用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ ...
樓主: dong-dong
go

如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ [複製鏈接]

Agree with you .

原帖由 VKwan 於 09-11-18 21:57 發表
呢d唔叫自視甚高,只不過想揀真正喜歡自己既家長遮!正如結婚對象,你都想揀個視你為正選既老公啦,下話!?

請明白, 英華男校的歷史"不等同"英華小學的歷史.

原帖由 4in1family 於 09-11-18 21:20 發表
優才歷史長過英華???

如果一個男人在我未真正了解或相處過時, 就憑聽朋友講之下見第一次面就同我講, 如果你不以我為首選就不要同我結婚生仔就不要同我開始的話, 我會     

原帖由 VKwan 於 09-11-18 21:57 發表
呢d唔叫自視甚高,只不過想揀真正喜歡自己既家長遮!正如結婚對象,你都想揀個視你為正選既老公啦,下話!?

咁請問你報左幾多間,係咪間間都有親身體驗? 願聞其詳。

如果, 一個又smart又首選男拔的男孩, 但不幸男拔不收他, 而snoopy校長亦知這事實, 你估她會不會說: 你的小朋友很smart , 但可惜你們不以我校為首選, 所以請不要報考我校或我以此為原因無論你小朋友天資有多高我都不會接受他的申請呢?! 我只是覺得身為校長說話應該比較謙和, 而無須這樣. 如果唔係以男拔和LS為首選的小朋友就不選英華, 那麼英華定會錯失很多申請.

我的小朋友已小6, 正忙於選中學. 就是很多時不能親身體驗何以以某校作必然首選呢.首選的不收自己又怎麼辦呢? 難道我跟她說,我以貴校為首選, 她會收我嗎?

大家都是以手中有幾多再算. 太自我的說話不應出自一位校長口中, 如果將來小朋友跟我說,你應首選愛我次愛妹妹, 我不知如何解釋了.

其實我並沒有說英華不好, 只是覺得集中力不應在校長的幾句說話罷了. 而優才亦沒甚不好. 適合才重要不要單方面看. 錯失是自己.

.
原帖由 childrenfirst 於 09-11-18 22:27 發表
咁請問你報左幾多間,係咪間間都有親身體驗? 願聞其詳。

July,

Haha, 原來你都頗有sense of humour.

你通常都係單刀直入, get to the point.

原帖由 judy 於 09-11-18 12:09 發表

第一,林校長好有熱誠有愛心!
第二,林校長好有熱誠有愛心!
.
.
.
.
.
第 ,林校長好有熱誠有愛心!

原帖由 mamimummy 於 09-11-18 23:01 發表
如果, 一個又smart又首選男拔的男孩, 但不幸男拔不收他, 而snoopy校長亦知這事實, 你估她會不會說: 你的小朋友很smart , 但可惜你們不以我校為首選, 所以請不要報考我校或我以此為原因無論你小朋友天資有多高我都不 ...

我告訴你校長是會的!

朋友的親身經歷,有Co-edu 2nd In,他們是基督徒唔想講大話,校長告訴他只會考慮以英華為首選的考生,最後reject了他的兒子。

人,有時候要明白自己在那個位置,你唔係頂級就唔係,何必呢?

我記得冇耐之前曾有個bk會員話有個朋友是英華既老師,個老師話校長真人同佢鏡頭前講野個人是兩回事,佢演講既時候講得好好聽,做事方式點點點,其實真人就......自己去諗,有時D野我地好難知道事實,唯有相信表面.講得動聽好容易,真是做起上來就兩回事.
(我只是將我早前響BK見到既留言講返出來,希望唔會比人插.)

兩間學校的簡介會我都有去聽﹐林校長演講的手法當然非高明﹐但相對比而言﹐優才學生的英文表現似乎好過英華。優才小一至小三在旺角﹐面試當日亦有參觀其設施﹐當時略有失望﹐似乎硬件設施略顯不足﹐不過經過思考﹐本人覺得硬件設施並不最重要﹐師資力量﹐教學方式方是根本。
優才已經收了仔仔﹐英華正在等消息﹐兩間學校都各有好處﹐對我而言﹐如果有幸亦被英華錄取﹐我可能要以高中會考的成績作為參考﹐如果優中的成績同英華書院的成績相當﹐我會選擇優才﹐相信更加適合乎仔仔喜發問﹐活潑的性格。
原帖由 ggoo 於 09-11-19 10:02 發表
我記得冇耐之前曾有個bk會員話有個朋友是英華既老師,個老師話校長真人同佢鏡頭前講野個人是兩回事,佢演講既時候講得好好聽,做事方式點點點,其實真人就......自己去諗,有時D野我地好難知道事實,唯有相信表面.講得動聽 ...

呢個case,我估仲可能有其他原因令到佢俾人reject既.唔可以單一咁因為曾經咁講,就肯定咁將兩件事劃上等號.
我地舊年2nd in既時候,校長係問我地報左幾多間?如果兩間都收既話會揀邊間?
我亦都係基督徒,所以我亦唔會一口咬定揀yw,係人都聽得出真係有咁既情況,其實係唔會即時揀yw既.但係最後咪一樣成功考入囉.
呢個就係我既親身經歷啦!

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 09:23 發表

我告訴你校長是會的!

朋友的親身經歷,有Co-edu 2nd In,他們是基督徒唔想講大話,校長告訴他只會考慮以英華為首選的考生,最後reject了他的兒子。

人,有時候要明白自己在那個位置,你唔係頂級就唔係,何必呢? ...
http://era-central.blogspot.com/

如果以轉左直資之後既英華小學來計,的確歷史比優才短.咁想請問:dbspd又有幾多年歷史呢?係咪因為咁,都係揀優才好d呢?

