用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ ...
樓主: dong-dong
go

如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ [複製鏈接]

朋友兒子現在讀SPCC?

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 09:23 發表

我告訴你校長是會的!

朋友的親身經歷,有Co-edu 2nd In,他們是基督徒唔想講大話,校長告訴他只會考慮以英華為首選的考生,最後reject了他的兒子。

人,有時候要明白自己在那個位置,你唔係頂級就唔係,何必呢? ...

jeremyphlam
突然諗起仲有一個可能性,就係其實校長係對話當中,聽到一d,覺得你個朋友既一d理念係同佢唔同既.佢講咁長篇,就係想講番佢既理念,而個重點其實就唔係講一定要揀佢俾首選先會考慮我估下既咋!

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 13:28 發表

我朋友係被校長逼埋牆角,問邊間係首選,佢無可奈可下唯有表示YW唔係,跟住校長長篇大論去解釋佢會先選擇以YW為首選的學生,留意個小朋友係答晒所有提問。如果你說沒有關係是很難使人信服的。

我反而有興趣知道你是如何回 ...
http://era-central.blogspot.com/

咁老實講,我去聽完gt既簡介會,我都覺得gt既校長係top sales來既喎.
原帖由 chubby2688 於 09-11-19 15:21 發表
Hahaha…緩和大家氣氛...

我個人覺得林校長演講手法很高明,interview問既問題非常特別, 那份熱誠同教育理念確實令很多家長喜愛..........

如果林校長轉行做傳銷, 都应該非常成功!!  ...
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-11-19 14:41 發表
jeremyphlam

當校長問我報左幾多間,我答兩間.
佢冇問我係邊兩間,直接就問如果兩間都收,我會點樣揀?
我答: 兩間都係我地鐘意既學校,其實每間都有唔同既優點,而我地亦覺得基本上都適合囝囝既性格同能力.但係如果真 ...

你答得好好,你囝囝有你這個媽咪很幸福。

原帖由 Era 於 09-11-19 15:32 發表
jeremyphlam
突然諗起仲有一個可能性,就係其實校長係對話當中,聽到一d野,覺得你個朋友既一d理念係同佢唔同既.佢講咁長篇,就係想講番佢既理念,而個重點其實就唔係講一定要揀佢俾首選先會考慮…我估下既咋!

...

咁真係要問番佢先知!

原帖由 chubby2688 於 09-11-19 15:29 發表
朋友兒子現在讀SPCC?

He has only one offer finally - Co-ed

In fact, YW was his 2nd choice.

原帖由 chunchunchu 於 09-11-19 11:56 發表
學術揀英華。
培育多方才能,GT啦。
兩間唔同學校。
好多家長比英華勇士闖星空Sell倒,細佬有得玩梗開心。我就鍾意GT

老實說,我對"英華勇士闖星空"有d反感。

原帖由 Era 於 09-11-19 11:25 發表
呢個case,我估仲可能有其他原因令到佢俾人reject既.唔可以單一咁因為曾經咁講,就肯定咁將兩件事劃上等號.
我地舊年2nd in既時候,校長係問我地報左幾多間?如果兩間都收既話會揀邊間?
我亦都係基督徒,所以我亦唔會一口 ...
我自己親身經歷,當時已被兩間私校收左,另一間九龍男校2nd in未知結果,結局我咪又係被英華收左!所以我亦相信可能有其他原因令到佢俾人reject既。

當時我仲好坦白咁同校長講,英華個名係舊既,個小學部實際上係新既,我知道學校亦會面對難題,可能有好多野現階段都未上軌道,所以現階段係好需要同學校合作既家長黎支持扶助學校,而我係會配合學校去教好小朋友。

講完我先開始驚自己串得滯,踩人未上軌道,不過校長收我喎,所以我覺得校長應該幾open,只要你講得佢服。

原帖由 Era 於 09-11-19 15:34 發表
咁老實講,我去聽完gt既簡介會,我都覺得gt既校長係top sales來既喎.
我又覺得公道d講句,林校長唔係得把口係度sale,佢的確領導得好好。當然十隻手指有長短,YW裡未必所有老師都係優等質素,但現實上學校的確改進好多。

唔怕坦白講,第一次新生家長日(2006 Dec)我係意見表到寫,我話從張貼出來既學生英文作文中,我覺得YW呢方面需要改進。

P1未開學前,我仍然好擔心,今年P2,我對學校已完全冇懷疑!我相信如果係P1-2在學的家長,都會睇到學校係課程上的確做左好多功夫。

如果校長唔理家長意見,唔好好帶領教師團隊,點會咁快有改善!

