用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

Hi bchi ,

你睇左陳水皮學校綱末 ar , 是否 ok ? 我就梗係無 la , 我得 5 分都預左 一定無 la .
等我睇下 pm 先

原帖由 bchi 於 09-11-22 22:30 發表

JACKY爸爸,

係喎.. 比你一言驚醒呀 !!!! 轉左小班後, 只可以四班.
我同老公講左你個問題呀, 佢話30 咪30 囉, 佢有兩個老師, 一人睇15 個都ok .. 津小一個老師睇30 人.

bbmama,

我有99%入讀lmc 架喇, 果1%, 係唔 ...

早晨呀bbmama,

哎... 今朝老公同老爺一齊去睇放榜, 真係收左阿仔,  老爺好鬼開心, 見到其他家長都好似中左奬咁開心, 佢就更加開心.. 老公打黎話, 我地呢兩晚要再想清楚d 啊.
哎吔.. 點解會咁煩架.

bchi ,

都話你有 20 分 , 實有你份 la .
而家輪到你動搖 la , 輪到你真係要唸清楚 ......
不過我都好大機會 LMC , 因我都最想亞女唔好浪費左 3 年英文幼稚園學既野 , 而我又係最主要想亞女讀英小 , 中交學國語就更好 . 大家都要想清楚 ar .

原帖由 bchi 於 09-11-23 10:07 發表
早晨呀bbmama,

哎... 今朝老公同老爺一齊去睇放榜, 真係收左阿仔,  老爺好鬼開心, 見到其他家長都好似中左奬咁開心, 佢就更加開心.. 老公打黎話, 我地呢兩晚要再想清楚d 啊.
哎吔.. 點解會咁煩架. ...

我冇晒主意喇, 以往... 阿仔所有野都係我話事, 我仲好有信心幫佢揀, 今次揀小一, 我真係投晒降, 等老公話事. 剛剛佢打黎. 佢話lmc 暫時在佢心目中仍然佔優, 因為阿仔呢六年會讀得開心.   6 比4... lmc 6, 陳水皮4. kekekeke

回覆 104# bchi 的文章

呵呵.....有趣的家長...........

原帖由 kansang 於 09-11-23 11:38 AM 發表
呵呵.....有趣的家長...........

臨尾有決擇, 人之常情啊.  
只有一間收, 當然冇咁煩啦.

我出年六月會再in tsl .我估唔會得我一個係咁有趣掛 ?

22/11 睇見阿仔 LMC 無名 入選 & 後備, 覺得奇怪. little upset.

後來估計可能同 TSL 有聯絡,
果然今日 TSL 得左

原帖由 bowling68 於 09-11-23 12:04 PM 發表
22/11 睇見阿仔 LMC 無名 入選 & 後備, 覺得奇怪. little upset.

後來估計可能同 TSL 有聯絡,
果然今日 TSL 得左

咁叻仔呀 ?  今日真係有人歡喜有人愁.

我六月點都會再去搏一搏, ,試左都唔得, 咁我就會死心囉.

你個想法呀.......  會架咩 ? 保良局雖然係同一 個團體, 但會統一去睇邊間收左, 果間就唔收咁架 ? 真係唔知啊.

HI BCHI,

我仲未去陳水皮睇,因為預定沒有機會。但都會去睇吓。

不過就算收咗,我地都會 CHOICE LMC.

原帖由 bchi 於 09-11-23 11:31 發表
我冇晒主意喇, 以往... 阿仔所有野都係我話事, 我仲好有信心幫佢揀, 今次揀小一, 我真係投晒降, 等老公話事. 剛剛佢打黎. 佢話lmc 暫時在佢心目中仍然佔優, 因為阿仔呢六年會讀得開心.   6 比4... lmc 6, 陳水皮4. k ...

原帖由 himcheung 於 09-11-23 12:25 PM 發表
HI BCHI,

我仲未去陳水皮睇,因為預定沒有機會。但都會去睇吓。

不過就算收咗,我地都會 CHOICE LMC.

好, 大家要互相扶持啊.  頭先同老公再傾完, 個心又鬆返好多喇.  我一陣會打去LMC 問下人數問題, 問左再上黎報料比大家知.

hi bchi ,

好 , 等你打完電話再報料 , 睇下 LMC 係咩情況

原帖由 bchi 於 09-11-23 12:39 發表

好, 大家要互相扶持啊.  頭先同老公再傾完, 個心又鬆返好多喇.  我一陣會打去LMC 問下人數問題, 問左再上黎報料比大家知.

jackybaba 阿仔係咪成功左tsl 呢 ?  佢今日未蒲頭啊

原帖由 1125bbmama 於 09-11-23 01:18 PM 發表
hi bchi ,

好 , 等你打完電話再報料 , 睇下 LMC 係咩情況

bbmama,

我問佢, 現在收生係120人, 咁學校會開四班定五班, 佢話四班.
我話即30 人一班,  小班教學黎講咪算多囉. 佢話一般學校小班教學有d 都35人.
我話當時校長在admission talk 時提過, 當人數多過某人數就會加班, 又講過一擴班會分幼小高小, 另一校舍係農圃道, 佢話係呀係呀, 因為開多一班要申請, 再詳細要問返學校再搵人覆我啊.
我話好丫,,,, 因我地有幾位家長都入選貴校, 亦都concern 一班幾多人的問題. 咁囉.....

