用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ ...
樓主: dong-dong
go

如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ [複製鏈接]

奇怪的是, 林校長咁有愛心, 點解會認同要多功課, 測考默書要咁深架呢? 一個快樂童年不是更重要嗎? 其實咁樣谷法, 對小朋友係唔係真係好呢?

至於優才, 主要問題都係太多特別的學生....

原帖由 judy 於 09-11-18 12:09 發表

第一,林校長好有熱誠有愛心!
第二,林校長好有熱誠有愛心!
.
.
.
.
.
第 ,林校長好有熱誠有愛心!

回覆 61# jojolam_ma 的文章

多功課?
每日做一兩個鐘頭功課,算普通吧。

測考默書要咁深架呢?
是深是淺總是相對學生程度。

咁樣谷=>一個不快樂童年?
這樣算不算谷,要看跟什麼學校比較。如此功課測驗便成不快樂童年,說說笑吧。

其實我只係路過, 我並唔認識英華, 不過睇到咁多位的回應後, 特別是以下這個MESSAGE, 而有咁既印象.

YW has been devising super difficult syllabus for those new DSSstudent...look at P.1-2 exam and test material, they are very difficultfor an aged 6-7 boys to complete.  English composition and journalwriting starts at P.1.  

English at P.2 test would require your aged 7 boy to reply a letter in 50 words.

It is full of competition to be on average.

If parent are hoping all teaching falls onto school, you are making mistake and the school emphasize on good parenting.

And the relationship with kids would be intensified.  Think twice and it is live long Engagement.

加上, 我睇見身邊個個朋友的小朋友由朝做功課做到晚. 到頭來, 70%會比番晒老師, 就實在覺得好唔值. 唔係話做多D得著一定大D, work smart 總好過work hard.家陣做家長難, 但是, 做小朋友真的更難!

原帖由 Kanba 於 09-11-22 20:26 發表
多功課?
每日做一兩個鐘頭功課,算普通吧。

測考默書要咁深架呢?
是深是淺總是相對學生程度。

咁樣谷=>一個不快樂童年?
這樣算不算谷,要看跟什麼學校比較。如此功課測驗便成不快樂童年,說說笑吧。 ...

回覆 62# Kanba 的文章

同意...講多功課也不及其他傳統小學多

講程度...小朋友過了林校長兩關也不是普通料子, 程度太淺會使小朋友上堂不是發白日夢便是攪事
‹ 上一主題|下一主題