用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 天氣驟降 可否穿羽絨
go

天氣驟降 可否穿羽絨

小女剛為k1學生, 請問明天天氣預告約12度,可否穿羽絨??謝!

另一位MAMI搵返舊post可以俾你參考.

- 冬天PE 套衫有件灰色冷外套,可以平時當外套著,如果著自已衫要純灰色冷衫,加埋校褸應該OK。如要著出面的褸,就要在12度以下才可以著。
- 在 k1,k2時,唔一定要12度以下先可著出街的厚褸,太約15度已經可以.
- 冬天16度或以下可穿運動服, 但私火褸或down就只可12度或以下穿, 有時上午12度, 下午較暖而下午班左私火褸都可能被一些老師提醒小朋友以後唔好... (不過課室不會太冷或太熱) 如小朋友身體差, 可叫醫生寫紙冬天可長期穿運動服, 以免女生裙(不準穿連身襪) 或男生短褲看著涼.
- 夏天著白色短襪, 冬天著白色及膝長襪
- 每星期3日著校服, 2日著運動衫

原帖由 cheungmingwai 於 09-11-16 00:50 發表
小女剛為k1學生, 請問明天天氣預告約12度,可否穿羽絨??謝!

請問多一次: 冬天著白色定灰色的及膝長襪? 因我在之前的通訊中看到是灰色的!

原帖由 stliu 於 09-11-16 11:19 發表
另一位MAMI搵返舊post可以俾你參考.

- 冬天PE 套衫有件灰色冷外套,可以平時當外套著,如果著自已衫要純灰色冷衫,加埋校褸應該OK。如要著出面的褸,就要在12度以下才可以著。
- 在 k1,k2時,唔一定要12度以下先可著出街的 ...

要著白色及膝長襪

原帖由 ElingLuk206 於 09-11-16 12:15 發表
請問多一次: 冬天著白色定灰色的及膝長襪? 因我在之前的通訊中看到是灰色的!

貢獻勳章

學校話12度以下先可以著私家褸,但其實15度以下著,學校都唔會詐型! 試過有同學16-17度都著,比老師話,所以小心。

另外,12度以下,就算當日唔係 P.E. ,都可以著運動衫,咁小朋友就無咁凍,但記住要著番皮鞋。有D家長話唔駛,但呢個係學校規則,唔守代表唔尊重學校,唔尊重自己,亦等如學校門口接放學,有班 "亞太" 成日都唔排隊一樣。

sorry,離左題添 !!!!

多謝大家的回應!
是否不是PE日子穿運動衫就著番黑鞋會否好奇怪!!!

原帖由 joemyt 於 09-11-16 17:01 發表
學校話12度以下先可以著私家褸,但其實15度以下著,學校都唔會詐型! 試過有同學16-17度都著,比老師話,所以小心。

另外,12度以下,就算當日唔係 P.E. ,都可以著運動衫,咁小朋友就無咁凍,但記住要著番皮鞋。有D家長話唔駛,但呢個係 ...

貢獻勳章

係就係怪D,但遊戲規則嘛 !