用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006小朋友.. 今年做細仔細女.. 出年會做大仔大女. ...
go

2006小朋友.. 今年做細仔細女.. 出年會做大仔大女. [複製鏈接]

今年再交幼稚園入學form..
會寫現在係讀緊k1.. or 寫無返學???
如寫返緊k1.. 對 interview結果有無影響呢?? .. 怕有d學校覺得. 還樹都有學校返緊.. 機會小d..
大家點睇.. 點會好d呢.. 一齊分享下..
   0    0    0    0
:-P birdbird :-P

張表寫有返學,因為學校會覺得返開學的小朋友易教D!如果學校問,我只會答他我個女返緊學就算了,唔會特別答k1 !但上次IN祟真,佢問我小朋友返k1定n1,我如實答佢已經讀緊k1,想轉過黎REPEAT一年,最後佢都收左上午班

其實點解要repeat one year?

我本人就係12朋出生,當年我媽咪repeat one year kindergarten, 其實我好唔鐘意, 我大個就成日問佢點解 repeat one year kindergarten,

細個就唔覺, 其實如果到中學,就會有唔開心,因為每每就是全班出生年份大人一年,D同學就覺得點解你咁大, 會好唔開心,自己就覺得如果不repeat one year kindergarten, university can graduate one year earlier la,

好彩我小學同中學冇 repeat, otherwise 就大人2年!如果係女仔,就會好唔開心.

因為有d 學校唔入佢地的幼稚園就入唔到小學....而我個女是0611 bb, 上年未夠資格申請入學(好培正),所以一定要repeat k1

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-18 20:22 發表
因為有d 學校唔入佢地的幼稚園就入唔到小學....而我個女是0611 bb, 上年未夠資格申請入學(好培正),所以一定要repeat k1

係.. 細仔女.. 就係有咁嘅煩惱囉.
其實我地都好矛盾ga.. 但想佢地之後條路上得好d..
就要repeat 一年先.. 今年..
條件又唔同咗.. 機會大好多..
大家努力...
:-P birdbird :-P

其實我個女在creative讀得好開心,但升學方面又好冇保障,所以好煩...

halo,  我個仔都係 0611 bb 喎!
He is studying K1 this year.
Do we need to submit the application of primary school when they are studying K1??
Is this a bit early??

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-18 20:22 發表

原帖由 wendyche 於 09-11-19 14:01 發表
halo,  我個仔都係 0611 bb 喎!
He is studying K1 this year.
Do we need to submit the application of primary school when they are studying K1??
Is this a bit early??

唔係好明你的問題....一般申請小學都係K3
但我想個女入一條龍學校,所以要轉校

原帖由 fishmaruko 於 09-11-18 13:05 發表
其實點解要repeat one year?

我本人就係12朋出生,當年我媽咪repeat one year kindergarten, 其實我好唔鐘意, 我大個就成日問佢點解 repeat one year kindergarten,

細個就唔覺, 其實如果到中學,就會有唔開心,因為 ...

如果你阿媽無要你repeat k1, 你可能只可以中學畢業

年代唔同,點可以用自己時代同而家比. 我 2 個小朋友差 3 個學年, 競爭都唔同晒啦. 總之細仔女想入好學校, 又或者要在程度好的學校上有所表現, 唔係唔得, 不過父母同子女都一定要比大仔女用功, 辛苦 d. 仲要考慮埋學校收生可能有 preference. 壓力一定大 d.

d 人成日話, 我個係細仔女, 學校唔收就係唔公平, 點都好, 呢個係現實, 你覺得你細仔女叻時, 大把年頭仔女又成熟又更叻, 大家努力 (我都有個 nov 細女, 真係要花盡心思, 至可以企穩陣腳).

我個係0610bb
我今年都有再幫佢報k1
有如實寫佢讀緊書

我覺得家長要瞞先可以入到心儀學校,咁樣唔值得

我個女12月出生, 仲要最尾個日o  老實講係同班入面, 差好遠, 人地已經好似一個小朋友, 但佢仲好bb既style.  所以我都會要佢repeat k1.

我個囝係0412,係細囝。佢今年K3。
係成績上,我唔覺佢俾其仔同學差。
係自理方面,老實講係bb左dd既
不過我個囝讀得好開心,功課又跟得上,所以暫時都冇考慮repeat。現在已有心儀小學收左佢,都會俾佢升上小一,直至佢真係跟唔上先考慮repeat。
細囝未必係最叻個個,但又唔一定係最差架?
不過小朋友大d可能吸收能力會好d,讀書會輕鬆d!
我個人覺得唔好太介懷小朋友係大定細,最緊要佢學到野,讀得開心。
呢個係我小小既個人分享!~

我想問一問你小朋友kg同小學係讀邊一間學校呢?

原帖由 wantai 於 09-12-1 13:30 發表
不過我個囝讀得好開心,功課又跟得上,所以暫時都冇考慮repeat。現在已有心儀小學收左佢,都會俾佢升上小一,直至佢真 ...

我讚成wantai 的說法!我仔仔0312,今年P1, 好適應學校生活!要知道自己小朋友能力,反而重讀一年會悶!
原帖由 wantai 於 09-12-1 13:30 發表
不過我個囝讀得好開心,功課又跟得上,所以暫時都冇考慮repeat。現在已有心儀小學收左佢,都會俾佢升上小一,直至佢真 ...

原帖由 ctlmama 於 09-12-1 15:07 發表
我想問一問你小朋友kg同小學係讀邊一間學校呢?

囝囝K1-K3都係讀York,明年將會入LSP (不過係好彩抽到),也有其他私小收了。
如入了LSP後跟不上才repeat也不遲!(希望唔需要啦! )

請問LSP即係邊間呀?

[url=http://www.sharp.com.hk/member/[email protected]&code=UPCFIA&lang=tch
[quote[/url]]原帖由 wantai 於 09-12-1 19:51 發表

囝囝K1-K3都係讀York,明年將會入LSP (不過係好彩抽到),也有其他私小收了。
如入了LSP後跟不上才repeat也不遲!(希望唔需要啦! )

原帖由 wantai 於 09-12-1 19:51 發表

請問你係第一輪抽到, 還是大抽獎?

La Salle Primary
好彩地於第一輪20分入了

‹ 上一主題|下一主題