用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? ...
樓主: bbq812
go

有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? [複製鏈接]

原帖由 queenmiffy 於 09-12-4 08:42 發表
問咗p lok,佢地重有好多位,唔使interview都收~

請問邊間係p lok
地址係邊呀?

比諾聽聞都唔錯....
我小朋友讀緊藍田迦南, 佢地係自己校車隊, 我見啲小朋友都好鍾意...不過開頭返學就預咗喊...
如果自己帶到我覺得自帶會好啲, 因為車費都唔平...將軍澳7百幾....

原帖由 garykokk 於 09-12-7 12:19 發表
我bb都係 0810 , 我都聽講 (救世軍明德) 幾好, 不過好難入, 所以都冇 apply 到 ! 我有問過德寶佢重有位不過學費都好貴呀..要成$3,xxx.- , 另外又問左比諾佢都話有位,如果岩叫我比留位費 ! 我都重心大心細, 唔知呢間 ...

依家, 反而煩緊以下條件作最后決定,你地會點排?
1, 上/下午班 首先小朋友作息時間如何, 因為一般下午小朋友都午睡, 如果你無法令小朋友唔午睡, 我建議選上午班, 否則返學係有一半時間小朋友會瞓著咗, 或會不適應而扭鬧影響學習...
2, 近屋企
3, 英文程度 迦南PN即N1 就有3堂英文2堂普通話, 程度就一般啦, 如果要深啲一係一開始出九龍塘讀(劍鳴/靈量堂等等), 一係讀國際班(綠茵或翠茵), 程度最淺係啓思, 好多朋友話升主流小學要4年級先追得上, 但係出名開心幼兒園...朗思/靈量我見都唔少外籍小朋友報讀, 應該都唔錯
4, 校舍 校外空間大, 方便自己帶小朋友會係啓思, 但藍田同九龍塘迦南都有室外空間訓練大肌肉的活動的..其他未參觀過俾唔到意見
...

除了這些要考慮
1. 誰人接送返學呢?
藍田迦南 / 朗思 / 保護兒童會 - 距離地鐵站比較遠, 如果住油塘果邊就有小巴到...老人家揍就可能坐校車會舒服啲....
2. 會否考慮直升時需要學卷呢?
因為不是每一間都有的...

比諾如無記錯應該在將軍澳廣場

原帖由 jelly123 於 09-12-7 20:25 發表

請問邊間係p lok
地址係邊呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就係好驚呢D新移民家長 所以一定唔會比自己小朋友同佢地一齊讀書囉, 驚自己小朋友學埋佢地D好習慣就C得喇  
原帖由 Pekkle_bon 於 09-11-24 10:48 發表
但係去interview 的人就 …. 父母幫手搶玩具, 玩滑梯小朋友唔排隊, 父母仲要係旁邊幫個小朋友爬快啲 , 唔只一對父母.  係我個女考那組中十人有一半父母係講不正廣東話, 起碼三四對父母有上述情況.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 bebesoky 於 09-12-7 21:07 發表
比諾如無記錯應該在將軍澳廣場

呢間報名就話即時比留位費,反而唔敢報!
德寶有全英文班,我考慮緊讀~

原帖由 queenmiffy 於 09-12-8 15:52 發表

哈哈..你都係咁諗呀 ! 我同老公實地考察過呢間幼稚園, 我沒有去過其他幼稚園睇環境, 所以就冇得比較, 但感覺都ok既, 入都去都唔會覺得好局促, 個園長又係話如果即時報名就比留位費就ok, 所以我都有d遲疑 ! 係唔係間學校唔好所以冇咩人讀 !

原帖由 monkey妹 於 09-12-8 15:05 發表
我就係好驚呢D新移民家長 所以一定唔會比自己小朋友同佢地一齊讀書囉, 驚自己小朋友學埋佢地D好習慣就C得喇  

me too ! 我唔係想歧視佢地, 不過佢地既文化真係唔係咁認同, 我又係怕呢樣野 !

原帖由 BLOWKU 於 09-11-23 17:51 發表
Hi ~ 我Dec 09 會搬入TKO, 而家先搵哩區o既Nursery, 之前搵左Kwun Tong o既 Think, 不過唔收....嗚嗚
請問有無人聽過 香港保護兒童會維景灣
HKSPC OCEAN SHORES NURSERY SCHOOL ...

我都係十一月先找tko的學校,因為突然安排搬去tko~其實TKO的學校很多,我報咗獅子會, 得寶, NAM TIN啟思,都有回音~

我今天2月中去過"比X"問pn插班,
一行入去我就覺得校舍用白光管燈光暗暗唔舒服,
不過都跟園長參觀校舍。
佢講野口吻好似經紀, 一d都唔似教育工作者...
講到學費, 佢話$20xx/半日好底架,
只須要買夏季校服, 冬季校嬲貴就唔洗我買住,
強調仲有好少位, 係就要快d報名﹗
我話因為3月第1星期有事,
如果第2星期join(我未講完)佢就話
「都要交足1mth學費, 如果係價錢問題,
我送2個書包比你啦, 嗰度值$100架﹗」

好難想像幼稚園會咁樣叫人報讀,
結果我當然冇比小朋友讀啦﹗

原帖由 queenmiffy 於 09-12-8 15:52 發表

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章 貢獻勳章

送2個月學費就話啫, 送2個書包要黎托
原帖由 BabyHilary 於 09-12-9 23:38 發表
「都要交足1mth學費, 如果係價錢問題,
我送2個書包比你啦, 嗰度值$100架﹗」
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

朋友個囝囝報咗啓思, 靈糧堂, 翠茵(坑口), 因為係細仔, 除咗靈糧之外, 其他都要出年先至in....

我都報左翠茵, 綠茵, 啓思, 靈糧堂,迦南

翠茵, 靈糧堂都in 左

翠茵收左, 而靈糧堂要等18/12. 但我囡囡係細b, 要1/2011先入學~

比華利?  我暫時報左呢間 PN, 以前好出名, 但好似無乜人講呢間, 唔通 out 左?

原帖由 Pekkle_bon 於 09-12-7 00:15 發表
Ctlmama : My B is 0208 , I send form to 救世軍 when my B 4 mths old , for the interview just ask my girl simple question and let her play in a room (total around 10 family) the teacher just see what t ...

我考咗南田啟思n1, 但學費要3200同tko的私校差不多

del

HI...
我依家想幫個仔報n1呀...想問下播道會茵怡好唔好呢?救世軍又好唔好呢?其實較舊的幼稚園係咪會教得好d架?

德寶國際班係冇中文學的

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-19 22:45 發表
德寶國際班係冇中文學的

中文班半日$2700

有中文學既係主流班, 初時唔知, 所以報咗國際班, 但後來個老師同我講係冇中文學的, 如果要學埋中文就要加$返全日...之後我都轉報主流班
原帖由 queenmiffy 於 10-1-21 10:51 發表

中文班半日$2700
‹ 上一主題|下一主題