每年呢段時間,都有大量踩/捧某學校既留言,每間學校都有自己既特色,各有一班fans,各有唔同既支持/唔支持既點.唔想讀咪唔讀囉,點解要互踩呢?

原帖由 mamimummy 於 09-11-18 19:48 發表
如果林校長離開英華又點呢?  她在協恩時有幾多"校內人"說她好呢? 除了 'snoopy"的名號外又有甚麼特別建樹呢? 而英華小學又有甚麼特別成績可見呢? 優才又有甚麼不比英華好呢? 優才小學歷史都比英華小學長. 小朋友適合 ...

http://era-central.blogspot.com/

學術揀英華。
培育多方才能,GT啦。
兩間唔同學校。
好多家長比英華勇士闖星空Sell倒,細佬有得玩梗開心。我就鍾意GT

醒目開學勳章 貢獻勳章

講得啱  
原帖由 Era 於 09-11-19 11:34 發表
每年呢段時間,都有大量踩/捧某學校既留言,每間學校都有自己既特色,各有一班fans,各有唔同既支持/唔支持既點.唔想讀咪唔讀囉,點解要互踩呢?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 Era 於 09-11-19 11:25 發表
呢個case,我估仲可能有其他原因令到佢俾人reject既.唔可以單一咁因為曾經咁講,就肯定咁將兩件事劃上等號.
我地舊年2nd in既時候,校長係問我地報左幾多間?如果兩間都收既話會揀邊間?
我亦都係基督徒,所以我亦唔會一口 ...

我朋友係被校長逼埋牆角,問邊間係首選,佢無可奈可下唯有表示YW唔係,跟住校長長篇大論去解釋佢會先選擇以YW為首選的學生,留意個小朋友係答晒所有提問。如果你說沒有關係是很難使人信服的。

我反而有興趣知道你是如何回答,可以過到校長這關?

原帖由 Lyn 於 09-11-19 08:46 AM 發表
July,

Haha, 原來你都頗有sense of humour.

你通常都係單刀直入, get to the point.

Hello Lyn,

你幫人改呢個名"July", 你亦都頗有sense of humour.

嘻, 開開玩笑, 不要見怪.

回覆 29# dong-dong 的文章

合不合乎仔仔喜發問﹐活潑的性格,好睇個別老師的取向,雖然他們都明白男孩子大多活潑搗蛋…

每間学校都有自己的優點,最緊要選適合自己小朋友的,當年英華我地是有机會可靠人仕關係入讀的,但最後我地無選擇入讀,就是因為覺得個仔並不適合英華,所以放棄了,是否代表英華不好呢!?當然不是啦!讀書是小朋友,一定要以小朋友行先,選錯校對小朋友影響很大的,个个小朋友性格不同,我覺得無必要為此爭論

原帖由 Kanba 於 09-11-19 13:41 發表

Hello Lyn,

你幫人改呢個名"July", 你亦都頗有sense of humour.

嘻, 開開玩笑, 不要見怪.

jeremyphlam

當校長問我報左幾多間,我答兩間.
佢冇問我係邊兩間,直接就問如果兩間都收,我會點樣揀?
我答: 兩間都係我地鐘意既學校,其實每間都有唔同既優點,而我地亦覺得基本上都適合囝囝既性格同能力.但係如果真係兩間都收既,的確係一個好難做既抉擇.我諗我地會再深入d去了解兩間學校,然後先再作決定.萬一真係決定唔到既,咁咪睇下囝囝鐘意邊間多d.
(當時既答案大概就係咁啦!)

咁當然你朋友覺得自己唔知點答/答得唔好,好自然會聯想到係因為呢個原因既.至於仲會唔會有其他原因而令到個囝冇入選,我冇在場,所以亦都唔清楚啦.答晒問題可能只可以代表佢記憶力好(其中一方面)啦,至於成個面試時候,例如佢坐得唔定呀?有冇專心呀?當時既態度係點呀?(唔係話佢態度差,只係可能例如啱啱甩左隻門牙,咁個咀合起怪怪地,咪有可能俾人覺得好似"咀渺渺"之類啫)...呢類會影響面試成績既野做得好唔好?就外人真係好難知囉.甚至平時可能佢樣樣都好好既,當時突然有突發/得意既事/野令到佢掛住望之類,都唔出奇囉.始終覺得面試當中真係變數好多.

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 13:28 發表

我朋友係被校長逼埋牆角,問邊間係首選,佢無可奈可下唯有表示YW唔係,跟住校長長篇大論去解釋佢會先選擇以YW為首選的學生,留意個小朋友係答晒所有提問。如果你說沒有關係是很難使人信服的。

我反而有興趣知道你是如何回 ...

其實校長有咁既要求, 真係學校既損失黎, 會有好多優秀既學生唔能夠加入佢地學校, 其實作為家長又唔洗咁激動, 既然唔係以佢為首選, 就算入唔到亦唔會太大失望吧.

但我都好奇怪, 點解校長會咁坦白既? 佢真係親口講出佢地收生有咁既要求嗎? 定係你地感覺上佢係咁咋?

有無其他學校都有呢個要求呢? 我想有心理準備, 囡囡兩年後都要考小學呀.

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-19 13:28 發表

我反而有興趣知道你是如何回 ...

Hahaha…緩和大家氣氛...

我個人覺得林校長演講手法高明,interview問題非常特別, 那份熱誠同教育理確實令很多家長喜愛..........

如果林校長轉行做傳銷, 应該非常成功!!
‹ 上一主題|下一主題