09-11-23 01:10 發表
agree!!!
面試超唔掂, 唔尊重小明友同長!!!
係hall睇片, 三條片都超唔掂, 之後仲要家長排好隊先可以離開,當係小學生咁, 看似有系統, 但是冷冰冰的.

當日我遲到. 入到課室真係好嘈. 根本都聽唔倒問問題, 雖然我遲到. 但我張枱的家庭都未問完問題. 到我時問咗小朋友之後就問我啦. 都未問完另外一個老師已經話走得. 根本都冇時間問我. 我都唔介意.因本應唔去 In 的. 但自己又想去睇吓. 我去 KV IN 時都係咁嘈. 都係聽唔倒老師問問題, 要老師 REPEAT 兩次先聽倒. 希望宣道同培正唔好係咁啦. 呀.. 培正好似小朋友自己 IN 的. 到時我諗收的機會重微. 因呀囡係唔會自己一個乖乖咁 IN 的.

linglingng,我同你一樣,都係遲到,因阿仔上晝要in兩間,所以要瞓晝覺,遲左幾個字,入到去覺得有D樣衰,又嘈,仲要無帶出世紙,要後補,都唔知補唔補比佢好,因覺得佢應該唔收,藍色阿仔又答紅色,空多吉少,如果佢真係內定左收邊D,可能我都仲有D機會既,寄望培正,我個仔又係唔肯自己一個架,所以都係唔洗諗,跟住就淨返宣道

原帖由 linglingng 於 09-11-23 10:49 發表
當日我遲到. 入到課室真係好嘈. 根本都聽唔倒問問題, 雖然我遲到. 但我張枱的家庭都未問完問題. 到我時問咗小朋友之後就問我啦. 都未問完另外一個老師已經話走得. 根本都冇時間問我. 我都唔介意.因本應唔去 In 的.  ...

我去in的時候,張枱有成7個小朋友。老師都算有笑容,幾親切,但是問我阿女住邊到,她答了地區,老師仲一路問住邊,原來想阿女答full address (包括幾樓幾室),真係估佢唔到。

想問下你地份問卷用中文or英文填?

我個情形係咁,入到房老師叫大家自己放問卷入個tray度,跟住分組in。

我女第一個俾人問,但是一個普通話老師,我女唔識普通話,就唯有幫亞女做翻譯,亞女答哂問題,包括:乜名、幾歲、顏色、動物名稱,跟住問我邊個奏亞女?放假去邊度玩?之後等所有人in哂,有老師話今日差唔多,大家可以排隊攞禮物走,.....本來都覺得佢地有認真in,點知我出到門口諗起註明會check出世紙正本,我以為其他人check左,就返轉頭問老師,她求其望一望亞女張出世紙,說:XXX名,OK架啦!完全冇對任何資料,我O住咀走。

但我朋友係另一個時間in,佢地有老師對資料check出世紙,個人認為check資料唔可以求其,亦等於對你有幾認真,所以我都不禁懷疑跟本就不consider收我女,只是做戲做全套!

今次係亞仔第三次interview, 我覺得民生要小朋友一路玩一路問係一個安排, 事實係比就咁單對單難...因為亞仔一去到掛住玩車, 都冇心機答, 但我亦見有小朋友真係好乖, 老師問咩答咩, 相信民生就係想收呢啲小朋友!
好好彩係in我地既老師好好, 有耐性, 佢問亞仔咩色, 亞仔就答唔識(佢其實咩色都識), 問咗3~4次都話唔識, 一係就亂up(因為老師問佢黃色既車係咪黑色, 佢答係黑色), 最後老師再拎架綠色既車比亞仔叫佢講咗咩色先比佢, 亞仔就肯講綠色喇! 同埋我見佢問完每個小朋友都企埋一邊寫底野先再問另一個小朋友, 所以interview真係要天時、地利同人和...

面試時, 我張枱只得4個, 所以老師問每個家長同小朋友都好長時間, 同好仔細, 老師好有耐性, 見我囡囡還未熱身, 就叫我同佢玩多陳先, then再問過, 其實收生除咗睇面試表現外, 佢地都會考慮埋"父母是否舊生, 小朋友有沒有哥哥,姐姐, 是否基督徒, 有沒有join佢地playgroup, 等"的因素, 我相信間間幼稚園都係咁.

唔係呀, 兩歲人仔要答full address? 匪夷所思
就算佢有能力記到, 我都唔會教佢, 係人問佢都講咪好危險...但依條問題, 有咩意義呀, 點解係考小朋友依啲野, 諗得出依條問題果個都有問題既.:;pppp:

原帖由 primrose_bb 於 09-11-23 11:57 發表
我去in的時候,張枱有成7個小朋友。老師都算有笑容,幾親切,但是問我阿女住邊到,她答了地區,老師仲一路問住邊,原來想阿女答full address (包括幾樓幾室),真係估佢唔到。 ...

