用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-21 19:12 發表
真係奇怪, 我個囡的interview就唔馬虎, 問亞囡的問題包括咩名, 幾多歲, 申請表上的相片是誰, 住係邊, 誰人帶你來, 爸爸係邊到, 玩具顏色, 問亞囡條頸帶住係咩, 係頸巾, 條頸巾同條裙係咩顏色, 問我是平日誰照顧正囡, ...

最奇既係我地連報名表都無見到喎

我都係同你一樣, 一d都唔覺得佢地馬虎. 佢地點完名, 有個盒keep住d form, 我個組果miss有一個個mark係簿入面

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-21 19:12 發表
真係奇怪, 我個囡的interview就唔馬虎, 問亞囡的問題包括咩名, 幾多歲, 申請表上的相片是誰, 住係邊, 誰人帶你來, 爸爸係邊到, 玩具顏色, 問亞囡條頸帶住係咩, 係頸巾, 條頸巾同條裙係咩顏色, 問我是平日誰照顧正囡, ...

我都想知佢地MARK左咩呀.......
原帖由 NICOLE123 於 09-11-21 16:09 發表
今日早上IN完.
感覺係成個INTERVIEW係無意思
佢地根本睇唔到小朋友既表現
老實D講只係一場遊戲
如果我無估錯你填既表已經決定收唔收你
不要問點解
IN完既家長你地自己想下....老師用咩MARK分?
而且我睇到佢地MARK左 ...

今日interview 16:30, 開始感覺井然有序, 我的組別有6個小孩, 但到逐個interview 的時侯,老師就問同樣的問題, 什麼名, 幾多歲, 平時做乜, 旁邊的人是誰. 我的女兒十問九唔答, 老師就叫我同個女講嘢, 我的女當然只顧玩啦. Game over!!
最好笑就是有個媽媽問老師, 我的兒子是否一定收, 老師話要等消息, 那位媽媽再問老師, 乜唔係有足夠學位嗎? 老師便笑說今年有三千人爭三百個位. Oh, only 10% 機會, 我個女都是 no chance.

事後我想老師應該用另一方法去誘導我的女去作答而不是叫媽媽lor. 時間實在太少, 又噪吵, 俾我的感覺麻麻.

我in完都有d唔開心,因我都覺我個中文老師好"求其",人又多一個room,d少朋友走來走去,因太多玩具,我個小朋友掛住玩都無理中文老師,相反,我地一坐落,個外國人就黎,可能我小朋友驚佢,反而答晒佢d問題.......
總括..好似好馬虎,真係唔知掂決定入學表現,,,但我眼見都有d中文老師好耐性問同小朋友玩,但我個件就只對我地講少少....即係掂....

我覺得係間學校in安排ok,因其他家長等緊有野睇,,,,而且都夠人手...只係我不太喜歡我個in 中文老師....

我個仔超細b, 報呢間只係想見識下....我老公帶阿仔in, 老公都話過程好嘈吵, 一間房4張table, 每張table 4個bb+家長, 甘多人, 小朋友走來走去, 根本老師問咩都冇心機答啦! 反而我下午去創價in, 逐個家庭甘in, 阿仔就可以坐定定!
wellcome to 家銳仔成長日記
http://www.baby-kingdom.com/?143884
http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

醒目開學勳章

真係奇怪, 我個囡的interview就唔馬虎, 問亞囡的問題包括咩名, 幾多歲, 申請表上的相片是誰, 住係邊, 誰人帶你來, 爸爸係邊到, 玩具顏色, 問亞囡條頸帶住係咩, 係頸巾, 條頸巾同條裙係咩顏色, 問我是平日誰照顧亞囡, ...

我都覺得In得幾認真,又有問我女女扭計點處理等,好似幾重視家長的表現,問完我女幾條問題後,轉一兩個圈又問多兩次,不過後兩次每次只問一兩條,好似你玩咁乜呀......

