用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍荃灣幼兒園 應該幾時報名?
go

應該幾時報名? [複製鏈接]

我個bb啱啱十月中出世, 有朋友話要立即報名n1俾留位費, 係咪真係咁誇張? 如果係真, 應該點做? 煩請各位經驗爸媽俾啲意見...
   3    0    0    0

回覆 1# wilbb 的文章

hi, wilbb, 我是過來人. 我女在18個月時先入form, 最後要等到佢k1下學期先收到通知, 話k2上學期先入學(當時已經讀左第2間幼稚園), 故此細仔出世後改左名立刻遞FORM(仔仔個半月), 要等到佢3 years old先入到n2. 所以起碼等3年. 另外問過, 原來並不是個個排到隊都可以入讀, 因為到no時, 園長都要家長及小朋友一齊面試架(我同事個朋友就是排左好多年都無(不是荃灣嗰間, 打電話去問)

yes ar...i called and asked when my son is 1 yr old..they said its too late..they wont have any space for him til he finish kindergarten..
i still applied...the no is 415..omg >.<

係呀~ 有出世紙就好去開始報名喇。我都係歲半先知,立即報,上星期in完,2月前有通知。

我女3個月報名 都排到314

我女3個月報名 都排到314

我囡出世1個月就入紙申請, no排第26. 2011年入學(如果interview成功既話)

回復 1# 20022009 的帖子

點解救世軍咁受歡迎, 各位媽媽可否解說一下, 謝!

救世軍用「蒙特梭里」系統

Hello, 我是一位孩子的爸爸,想給少少意見。

救世軍的確是很受歡迎,其一要素是因為他們用了「蒙特梭里」的教具及教學法,此教學方法在歐洲很成功的。蒙特梭里教材配合有系統的教學步驟,訓練孩子在
「自理及生活範疇」、「感官」、
「數學」、「地理文化」等各方面的發
展。

一想到學校能教導孩子「自理及生活」,就想起孩子不需要活在「港孩」的陰影下,自當個個都想要了!(當然,好大部份是因著它的口碑──而這口碑就正是學校用這套教材的結果!)

但我想問,因為呢套教材係外國流行, 學校功課唔多, 其實上到一般填鴨式小學會否函接唔到?
我仔仔E+讀緊救世軍大窩口既N1班, 出年K1了,唉我唔知繼唔繼續升K1, 定係轉其他學校好><

原帖由 peterng 於 11-7-19 10:24 發表
Hello, 我是一位孩子的爸爸,想給少少意見。

救世軍的確是很受歡迎,其一要素是因為他們用了「蒙特梭里」的教具及教學法,此教學方法在歐洲很成功的。蒙特梭里教材配合有系統的教學步驟,訓練孩子在
「自理及生活範疇」、「 ...

我是N4在讀生的家長, 我之前都有就呢個問題問過D升左小學既家長, 佢地個個都話冇問題, 就算升上荃官呢D傳統學校都OK既, 咁當然會有一段適應期啦。

而且我阿仔英文拚音能力好強, 雖然學校冇串字默書, 但我覺得佢完全有能力跟得上, 反而中文我就要同佢加強一點點, 希望佢可以認得多D常用字。數學既概念都掌握得OK, 為左要去小學面試, 我自己教佢2位加減數, 佢好快都可以上手啦, 所以學術水平我都好滿意。

當然吾可以同九龍塘傳統谷既名幼稚園比啦。我覺得吾係我地吾得, 而係, 人地係經過日日既操練之下, 個個考試先會有90分以上既成績, 而我地既學習係好輕鬆亦吾會有乜操練既情況, 所以可能會係70-90分呢個分數上落咁樣。但當小朋友上左小學一段日子, 大家接受一樣的教育之後, 小朋友會好快跟返上去, 不使太擔心。

而學校係N4亦會有接軌課程慢慢加入學習同日常課堂中, 幫助小朋友同家長去習慣小一既學校生活.

大家好, 我想請問一下我囝囝係2012年既7月BB, 我地應該幾時報讀?!

回復 mamiemily 的帖子

一有出世紙就要報名喇~~
‹ 上一主題|下一主題