用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有開心活潑的自閉B
go

有沒有開心活潑的自閉B [複製鏈接]

阿女兩歲兩個月,今個月頭被CAC評為自閉症傾向,語言同其他能力大概得1歲半。我馬上喺CAC借D介紹自閉兒的書來看;發覺阿女問題在於行為幼稚、缺乏模仿動機,好像冇心機學大人話,但單字同BB話就多;佢好好笑宮容(當然會發脾氣),又鍾意同我哋玩,日日有Kiss媽咪同工人,八月時換了工人都冇乜事;什麼對照顧者冷漠、黑板固執、畏懼新事物or環境、情緒失控...都談不上。有冇像我阿女的自閉B,佢將來會唔會出現更差的微狀?
   0    0    0    0

我個仔同你亞女差唔多大嘅時候評估自傾, 佢都係好鐘意笑, 都係無固執行為, 喜歡同其他小朋友玩, 但有言語遲緩9個月, 當時好多媽咪都唔信佢有自傾, 讀左I位兩年, 我覺得佢有進步, 但同其他小朋友就都係有距離, 同時發現佢大個左之后, 佢嘅自傾行為同其他小朋友嘅日常行為有明顯差異, 例如: 專注力不足, 理解抽象概念差, .......總之你會發現到中間嘅分別, 到亞仔4歲我地再去評估, 佢就話佢有自閉証, 但智能正常, 佢都叫我地轉S位, 等佢快D追到D距離, 醫生話自閉嘅小朋友唔一定好似D書寫咁, 如果佢同時有智能問題, 咁佢嘅自閉徵狀就會好明顯, 如果智能OK, 就好似亞仔咁, 佢自理同發展興一般小朋友無分別, 學認字學英文都無問題, 但社交, 跟大班上堂, 一去到D抽象D嘅問題佢已經唔識, ........
但係, 個個小朋友都唔同, 同佢做多D訓練, good luck
原帖由 muimui5 於 09-11-20 17:08 發表
阿女兩歲兩個月,今個月頭被CAC評為自閉症傾向,語言同其他能力大概得1歲半。我馬上喺CAC借D介紹自閉兒的書來看;發覺阿女問題在於行為幼稚、缺乏模仿動機,好像冇心機學大人話,但單字同BB話就多;佢好好笑宮容(當然會發脾氣),又 ...

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-11-21 01:04 發表
我個仔同你亞女差唔多大嘅時候評估自傾, 佢都係好鐘意笑, 都係無固執行為, 喜歡同其他小朋友玩, 但有言語遲緩9個月, 當時好多媽咪都唔信佢有自傾, 讀左I位兩年, 我覺得佢有進步, 但同其他小朋友就都係有距離, 同時發 ...

我暫時揀咗等I位,Step 的3T 同Links 的全方位小組就上住先,半日Pre-nursery 都照番;都排緊果度啲(Mon- Fri)半日班,或者到時取代Pre-nursery;協康的一對一訓練&言語治療都在排期,大家認為哪個組合好呢?
1. Pre-nursery + 3T + 全方位
2. Pre-nursery + 一對一
3. 私人機構半日斑
4. 私人機講半日班 + 一對一

我都怕阿女喺大班坐唔定,I位的師資都跟佢唔足,但我老媽有重病,佢覺得个"妹豬"精靈可愛,如果知道"妹豬"要入特殊中心,對佢打擊好大。所以我好想阿女喺這過渡期間追番D專注力和語言。請大家指点。

2. 會好D, PRE-NURSERY可以有模仿行為, 1VS1就針對言語, 兩歲係唔會CONFRIM佢係乜野, 有可能一兩年后無問題, 又有可能俞大俞有其他問題浮現, 你留意佢多D, 有發覺唔OK就打比社工見心理學家幫手
原帖由 muimui5 於 09-11-21 11:15 發表

我暫時揀咗等I位,Step 的3T 同Links 的全方位小組就上住先,半日Pre-nursery 都照番;都排緊果度啲(Mon- Fri)半日班,或者到時取代Pre-nursery;協康的一對一訓練&言語治療都在排期,大家認為哪個組合好呢?
1. Pre-nursery + 3T ...

有自閉証, 但智能正常, 都要讀S位? S位都有份K1-K3?

我個仔都係好好笑容, 去到邊到D人都贊佢好cute, 眼睛好大, 好靚, 點知..... 佢會有自閉.

我個混血B女都活潑可愛,古靈精怪,人見人愛都唔知幾多FANS,都係上個月20個月大果時被評估為自閉証,而家一星期一次私人訓練,大家努力喇!!!!!

Hi Midcocc,

I am same case. My son is very cute and handsome. He is always 好笑容.

可否 share 一下你地既評估dr 係以咩 disgnosed 你地bb有自閉呢?

