用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

HI , bcbi ,

我之前都同你講只係報了陳守仁 , 後尾聽完你們其他家長意見 , 就打電話去學校問是否可 send 報名表 ( 因已過左登記好耐了 ) , 我話好有誠意想報名 , 佢 accept就立即寄野
當日係見校長 , 不過講真唸咁多 , 我怕亞門口 dog 都唔 ok  , 唸咁多都無用 .............

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:06 發表
jackybaba,

a !! 我見佢校巴路線都好似有荃灣, 咁佢2010 年時將會加入唔同小朋友, 佢開一條線係沙田荃灣, 都唔係冇可能啊. 你到時再作決定啦. 你現在想清楚你想小朋友要咩小學先最重要啊. kee

bbmama,

我想問你當 ...

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:02 發表
早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀 ...

Hi bchi, 係到又見到你真係好開心,
吓!原來陳記中小只係聯繫嫁ja, 哦,佢地同名同姓但就收得25%咁就真係有d奇....

不過聽到你咁講真係好, 令到我都要下定決心勸掂我老婆,
我真係好鍾意lmc提供既語境同埋愛心教育, d老師同主任我果日見到真係好nice同有禮貌, 真係物超所值!!!

bbmama,

係喇係喇, 我就係覺得呢... in 校長果d 家長全部係保記小朋友囉. add mark 嘛, 佢在保記個座談會上都講過. 所以門口狗問口貓都唔怕啦. kekek.. 黑暗架...

你係入lmc 同大抽奬二選一,  現在呢個階段, 你比我煩啊, 因為我已下定決心喇. 你努力呀, 一定有一日你丁一聲咁想清楚架.

jackybaba,

希.. 話你聽丫, 我老公唔係好似你咁會咁在意小朋友d 野架, 由細到大, 所有阿仔d 野佢都唔理, 入咩幼稚園呀.. 學d 咩呀.. 佢好似一個路人丙咁. 直到今次搞小學, 唔知抽起邊條孖根, 佢多多意見啊, 佢話tsl 一定要報, 得唔得,一件事, 唔得的話次選係lmc,  反而叫我用陳記做backup.
到最近tsl 衰左, 佢同我一樣都down 架, 所以佢不斷同我講, 佢好想個仔將來講英文同國語好. 唔好講笑, 若唔怕比人笑, 在lmc 學埋印度話添, 因佢話印度係一個掘起的大國, 直迫中國.... 我見佢molala 為左今次, 佢可以滔滔不絕, 我都好apprecaite 囉. 所以到最後, 我覺得我要支持下個老公. :;pppp:

and 我在唔知邊個topic 見到有家長話, 文校長好有信心咁同佢講, 小朋友英普在一年後, 一定有好大轉變. 好似好有把握咁啊.....

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:02 發表
早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀 ...

恭喜你找到明確的方向。總之,適合小朋友的性格和程度的學校,便是一間好學校,不需要太在意外表的。
預祝你小朋友面試成功!

原帖由 csk家長jj 於 09-11-18 03:24 PM 發表

恭喜你找到明確的方向。總之,適合小朋友的性格和程度的學校,便是一間好學校,不需要太在意外表的。
預祝你小朋友面試成功!

多謝你呀陳水皮家長. 我每一朝早搭車返工, 都見到好多家長拖住小朋友返陳水皮, 唔知我地有冇見過面呢. 我今朝見到好多都著左厚褸返學啊.

醒目開學勳章

I prefer LMC.

醒目開學勳章

According to the feedback from the LMC parents, the school is good, even though the campus is not big. My son attended the LMC interview too. I hope he will be accepted.

22nd Nov... looking foward to knowing the result.

原帖由 bchi 於 09-11-18 15:39 發表

多謝你呀陳水皮家長. 我每一朝早搭車返工, 都見到好多家長拖住小朋友返陳水皮, 唔知我地有冇見過面呢. 我今朝見到好多都著左厚褸返學啊.

我仔仔是搭校車的,所以我很少回校

原帖由 bchi 於 09-11-18 14:37 發表
bbmama,

係喇係喇, 我就係覺得呢... in 校長果d 家長全部係保記小朋友囉. add mark 嘛, 佢在保記個座談會上都講過. 所以門口狗問口貓都唔怕啦. kekek.. 黑暗架...

你係入lmc 同大抽奬二選一,  現在呢個階段, 你比 ...

he!真係好開心聽到你同老公目標一致,睇泥我都要下多d苦工勸掂我老婆先得la.....
我同你地諗法都一樣, 學好英文同普通話係首要考慮,
如果學校本身已提供咁好既英普語境比小朋友,六年後已經唔難令佢本能自發性講到好既英文同普通話,裝備好自己,發展係海外或祖國都無問題。
我亦同意你話印度掘起既諗法, 始終被認為係下一個世界工廠,比小朋友早d認識佢地既文化背景都係有好處。

落選咗tsl唔駛down啦, 3000幾人突圍而出, 談何容易,我都當係抽六合彩算把啦!
泥緊只有倒數三日放傍,真係要決定到底行邊條路,下個禮拜要決定啦, 好緊張呀........