Agreed! This interview really is meaningless.
原帖由 phoebe37 於 09-11-21 16:22 發表
Agreed~  個interview係完全無意思!
只係問左我小朋友4條問題, 完全無問過我野!  
連份問卷都唔記得問我收, 我老公叫我返轉頭比返佢地, 我話唔需要喇, 我跟本唔係佢地柸茶~

...

yes... the interview really is a joke.. 4 teachers to handle 1x kids running around in a room,, noisy and the kids just can't concentrate to answer the questiosn...  so far the worse interview arrangment I have met...KV is the best one so far...

KV係最好既interview我唔多覺喇,玩具都唔多件. 不過今次民生既interview好明顯唔係in 小朋友係in家長啦. 我阿仔十問九應老師都話唔緊要,反而問我既問題就detail好多.

醒目開學勳章

我in果陣一入到去老師就收問卷同睇正本出世紙, 一枱有4個小朋友,
老師已經安排好小朋友坐邊個位,
唔似某d幼園, 入到去無位坐自己去搵,
呢點已令我加分, 然後有個好好笑容既老師黎in, 都係問d正路問題, 我小朋友咩都唔肯答,
老師就拎第二d玩具俾佢再試下, 我覺得佢好有心, 可惜我小朋友一味擰頭, 最後老師同我傾陣偈, 然後就話可以帶小朋友離枱去玩其他野, 到最後送小禮物, 雖然話個名牌貼住喺衫仔度, 但in我地個老師好親切咁叫我小朋友nickname根本送禮物, 佢知我小朋友唔肯講野, 仲主動提佢要say thank you, 然後成個過程完成, 雖然小朋友表現未盡如人意, 但對此校非常滿意~

我覺得今日個MISS 都幾有耐性, 雖然亞女又係十問九不答, 但都算有耐性引佢答, 不過老實講, 我地個張枱成7個小朋友+家長, 真係迫到C , 但有D唔明, 同一紅入面, 我地6個都係IN左一個老師, 但有個家長, 有3個老師都埋去問佢問題, 2個本地老師 + 一個外藉老師, 而我有小小覺得, 學校填寫父母學歷時, 係唔係而經分左外藉老師會IN D 高學歷D家長,  因為我見我地個老師唔係順序問, 見佢係睇下佢手個本簿跟住搵家長問, 會唔會真係已經分左, 邊位老師問邊位家長呢?

醒目開學勳章

原帖由 甜豆 於 09-11-21 23:58 發表
我覺得今日個MISS 都幾有耐性, 雖然亞女又係十問九不答, 但都算有耐性引佢答, 不過老實講, 我地個張枱成7個小朋友+家長, 真係迫到C , 但有D唔明, 同一紅入面, 我地6個都係IN左一個老師, 但有個家長, 有3個老師都埋去 ...

我覺得係隨意安排,
因為我地in果陣我留意佢無睇任何野就逐個問,
個native eng. teacher我經過佢又同我傾幾句咁樣,
但我學歷非高所以我諗無刻意安排既~

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-21 22:03 發表
我in完都有d唔開心,因我都覺我個中文老師好"求其",人又多一個room,d少朋友走來走去,因太多玩具,我個小朋友掛住玩都無理中文老師,相反,我地一坐落,個外國人就黎,可能我小朋友驚佢,反而答晒佢d問題.......
總括..好似 ...

I won't say my interviewer is 好似好馬虎, but not professional enough. When I was answering her question, the next girl disturbed us and she turned to her and started asking her questions!. I hadn't finished yet! She didn't return and ask us Qs again. b4 we're disturbed, She just asked my daughter her name and who took her there. /when I just started telling her my girl's personalities,  then.... same as in GH... Unlucky?

回覆 32# greg 的文章

I totally agreed your view that was really a joke. In this morning's interview, the teachers didn't ask the parents' question but reminded the parents' should let their kids freely play. No assistance is allowed. The teachers will ask the kids only three to four simple questions and gave mark. Actually, it is rather ridiculous for observing only ten to fifteen minutes that can let the small kids to perform themselves. Thus, I think this is only a show for the applicants to achieve their wishes but actually no seats are available. Probably, the seats are full and offered to those related parties. Sigh......

醒目開學勳章

不過我覺得佢12月16或之前知結果都算快,
得唔得盡左力就算啦~
‹ 上一主題|下一主題