用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? ...
樓主: bbq812
go

有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? [複製鏈接]

原帖由 twinsstar 於 10-1-26 10:09 發表
"
重要係Pre-N佢唔會放班學生出班房, 因為撞親跌左點算?'
I guess it depends on different schools la .. my son's school has outdoor act / ex for pre n students everyday ga wor....

o甘你個B好好彩啦....
邊陣o甘勇?

原帖由 queenmiffy 於 10-1-26 10:09 發表

其實未in晒,不過應該全部都揀下午班, 唔想佢要一早起身~

細B無choice...
間間野都係抓錢至上~

I've rang to Fotan Branch to get the info, the girl gave me another phone no. which is esp for the enquiries of TKO branch.  

Funny that the gal (responsbile for TKO branch) is spoke in Cantonese firstly, but after i told her that i was going to get the info of application, she talked in English suddenly......

Finally, she emailed the leaflet and application form to me
原帖由 mini_cc 於 10-1-26 12:27 發表

你打去火炭分校問喇~~佢地宜家暫時幫緊metro town分校收生呀

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-29 12:48 發表
I've rang to Fotan Branch to get the info, the girl gave me another phone no. which is esp for the enquiries of TKO branch.  

Funny that the gal (responsbile for TKO branch) is spoke in Cantonese fir ...

我都遇到相同情況, 個女職員明明識講廣東話, 無端端轉台, 真奇怪. 唔通家長英文唔流利唔准報名?

可能係.....hahaha
可能個家長唔職英文就唔收
原帖由 tantanmama 於 10-1-30 11:14 發表

我都遇到相同情況, 個女職員明明識講廣東話, 無端端轉台, 真奇怪. 唔通家長英文唔流利唔准報名?

其實點解佢唔一開始就講英文呢?
原帖由 tantanmama 於 10-1-30 11:14 發表

原帖由 松鼠隊長 於 10-2-1 10:56 發表
其實點解佢唔一開始就講英文呢?

咪係. 佢一係一開始就講英文. 但佢嘅英文都唔native嘅, 一聽就知係香港人. 最搞笑係佢突然轉台, 我有我講廣東話, 佢有佢答英文.

想問下各位媽咪報PN的表格..
多數係
係上網Download自己填完寄去幼稚園
定係打電話去叫佢FAX/EMAIL申請表
定係一定要親身去幼稚園填完即交架?

我係0903新手媽咪
咩都唔係好識

如果係要親身去..
咁我就要安排時間請假啦~

每間做法都唔同, 多數都可以享學校網站下載,
交表有d可以郵寄或親身交, 什至online,
有d就一定要親身交, 部份係面試日先交,
亦有少數冇網站嘅學校須要家長親身取表及交表,
你最好打電話到每一間心儀學校查詢。

原帖由 neko1234 於 10-2-1 17:18 發表
多數係

我係0903新手媽咪
咩都唔係好識

如果係要親身去..
咁我就要安排時間請 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

因為佢突然轉台, 唯有我都轉台lor
原帖由 tantanmama 於 10-2-1 11:11 發表

咪係. 佢一係一開始就講英文. 但佢嘅英文都唔native嘅, 一聽就知係香港人. 最搞笑係佢突然轉台, 我有我講廣東話, 佢有佢答英文.

揀下午班機會會大d
原帖由 neko1234 於 10-2-1 17:18 發表
多數係

我係0903新手媽咪
咩都唔係好識

如果係要親身去..
咁我就要安排時間請 ...

我朋友住馬鞍山,話Boxhill 大部份是外國人學生,學校D家長真是外國人多,學校唔方便講中文。何況無謂香港人家長自成一派。 好似外國D唐人街。

唔知將軍澳呢邊會唔會多番D中國人呢? 呀, 可能西貢果便都好多外國人會過黎幫喎.
我都報咗佢地pg, 3月開始上, 到時了解下間學校同d老師. 如果佢地真係收我個女, 考慮時都有d根據.

原帖由 tantanmama 於 10-2-12 10:46 發表
唔知將軍澳呢邊會唔會多番D中國人呢? 呀, 可能西貢果便都好多外國人會過黎幫喎.
我都報咗佢地pg, 3月開始上, 到時了解下間學校同d老師. 如果佢地真係收我個女, 考慮時都有d根據. ...

請問係咪eng pg?

原帖由 queenmiffy 於 10-2-19 09:05 發表

請問係咪eng pg?

係呀, 係由外籍老師教嘅英文pg. 6/3開始上.

我都想問下詳情, 但係MA ON SHAN似乎仲係放緊假!! 有無人知佢地PN學費幾多錢??? 同埋係METRO TOWN邊度呀???

係咪全英呢??

Wow… I called and asked Boxhill and the school fee is very expensive!  It’s 40% more than Deborah.  Does anyone know the reputation of this school?  I will definitely pay it a visit to see whether it REALLY worth that much.

circle k 隔離, 好容易miss咗架

原帖由 chowhui97 於 10-2-20 17:17 發表
我都想問下詳情, 但係MA ON SHAN似乎仲係放緊假!! 有無人知佢地PN學費幾多錢??? 同埋係METRO TOWN邊度呀???

係咪全英呢??

我覺得綠茵幾好

原帖由 bbq812 於 09-11-20 11:06 發表
我住將中, 我報了救世軍慶恩(已收)同德寶(寶盈花園)半日班,

有冇人知道以上兩間, 哪間比較好呢 ?         

知否响將軍澳d幼稚園哪間比較有口碑呢 ?

我仔仔讀過德寶(寶盈花園),因老師較目無表情及學習都似沒有認真教。所以經人介紹轉讀救世軍慶恩幼稚園,因老師有愛心,而關注小朋友學習,最重要是推動小朋友學習的動力,小朋友真的學到嘢,使我覺得很好。
‹ 上一主題|下一主題