或者你地都一齊打去問下, 睇下我有冇講錯.

醒目開學勳章

My son is on waiting list. According to the information released from LMC, they will phone to the parents in waiting list at 4:00 p.m or after on 27 Nov 2009. So should I call them in advance and check whether there is any vacancy?

About the 農圃道campus, are they going to share the school with other primary school? Or there is a empty campus which was used to be a primary school?

bchi,

陳水皮冇啊仔名,所以 LMC 一定讀。

我想知 TSL 是邊間啊。

如果佢話30人一班,真係好似好多 WOR,希望到時有機會少D人,25個好啦。

bchi ,

我有打去問 , 佢話 1 班係約 30個小朋友 , 而係有 2個班主任 ( 雙主任 ) , 等於有 2個老師負責 30 個小朋友平時大小事務 . 而一般學校只是 1 個班主任的 .而再問佢小班教學人數定義 , 我如無攪錯 , 佢意味係話教育署小班教育係 35人以下 , 佢地現係 plan 30 小朋友 1 班 .

原帖由 bchi 於 09-11-23 14:43 發表

bbmama,

我問佢, 現在收生係120人, 咁學校會開四班定五班, 佢話四班.
我話即30 人一班,  小班教學黎講咪算多囉. 佢話一般學校小班教學有d 都35人.
我話當時校長在admission talk 時提過, 當人數多過某人數就會 ...

原帖由 Whitepine 於 09-11-23 02:55 PM 發表
My son is on waiting list. According to the information released from LMC, they will phone to the parents in waiting list at 4:00 p.m or after on 27 Nov 2009. So should I call them in advance and chec ...

whitepine,

我相信你打去都得架, 點知自己電話收唔收到.  況且120人, 我總信唔會個個去註冊, 你地waiting list 仲有機會架. 你自己打去問, 我估佢地都好樂意立即幫你望下個list 有冇你份, 知你咁有誠意, 可能加分, 就算每班30人, 都額外加多一個學位比你, 因為頭先文校長打比我, 佢話教育局其實比佢地32人一班, 不過佢地收30人咋.

農圃道校舍聽講係人地搬走定點, 我地用..... 不過2010 年入讀果批, 點計都係在舊校舍讀到升中架喇.

原帖由 himcheung 於 09-11-23 03:13 PM 發表
bchi,

陳水皮冇啊仔名,所以 LMC 一定讀。

我想知 TSL 是邊間啊。

如果佢話30人一班,真係好似好多 WOR,希望到時有機會少D人,25個好啦。

你咁咪冇咁煩囉, 我地兩公婆本住入lmc, 點知今朝老爺同老公見一見個榜, d 人開心到飛起, 老爺就覺得, 老公都係度必業, 做咩個孫要走去第二度.  

tsl 係陳守仁啊.

另外人數方面, 你可以死心喇, 真係30人一班呀. 佢話可以32一班添架, 不過最終佢地都30人一班, 不過都要個個小朋友都真係註冊先係喎. 可能有機廿幾未到三十架. 不過waiting list 都會補上,.. 我估佢今年真係收足四班喇. 但又咁講, 30人一班, 雙語. 都係多左五個小朋友, 接受到的.

原帖由 1125bbmama 於 09-11-23 03:33 PM 發表
bchi ,

我有打去問 , 佢話 1 班係約 30個小朋友 , 而係有 2個班主任 ( 雙主任 ) , 等於有 2個老師負責 30 個小朋友平時大小事務 . 而一般學校只是 1 個班主任的 .而再問佢小班教學人數定義 , 我如無攪錯 , 佢意味係 ...

bbmama,

頭先文校長親自打來啊. 我有唔明的地方都叫佢講到我明啊, 佢又好好, 一part 一part 咁解釋, 問我明唔明.
若果所有小朋友都註冊的話, 30人一班係鐵一般的事實,  就算有人唔去註冊, 都有後補填上, 咁25人以上, 30人以下點都有架喇.
另外佢話我聽, 一個星期佢地有40堂. 10堂英, 10堂國語. 四班30人的小朋友, 即120人, 將會分成五班去學英 & 普, 再請多一個英文老師返黎, 咁就可以廿幾人一班咁去學語言.

再問埋新校舍, 佢話現在仲有四個課室係冇用的, 就算再出年都係120人, 佢地仍然未需要去新校舍, 再2012 年的話, 咁原本讀緊的都唔會轉過去, 新校舍用黎收新的小一生, 再加d 大哥哥姐姐, 我估起碼五六年級, 因為要帶住班小一bb.
因為我地班小朋友到時先小二,  又未可以帶到班小一生, 所以我地會留在舊校舍多架喇.  報告完畢 ^ ^

bchi,

好多謝你詳細資料,無論25人定30人我地都讀,因為文校長真係好好。

原帖由 bchi 於 09-11-23 15:52 發表

bbmama,

頭先文校長親自打來啊. 我有唔明的地方都叫佢講到我明啊, 佢又好好, 一part 一part 咁解釋, 問我明唔明.
若果所有小朋友都註冊的話, 30人一班係鐵一般的事實,  就算有人唔去註冊, 都有後補填上, 咁25人 ...
‹ 上一主題|下一主題