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-19 09:41 發表

he!真係好開心聽到你同老公目標一致,睇泥我都要下多d苦工勸掂我老婆先得la.....
如果學校本身已提供咁好既英普語境比小朋友,六年後已經唔難令佢本能自 ...

請問又大家點睇聖三一呢????好似都係英普小學???會唔會同LMC 差不多. thanks!

其實係一家四口子

原帖由 Whitepine 於 09-11-18 05:16 PM 發表
According to the feedback from the LMC parents, the school is good, even though the campus is not big. My son attended the LMC interview too. I hope he will be accepted.

22nd Nov... looking foward to ...

hi whitepine,

萬一我地大家都入選, 咁我地0既小朋友係同學喇.  22 號快喇快喇, 凍冰冰, 訓耐d ,擦牙洗面先慢慢開電腦睇, 唔洗去學校門口凍冰冰咁望啊. keeee

原帖由 csk家長jj 於 09-11-18 10:33 PM 發表

我仔仔是搭校車的,所以我很少回校

icic

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-19 09:41 AM 發表

如果學校本身已提供咁好既英普語境比小朋友,六年後已經唔難令佢本能自 ...

jacky爸爸,

咩唔down 呀, down 到落腳指尾呀. 若果tsl 都係單對單咁in 就好喇, 可惜三仟幾人.. 無可能囉.... 哎....
希望你中六合彩, 咁你唔洗咁辛苦勸阿老婆, 因為大家目標一致.

再唔係.. 咪大家一齊做lmc 同學仔囉 hohooo

bbmama 去左邊 ???

原帖由 一家三口 於 09-11-19 10:03 AM 發表

請問又大家點睇聖三一呢????好似都係英普小學???會唔會同LMC 差不多. thanks!

太太,

你去返講聖三一的topic 問會清楚d . 我地都唔係揀聖三一, 真係唔地除啊.

你講果間係咪土瓜灣果間呀 ? 係咪一條龍果間呀? 係0既話, 唔洗煩喇, 聽講入到聖三一, 又係開心過中六十彩咁架.

原帖由 bchi 於 09-11-19 11:38 發表

太太,

你去返講聖三一的topic 問會清楚d . 我地都唔係揀聖三一, 真係唔地除啊.

你講果間係咪土瓜灣果間呀 ? 係咪一條龍果間呀? 係0既話, 唔洗煩喇, 聽講入到聖三一, 又係開心過中六十彩咁架. ...

bchi,

thanks!
其實係一家四口子

hi 我係到 ar . 我都唔唸得咁 , 起碼都要睇 LMC 是否收亞女先 , 我怕連佢都唔收就真係邊到都唔洗去 .
聖三一小學好難入既咩 ? 佢好似前年才轉為英文私小 , 當年亞女都有考佢既幼稚園 ,收左不過無讀 . 不過聖三一學費都唔係平 , 好似成 23000 1 年 .

原帖由 bchi 於 09-11-19 11:34 發表

jacky爸爸,

咩唔down 呀, down 到落腳指尾呀. 若果tsl 都係單對單咁in 就好喇, 可惜三仟幾人.. 無可能囉.... 哎....
希望你中六合彩, 咁你唔洗咁辛苦勸阿老婆, 因為大家目標一致.

再唔係.. 咪大家一齊做lmc 同 ...

原帖由 1125bbmama 於 09-11-19 13:45 發表
hi 我係到 ar . 我都唔唸得咁 , 起碼都要睇 LMC 是否收亞女先 , 我怕連佢都唔收就真係邊到都唔洗去 .
聖三一小學好難入既咩 ? 佢好似前年才轉為英文私小 , 當年亞女都有考佢既幼稚園 ,收左不過無讀 . 不過聖三一學費 ...

我都係咁話, 收咗先講啦, 你地本身係保記人有分加緊係會定d既,
我覺得機會都幾渺茫下, 我計過如果真係60%係外籍既話,今年又係開得三班,咁最壞打算即係得最多得40個位到,
仲要個囝小咗人十分,咁你都米話唔凍過水

都係聽天由命啦.....

bbmama,

唔知呀, 我見早兩年同一個朋友傾開, 佢家姐個女考入左入去土瓜灣果間聖三一, 成家開心到好似中左奬咁, 仲要一家人去食飯喎.

jacky爸爸,

你仲有一個機會架, 出年囉. 因為出年有d 學生註冊後都會放棄學位, 你再試lmc.

hi,
我囝囝都有去in lmc ,我都係等緊出result, 我當日問過主任,佢話今年係希望開到4班,每班32人為目標,一班2位老師,如果4x32=128人,禁樣機會又大左一d.

原帖由 pacoben 於 09-11-19 04:23 PM 發表
hi,
我囝囝都有去in lmc ,我都係等緊出result, 我當日問過主任,佢話今年係希望開到4班,每班32人為目標,一班2位老師,如果4x32=128人,禁樣機會又大左一d.

32 人多左d 啊..........唔好掛... 我prefer 廿幾人一班, 再有兩位老師架.  kekekekek
‹ 上一主題|下一主題