原帖由 beansan 於 09-11-23 01:50 發表
我同您同一時間, 同一房間的. 我都係第一個問的.
我都吾知佢地係點記得的....

哈哈, 我們來相認, 我是table 3的.

原帖由 喵媽 於 09-11-23 12:57 發表
....所以interview真係要天時、地利同人和...

200%同意....

要聽簡介會先?

吾好掛... 簡介會要幾耐呀?

我上過星期去無簡介會喎.

原帖由 bee918 於 09-11-24 12:56 發表
吾好掛... 簡介會要幾耐呀?

有關出世紙問題, 我都完全唔記得左要check, 眼見老師亦無問過其他家長拿來檢查... 最慘係見有一個daddy同個老師問可否等一下先入課室, 因為mami坐的士返緊屋企帶birth cert來, 個老師竟然係答:"唔使啦,你交form時有俾過copy咪得囉, 宜家入啦"...(個mami好慘,白行 )

大家好,我是21/11 11:00在民生interview的, 我分享我在當日所見的,再由大家評評interview是否"求其"...
我同仔仔(也是超細仔)入到班房, 仔仔是第三個interview的, 我們interview完, 因為還有其他小朋友未in, 仔仔於是走左去另一個角落玩, 因為那裡有火車和路"鬼"在地上, 跟住同卓有另一個小朋友走過來一起玩(佢未in的)..點知個小朋友一路玩,玩玩下,所有人都走了, 我帶著仔仔走,心裡覺得其怪...果然...那小朋友的mama叫:"老師..我地未in架wor.." 我見那老師還在問:"你是那張桌的"(其實就係呢個老師唔記得in..仲問人地係邊張...死未!!)
咁大家覺得個interview係咪有意思呢?
不過..佢地安排都好好..有晒童子軍..姐姐帶路, 不過..唔知係咪先收有參加佢地"親子班"既小朋友先呢..如果係..d位都所餘無幾lu..

原帖由 JackieEE 於 09-11-23 13:28 發表
唔係呀, 兩歲人仔要答full address? 匪夷所思
就算佢有能力記到, 我都唔會教佢, 係人問佢都講咪好危險...但依條問題, 有咩意義呀, 點解係考小朋友依啲野, 諗得出依條問題果個都有問題既.:;pppp:

...

10,000%同意....

醒目開學勳章

原帖由 mon2306 於 09-11-24 16:11 發表
大家好,我是21/11 11:00在民生interview的, 我分享我在當日所見的,再由大家評評interview是否"求其"...
我同仔仔(也是超細仔)入到班房, 仔仔是第三個interview的, 我們interview完, 因為還有其他小朋友未in, 仔仔於 ...

咁樣真係好離譜喎..
無詳細對出世紙都算,
但係唔記得in可以代表好多嘢

上周六in 咗,  成個過程都算輕鬆, 兩位老師過來同bb 講野,  一係廣東話,  一係鬼佬過來同佢講英文, 好似國際學校, 傳統校未見過咁樣考法。

英文嗰part,  bb 就將dog 講成bear,  唔知扣唔扣分.  中文part,  將老鼠講成兔仔, 因為隻老鼠耳仔都幾大,  佢分唔到.
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

"做戲做全套"
原帖由 ac917 於 09-11-23 12:49 發表
我個情形係咁,入到房老師叫大家自己放問卷入個tray度,跟住分組in。

我女第一個俾人問,但是一個普通話老師,我女唔識普通話,就唯有幫亞女做翻譯,亞女答哂問題,包括:乜名、幾歲、顏色、動物名稱,跟住問我邊個奏亞女?放假去邊度玩 ...

為什麼同一間學校interviw,會有這麼多差異?
- 有些會有 native teacher,有些會有普通話老師,
  (我兩者皆無)
- 有些老師會有做記錄,有些老師沒有
- 有些會查出世紙,有些沒有

扣除兄弟姐妹,校友的因素,究竟收生標準是什麼?
流程如何順,有何用?趕鴨咩,分組排隊,大人當然無問題,我一個人湊住個仔........
很多學校安排上都好好,而民生就......

今天,跟友人談起,當年佢囝囝interview情況;家長與考生是分開房應考的。(友人囝囝現讀民生K3,沒有宗教背景,家長不是有$或大學生,囝囝說話亦麻麻地,只是他囝囝無喊,相信這是成功入讀的關鍵,而且現在的校長還未上任。)
‹ 上一主題|下一主題