林校長的確係十分出色,不過我都唔讚成大家把焦點集中佢度,咁樣對其他教師實在唔公平,事實上其他主任、教師都付出好多,都好用心教學。

我建議如果你打算小朋友在香港讀中學, 就應該比較兩間中學, 而唔係小學.
我孩子升中時, 兩間中學都有留意, 就我了解, 優才活動d, 英文好d, 著重多元教育, 雖然有d真係資優又有情緒問題之學生, 但為數不多. 雖然叫優才, 但係並非只收資優生, 未有入大學數據, 怕成了白老鼠.
英華很傳統教學, 很嚴, 功課多, 默書測試多, 可惜之前不是直資, 有少數學生操行真係唔得, 而家連小學都係直資, 將來應該大大改善此問題. 不過, 家長和小孩要頂得住傳統教學的辛苦. 英華運動一流, 音樂亦不差, 不過, 每一隊校隊都好搶, 唔好以為實有份.
其實很難, 兩者完全不同教學方式, 要知道, 入了小學就大多數上其中學, 現在只是6歲, 說不準哪一間比較合適, 不過如果你唔buy香港d大學, 似乎優才適合d, 如果你想走香港條路, 英華好d.校友網都好d啦.

"英華勇士闖星空"......搞到d小朋友個個都話好鐘意英華!

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 17:13 發表

老實說,我對"英華勇士闖星空"有d反感。

英華林校長second in 時既問題其實好特別, 可以真正了解小朋友和家長既能力和心態, YW 完左所有2nd in 之後, 我就會分享下我既睇法

My son has the same feeling he likes it very much.

原帖由 chubby2688 於 09-11-19 20:39 發表
"英華勇士闖星空"......搞到d小朋友個個都話好鐘意英華!

我同意英華的interviews是比較全面,而2nd in 的問題是有用意的。
英華幾時2nd in 完,幾時放榜呢?

原帖由 fsforth 於 09-11-19 20:57 發表
英華林校長second in 時既問題其實好特別, 可以真正了解小朋友和家長既能力和心態, YW 完左所有2nd in 之後, 我就會分享下我既睇法

你認為我有踩英華嗎?! 我沒有, 我只是提出不要focus係校長身上, 而疏忽其他更重要的地方.

英華的歷史只是回應別人的問題. 歷史長短並不是我的選校因素.

原帖由 Era 於 09-11-19 11:34 發表
如果以轉左直資之後既英華小學來計,的確歷史比優才短.咁想請問:dbspd又有幾多年歷史呢?係咪因為咁,都係揀優才好d呢?

每年呢段時間,都有大量踩/捧某學校既留言,每間學校都有自己既特色,各有一班fans,各有唔同既支持/ ...

原帖由 childrenfirst 於 09-11-19 23:14 發表
我同意英華的interviews是比較全面,而2nd in 的問題是有用意的。
英華幾時2nd in 完,幾時放榜呢?
完左2nd in後,願聞其詳。

不用問,我會選英華,上年小兒入唔到,足足唔開心左一星期

原帖由 fsforth 於 09-11-19 20:57 發表

點解家吓唔分享呀?莫非你驚講咗d題目出o黎影響個仔入學機會?

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-21 10:56 發表

點解家吓唔分享呀?莫非你驚講咗d題目出o黎影響個仔入學機會?
2nd in未完就講題目出黎,對其他人好唔公平!

因我先生以前讀英華是否有分啊, 及請問知不知INTERVIEW時會問咩問題呢?
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!
‹ 上一主題|下一主題