用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 玫瑰崗的playgroup係?
go

玫瑰崗的playgroup係? [複製鏈接]

我有好多個疑問,想睇有無mami會知呀?唔該晒!

想問個playgroup值得上嗎?

係學校老師教番,係咪去上會好?

同埋,佢知唔知有無分年齡來分班?因年頭同年底出世已好大分別喎!

一班會係1:幾多呢?
   0    0    0    0

好似係RHS 老師自己教, coz 係報名日, 老師同我講

>想問個playgroup值得上嗎?
都值得架.我亞 b 到正式番學時仲記得學校係點. 好快適應.

>係學校老師教番,係咪去上會好?
係老師教番. 所以小朋友好有親切感.
(果時 playgroup 果幾個老師係都坐我地依家果架校車, 亞 b 上車見到佢地都唔喊 lu :) )

> 同埋,佢知唔知有無分年齡來分班?因年頭同年底出世已好大分別喎!
冇分. 番 pn 果時都冇分... 都好架. 細 b (我亞 b 為例) 跟得好快.

> 一班會係1:幾多呢?
about 15 kids. 1 parent each. 2 teachers, 1 helper.

Do you think The N1 is worth , is it easy to go to other K1??

原帖由 MoJoJoJo 於 09-11-18 11:20 發表
都值得架.我亞 b 到正式番學時仲記得學校係點. 好快適應.

(果時 playgroup 果幾個老師
都坐我地依家果架校車, 亞 b ...

thanks a lot!
不過,原來無分班,因我仔係超細b,佢會係插班生,我係擔心佢1月上堂時,佢先1歲無耐,又或者仲未識自己行,咁如同d已會9月入學個d小朋友上,咁d能力已爭好遠囉。
同埋,佢地個playgroup係只此一期,定會一路都有得玩,可玩到呀仔1月入學呢?如淨玩到9月開學,跟住事隔3個幾月,阿仔先開學,咁佢都會要再適應過,無左你所講既種種好處囉?

Thank you for your useful info.

想問一下:
1. Playgroup 是否4月完? 唔會再有下一期? 咁離開學好耐囉?
2. K1是否9月開學呢? 定早D?

謝謝你!

原帖由 MoJoJoJo 於 09-11-18 11:20 發表

(果時 playgroup 果幾個老師係都坐我地依家果架校車, 亞 b ...

1) 我地上年係 5 月完

2) k1 同 n1 同一日開學
(有两日適應日同家長一齊番)

原帖由 happymum1 於 09-11-19 02:11 發表
Thank you for your useful info.

想問一下:
1. Playgroup 是否4月完? 唔會再有下一期? 咁離開學好耐囉?
2. K1是否9月開學呢? 定早D?

謝謝你!

個 playgroup 得一期
上年 5 月完, 9 月正適番學
我亞 b 係細 b, 啱啱 11 月先至番
佢都仲記得學校呀 :)
細 b 都追得好快既
好似我亞 b 咁, 番左 2 weeks, 跟住 d 大 b, 叻左好多呀

原帖由 foggyao 於 09-11-18 14:39 發表

thanks a lot!
不過,原來無分班,因我仔係超細b,佢會係插班生,我係擔心佢1月上堂時,佢先1歲無耐,又或者仲未識自己行,咁如同d已會9月入學個d小朋友上,咁d能力已爭好遠囉。
同埋,佢地個playgroup係只此一期,定會一路都有得玩,可 ...

原帖由 MoJoJoJo 於 09-11-19 09:21 發表
個 playgroup 得一期
上年 5 月完, 9 月正適番學
我亞 b 係細 b, 啱啱 11 月先至番
佢都仲記得學校呀 :)
細 b 都追得好快既
好似我亞 b 咁, 番左 2 weeks, 跟住 d 大 b, 叻左好多呀

...

咁希望我個仔到時都會記得啦,佢係黐身仔黎架,真係令人擔心 ~ 希望到時佢好快適應到啦,唔該晒你呀!

唔該 Kimmy 媽!

你女女下年係唔係k1呀? 我仔仔下年k1全日.

佢係細仔 (0712), 都想2010年2月返下N班, 你知唔知現在N班仲有無位呢?

小朋友既適應力好多時都比到驚喜我地架.
加油加油! :)

原帖由 foggyao 於 09-11-19 14:24 發表

咁希望我個仔到時都會記得啦,佢係黐身仔黎架,真係令人擔心 ~ 希望到時佢好快適應到啦,唔該晒你呀!

係呀, kimmy 今年 n1, 下年 k1 啦. 我都會考慮全日班呀, 唔知會唔會同你仔仔做同學仔呢? :)

上年都有小朋友咁樣早 d 番, 你打個電話問吓 school office 呀. 番吓學小朋友冇咁悶. :)

原帖由 happymum1 於 09-11-19 14:49 發表
唔該 Kimmy 媽!

你女女下年係唔係k1呀? 我仔仔下年k1全日.

佢係細仔 (0712), 都想2010年2月返下N班, 你知唔知現在N班仲有無位呢?

無記錯,RHS得一班全日班,希望會同KIMMY 做同學仔啦!我見你同D RHS PN Mami 係呢度都傾得好開心!

係喎,你仲未選班嗎?

小朋友係屋企有時都幾悶架!Sleeping, singing, dancing, reading, watching TV,eating, 出街 以後都唔知做什麼.所以都同佢返PLAYGROUP. 同埋想仔仔返學學紀律. RHS school office 叫我FAX 張 PN FORM, 有位通知我喎. 有得早D返, 適應下就好了!

唔介意的話, 我想問下, 你女女返學開唔開心呢? 有無什麼你覺得學校可以做得好D? 有無聽聞K2 OR K3 功課會唔會好多呢? 因為仔仔係細仔,我有D擔心佢會辛苦吖. Also heard that 校長態度唔好. 想係選校時小心D.請多多指教!

原帖由 MoJoJoJo 於 09-11-19 18:34 發表
係呀, kimmy 今年 n1, 下年 k1 啦. 我都會考慮全日班呀, 唔知會唔會同你仔仔做同學仔呢? :)

上年都有小朋友咁樣早 d 番, 你打個電話問吓 school office 呀. 番吓學小朋友冇咁悶. :)

...

happymum1,

>選班
未呀, 得閒問吓老師先...

>你女女返學開唔開心呢?
好開心呀, 我囡囡好鐘意番學. earlier this week 佢病左冇番, 個人好 down 咁呀. 沉日一番番學就生猛番晒.  係校車站見到老師佢四萬咁口 :p

>有無什麼你覺得學校可以做得好D?
so far 未有... 老師好好, 囡囡係細 b, 初初番學日日都打比我. 令我好放心. 老師們真係好細心 & 好有愛心架. 真係辛苦晒佢地. :)

>有無聽聞K2 OR K3 功課會唔會好多呢?
呢個我唔知啦. sorry.

>校長態度唔好
未有咁既 experience, comment 唔到. but so far 睇校長 & 老師係學校講野, 個個都好有禮貌.

見到你的COMMENTS 都放心D. 唔該晒!

睇完你地的COMMENTS, 真係想比我個囡囡返PLAYGROUP, 不過我地1月不會在HK, 無得返2堂, 好似好唔抵, 所以唯有放棄左。
‹ 上一主題|下一主題