用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Pui Kiu Vs Chan's Creative
go

Pui Kiu Vs Chan's Creative [複製鏈接]

My son is accepted by both schools.  Which one is better?  Any comment, please?
   0    0    0    0

As I know Chan's is better in English and Pui Kiu is good in Chinese, what do you prefer ???

原帖由 hongkongpiglet 於 09-11-18 22:49 發表
My son is accepted by both schools.  Which one is better?  Any comment, please?

Are you sure??

原帖由 Hang'sMum 於 09-11-19 10:12 發表
As I know Chan's is better in English and Pui Kiu is good in Chinese, what do you prefer ???

一定係培僑, 有以下原因 :

1) 校舍大, 有泳池
2) 學費較平
3) 一條龍上中學, 唔駛煩
4) 英文水平不差, 一定比一般津校高
5) 功課/測驗/考試少, 小朋友及家長都較少壓力

原帖由 hongkongpiglet 於 09-11-18 22:49 發表

醒目開學勳章

原帖由 Hang'sMum 於 09-11-19 10:12 發表

我曾參加過他們的面試講座, 據校長所講, 他們大多以母語教學.

重要的是, 培僑的學習環境豐富好多.

原帖由 parenteye 於 09-11-19 15:25 發表
一定係培僑, 有以下原因 :

1) 校舍大, 有泳池
2) 學費較平
3) 一條龍上中學, 唔駛煩
4) 英文水平不差, 一定比一般津校高
5) 功課/測驗/考試少, 小朋友及家長都較少壓力

...

Thanks for all your information.  May I know if my son can still find Form 1 placement outside after completing grade 6 at PKC??

但如果讀培橋之後將來就唔可以讀返普通學校,因為佢哋嘅教學方法有自己一套,同埋佢哋無抄寫功課,將來升中學之後嘅考試又唔係考香港嘅公開試,所以如果讀培橋就真係要諗清楚,另一方面雖然啟基校舍無培橋咁大,又唔係一條龍,但我睇返過往啟基升中都派得幾好,雖然升中要再去搵學校,但面試對個小朋友都已經唔係一個問題,因為佢地啲學生响啟基有好多機會上台演講同表演,小朋友要好有自信,雖然啟基係一間中文學校,但係佢哋嘅英文同普通話都講得好流利,所以如果選擇啟基都唔駛擔心。

其實兩間學校都差不多,各有特色及特點。大校環境資源豐富,細校則關愛多些,易於照顧不同學生的需要。因此,最重要是家長自己的理念,以及小朋友的特點。

原帖由 小軒爸 於 09-11-19 20:30 發表
但如果讀培橋之後將來就唔可以讀返普通學校,因為佢哋嘅教學方法有自己一套,同埋佢哋無抄寫功課,將來升中學之後嘅考試又唔係考香港嘅公開試,所以如果讀培橋就真係要諗清楚,另一方面雖然啟基校舍無培橋咁大,又唔係一條龍,但我 ...

我同事個仔已在培僑讀到五年級. 抄寫係少, 但係小朋友的能力(寫作, 自行預習, 解難, 創意, 口頭報告, 中英雙語能力) 反而比其他同事入讀所謂名校的一般小朋友高. (同事個仔只是好普通的小朋友, 父母不知幾忙, 都沒時間幫佢)

最近學校的英文音樂話劇, 那個當主角的小朋友的英文非常流利, 自信心十足. 但是, 我的同事認識這個小朋友的家長, 知道他來自普通的家庭. 能夠有這樣的進步, 實在令我們一眾家長都十分驚嘆.

而且, 培僑書院中學部都係考334新高中課程的.

原帖由 小軒爸 於 09-11-19 20:30 發表
但如果讀培橋之後將來就唔可以讀返普通學校,因為佢哋嘅教學方法有自己一套,同埋佢哋無抄寫功課,將來升中學之後嘅考試又唔係考香港嘅公開試,所以如果讀培橋就真係要諗清楚,另一方面雖然啟基校舍無培橋咁大,又唔係一條龍,但我 ...
‹ 上一主題|下一主題