用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
go

Munsang interview [複製鏈接]

Anyone already interviewed  can share what has been asked in the interview?

How long is the entire process?

Thx
   1    0    0    0

我今日In 5:30pm

The process was very relaxing.  About 5 children were grouped in one table in a classroom.  In my classroom, there were 5 tables.  It was a free play format and the teachers went around and talked to the children and parents.  The questions were typical and straightforward.

We had to quene up in rows in the open area inside the school.  Then, went to the classrooms on the 2nd floor.  We went there at 9:45am (15 min before interview session) and finished at ~11am.:)

Good luck to others!:)
小小媽咪

老師問小朋友咩名, 幾歲, 邊個帶你黎玩? 跟住問小朋友顏色. 老師問家長平時邊個湊小朋友,有咩親子活動等typical問題. 成個過程都好輕鬆.

This is also the format last year.  I guess the questionnaire counts too.

今日早上IN完.
感覺係成個INTERVIEW係無意思
佢地根本睇唔到小朋友既表現
老實D講只係一場遊戲
如果我無估錯你填既表已經決定收唔收你
不要問點解
IN完既家長你地自己想下....老師用咩MARK分?
而且我睇到佢地MARK左咩.......算啦
咁可能對我小朋友仲有利

可否告知他們MARK左咩?
原帖由 NICOLE123 於 09-11-21 16:09 發表
今日早上IN完.
老實D講只係一場遊戲
不要問點解
而且我睇到佢地MARK左 ...

Agreed~  個interview係完全無意思!
只係問左我小朋友4條問題, 完全無問過我野!  
連份問卷都唔記得問我收, 我老公叫我返轉頭比返佢地, 我話唔需要喇, 我跟本唔係佢地柸茶~

原帖由 NICOLE123 於 09-11-21 16:09 發表
今日早上IN完.
老實D講只係一場遊戲
不要問點解

原帖由 ikebukuro 於 09-11-21 16:58 發表
Can u tell us what did the teaher mark?

唔講了。反正係唔重要

我去到老師叫我地去坐底,但係其實無位嫁,另外一個小朋友都係無位坐,咁我地兩個小朋友行唻行去,之後就問我幾條問題,突然見到其他人走曬,我就跟住走,最攪笑嘅係另外個小朋友連問題都無問過就走啦,都唔知做緊吔,無意思.

原帖由 ikebukuro 於 09-11-21 17:10 發表
My BB had interview this morning, I felt the teacher is very rush and don't want to ask too many questions, it seems that they have already decided who will be accepted internally (but don't know in w ...

又唔覺好趕呀..都ok呀..可能我冇抱咩心態...不過尋日系香港靈糧堂就玩得耐左, 我同何仔玩玩下, 同房離interview既都好似in 完.因為突然有個小朋友同父母行過離,好似想join埋我同阿仔玩煮飯仔. 我先四維望下.. .. 不過個Miss就冇吹我地雞...耐性非凡...

interview我地果組既老師好有耐性, 都好有笑容, 問左小朋友幾個問題, 亦有問我幾個問題, 全部都係一般正常幼稚園面試問題, ok呀! 唯一感覺唔好係一個課室有三組, 每組5個家庭, 過程好嘈吵!
見到民生對呢次面試一d都唔媽夫, 準備左幾張通告, 小禮物, 仲有安排中學生童軍做維持跌序, 幾好呀!

原帖由 QEgg 於 09-11-21 17:54 發表
interview我地果組既老師好有耐性, 都好有笑容, 問左小朋友幾個問題, 亦有問我幾個問題, 全部都係一般正常幼稚園面試問題, ok呀! 唯一感覺唔好係一個課室有三組, 每組5個家庭, 過程好嘈吵!
見到民生對呢次面試一d都 ...

我地張TABLE有7個小朋友。。嘈到。。

今日早上IN完.
老實D講只係一場遊戲
不要問點解

非常同意,而老師的問題在問卷及申請表睇都巳知答案啦!所以收或唔收跟intervier冇關係

小朋友有無講早晨,多謝,再見,推椅佢地一點都不在意。

岩岩IN完1630, 都係分三張枱, 一張3個小朋友, 一張成6-7個而我小朋友困果張有4-5個, 個個都係有家長坐隔離, 而我就坐埋一邊睇佢, 老師就第一個問佢(今次自己做得幾好), 叫乜名, 幾多歲, 男定女等等...我自問自己答得麻麻, 後來阿囡聽到老師問另一小男孩性別時, 佢竟然同我講 : 媽媽, 頭先老師問我男定女時, 我答佢男仔呀 !真係比佢吹到 BEI 一聲

Interview 非常簡短, 問數條問題, 小朋友玩枱面玩具, 就走得....唔知咁樣in 到d咩????

真係奇怪, 我個囡的interview就唔馬虎, 問亞囡的問題包括咩名, 幾多, 申請表上的相片是誰, 住係邊, 誰人帶你來, 爸爸係邊到, 玩具顏色, 問亞囡條頸帶住係咩, 頸巾, 條頸巾同條裙係咩顏色, 問我是平日誰照顧亞囡, 平日如何與亞囡相處, 問假日同亞囡去邊, 如何處理亞囡情緒問題, 整體上, 面試總算幾豐富, 老師好有耐性, 但有其他家長話今天的面試好求奇, 真係唔知點解有咁大分別呢?

‹ 上一主題|下一主題