用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請問有冇上午K1L幼愛班既MAMI呀??
go

請問有冇上午K1L幼愛班既MAMI呀?? [複製鏈接]

好似冇人開呢班既TOPIC既
   0    0    0    0

你好呀(小牛組)

你好!我小朋友係幼愛班-小魚組(樂樂),我小朋友返學都好開心,好鐘意班主任及係屋企時時唱歌, 你哋小朋友點呀?

你好呀嵐嵐媽,我個女都成日講起你個女,好似好friend咁,哈哈,有時聽佢講起學校啲野好都好開心,你有冇比你個女上芭蕾舞?我個女就好鐘意,好似為左芭蕾舞先返學咁

你好呀樂樂媽,你個仔叫咩名,等我得閒問下我個女先,睇佢有冇同你個仔玩開,我個女都百厭左好多....好多時都當我發蹹風,唔知係咪平時要返工,放工返黎見佢一陣就要氹佢瞓既關係,佢特別蝦我,不過佢都好肯返學,唔會話扭唔返學,你地小朋友有冇咁呀?

我小朋友叫(澧樂),你小朋友叫咩名呀?星期一會比較難叫起身,平時就冇問題.不過我個小朋友非常之怕羞,連老師都話佢怕羞,都唔知點算.如果假期你通常會帶小朋友去那裡玩?唔知有冇機會見到大家.

我小朋友叫鄒霈霖,係個面皮厚既小朋友,我份工好少放假,所以我真係好少陪我小朋友,所以我比我小朋友報好多既課外活動,你住邊區,洗唔洗搭校車?

今時今日父母真係好辛苦.

霈霖,嵐嵐媽, 我住青衣區,要搭校車7:40上車,你哋住邊及幾點上校車, 我想問出面那裡地方有多嘢比小朋友學?
嵐嵐媽,班主任係唔惡,都算ok啦,小朋友在學校跌倒或有事都會打電話比我哋,老師話小朋友唔可以驚佢,佢唔會閙小朋友,我有食過D餅,有D好硬有D好軟,不過小朋友好開心喎....
但係我唔見有張咭,咩咭??????????

嵐嵐媽,點解我唔見你所講既咭同餅既....我有兩個女,霖霖係大,呀妹16個月,真係得閒死唔得閒病,仲要做埋學校既功課.....我真係忙到不得了,而我又成7點幾先返到屋企,食埋飯趕埋佢啲功課9點幾左右我就要迫佢瞓,所以我都覺得學校真係好多親子功課囉...同埋我都好少時間對佢,霖霖每日見我個幾鐘就要瞓,第二朝一早又唔係我揍返學同放學,要到晚上我收工先見我一陣,所以佢都好嗲我好蝦我

澧樂媽,我住深水步,所以返學好近,我比佢學個啲全部都喺崇真報,一個星期5日都有活動上,但我就冇比佢報出面個啲,佢啲課外活動仲貴過學費,我有兩個小朋友,所以我都冇能力比佢出去再報,....老師上次打比我因為我個女認唔哂啲生字,叫我返去同佢溫,咁我覺得都好既,好過咩都唔理正係得個教字

今時今日小牛組

嵐媽,小朋友唔會一朝一夕變乖架,不過佢愈扭我買野我就愈唔會買,因為我要比佢知道佢唔會得逞,除非佢乖,呢個係我對佢既獎勵,不過我個女有時都好惡搞架,不過多數都係扭眼瞓或唔夠精神時佢就開始作反,太過份我會打架,我贊成體罰,因為有啲小朋友講道理講到口臭都唔會聽,搞到我火遮眼我真係一把星埋去,等佢冷靜左過後我會講返點解會打佢,同佢傾返,軟硬兼施,太錫又唔得,太嚴又唔得,而家啲小朋友就係咁惡搞,我兩個小朋友...仲嘔血過你,因為呀妹仲難搞過家姐,佢啲脾氣臭過家姐好多,一唔鐘意就尖叫大喊同瞓地下....家姐細個都冇啲咁既野架....

小朋友係有時會好乖有時好曳,慢慢教啦!
霖霖媽, 你兩個小朋友是邊個照顧?我小朋友係工人照顧,所以脾氣會大D呀,不過千萬唔好亂買玩具比佢地,佢哋唔會珍惜,如果佢表現好,先獎勵佢,不過唔係乖1,2日而係一段時間,有時可以獎勵糖.貼紙或假期去公園玩等等.....唔一定要買玩具,不過我自己買咗一本貼紙簿比小朋友,有時老師送貼紙,叫佢貼在貼紙簿,有時我亦送比佢,之後解釋比小朋友聽佢乖先有貼紙,其實小朋友好多事都明白但暫時未能慢慢講解比父母聽,父母要記住小朋友出世時係一張白紙,父母教什麼或係屋企做什麼,小朋友自然會跟隨,所以我哋係屋企時行為舉動都要小心,(不過以上係我個人意見 ),總之大家比耐性及加油啦!

我兩個小朋友日頭係呀麻揍,我收左工會交返比我,而我一個月先放一兩日假,所以好少陪到佢地,一放假咪同佢地行下街,間唔中買野比佢地,出街前都講明唔可以扭計架,如果唔係即返屋企,有時對住兩個小朋友,兩個一齊扭我既時候我唯有顧住個細.....個大既話唔聽我就真係發火.....對住兩個真係忟好多架....我又唔係啲好有忍耐力既人......所以會忍唔到手,兩個一齊扭計喊既時候真係人都癲,我揍大個時呀妹未出世真係冇咩點打冇咩點鬧....所以呀妹出左世佢真係頑皮好多仲唔鐘意呀妹,事事同我作對,但好彩大大下又冇事但會經常爭寵,當對住兩個既時候幾好耐性都會有失控既時候,若果你有兩個年齡好接近既小朋友既時候你就會明白我架啦.....

我個女今日請病假,返左咁耐學第一次請病假,又嘔又燒唔知咩事,請日假同佢去睇醫生先

霖霖媽, 可能我真的得一個啦,點呀你個女有冇事?
嘩好野喎麻麻可以揍兩個,勁.......

澧樂媽,有心,明天可以返學,腸胃小問題....

收唔收到呀

收到,謝謝~你地有冇MSN OR FACEBOOK,咁有野可以直接喺個到傾,因為呢到我唔係日日上黎~

MY FACEBOOK

各位媽媽好!

我女女(心柔)都係幼愛班, 請多多指教!!

my facebook '[email protected]'
‹ 上一主題|下一主題