因我仔係16月大時係 step 評 delay,但未confirm 是否自閉,suggest 排 e+s,但我自覺都好似,之後18月去 cac,只說 delay,e 位都唔比,我覺得 different 太大了,而家好心煩!

請問你仔如何delay?

原帖由 nokia6300 於 09-11-23 22:57 發表
可否 share 一下你地既評估dr 係以咩 disgnosed 你地bb有自閉呢?

因我仔係16月大時係 step 評 delay,但未confirm 是否自閉,suggest 排 e+s,但我自覺都好似,之後18月去 cac,只說 delay,e 位都唔比,我覺得 different  ...

回覆 11# bobolam 的文章

我仔咩都慢的,岩岩18月先行,仲要好唔穩個d,未叫baba mama,只講車車,街街同bye bye,佢有低機張問題,而家睇緊 heep hong 既 pt,而 cac 只說佢慢左d,約 12-15月wor

我的小朋友也是一個活潑開心B,有眼神接觸,情緒極穩定,愛笑,是一個很可愛的小朋友,但你還是看得出他跟一般小朋友不同的,例如叫他時不會即時回應,總要叫三四次才魂魄歸位,言語遲緩,對抽象概念掌握慢. CAC的醫生說他有輕微固執,而且溝通單向.
他現在在正常幼兒園上學,尚算適應,聽到其他媽媽分享,我也擔心他將來未必跟得上,所以會加把勁,現在開始打好他的基礎.
我想家長們不要以為小朋友很活潑,便掉以輕心,以為他沒事,錯過了訓練的時間,須知自閉症和智力及性格是沒有關係的,一個開朗,智力正常的小朋友也可以是自閉兒,例如小兒.

我阿女11个半月會行,15个月在我床上打觔斗,體能好得。但18个個後都喺BB話+20/30單字,又坐唔定。CAC个医生話佢溝通意欲低,同有些怪行為(咬膠袋、杯蓋;拿住物件好耐),認知同語言delay,所以例入自閉傾向。

各位Cutie自閉B的媽咪,你哋寶寶參加什麽早期訓練?効果如何?

我小朋友的訓練:
1.協康playgroup
2.言語治療
3.一對一幼兒訓練
還有自己在家每天半小時的訓練
效果是慢慢出來的,必須持之以恆,我小朋友由23個月還未懂說有意思的單字,到現在29個月,話多得要捂住他的嘴.
發展之快我也有點意外.
當然,他還是不太懂溝通的.
各位媽咪,努力加油!

hcily ,

你的言語冶療同一對一幼兒訓練都是協康嗎?邊个中心?
1 hr 1 vs 1 喺咪一定有效過2-3 hr (1 vs 3)小組呢?

Dear muimui5,
一對一幼兒訓練是在環翠協康做,語言訓練在私人做. 我沒上過2-3hr的小組,只上過1hr的playgroup,我想一對一和小組各有好處,因小組有其他小朋友一起,可以學規矩及輪流概念,一對一則針對個別小朋友的需要,媽媽也可回家跟進.我自己是先上小組,再上一對一的.
不過言語就是真是一對一好,我個仔上了言語治療,進步很大.

原帖由 hcily 於 09-11-25 13:20 發表
我小朋友的訓練:
1.協康playgroup
2.言語治療
3.一對一幼兒訓練
還有自己在家每天半小時的訓練
效果是慢慢出來的,必須持之以恆,我小朋友由23個月還未懂說有意思的單字,到現在29個月,話多得要捂住他的嘴.
發展之快我 ...

請問你在家怎樣自己訓練你的小朋友﹖可以分享嗎﹖

回覆 1# rachncurtsmom 的文章

最初是隨意玩一些遊戲,例如puszzle,認物件(我記得他認了一個月也分不清蘋果和香蕉,令我非常沮喪),總之是他有興趣,肯玩的.主要是拿他的目光. 後來便根據一對一訓練的內容在家跟進,例如追視物件訓練,配對等.到他上了言語治療,便多了發聲訓練,例如要他發出要求才把puzzle給他.有時我會訓練他的小肌肉,如用夾子夾積木,撕開糖果包裝之類.
總之是按他的能力在認知,表達,理解等各方面去玩遊戲.當他達到你的目標後,便訂下另一個更高的目標,慢慢推進.例如阿仔起初只會說單字,如藍色,紅色,車車,後來我們要他說藍色車車,紅色波波,他現在已沒問題了.

Hi hcily,
我囝囝跟妳囝囝嘅情況好相近 ..請問妳小朋友脾氣大唔大呀?社交得唔得呀?

原帖由 hcily 於 09-12-7 13:23 發表
最初是隨意玩一些遊戲,例如puszzle,認物件(我記得他認了一個月也分不清蘋果和香蕉,令我非常沮喪),總之是他有興趣,肯玩的.主要是拿他的目光. 後來便根據一對一訓練的內容在家跟進,例如追視物件訓練,配對等.到他上了言 ...
‹ 上一主題|下一主題