用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就到家長日, 究竟要點樣面對...
go

就到家長日, 究竟要點樣面對... [複製鏈接]

好D緊張, 可能對小朋友有期望, 要點樣調節自己的心理狀態, 好怕小朋友考得不好, 咁會對小朋友黑面,請指教
   0    0    0    0

小朋友讀幾年級呀?如果係p5-p6程分試,咁就會緊張d,但係p1-p4,就放鬆d啦,我仔p3,今次成績都跌咗,小小唔開心,尤其見到一d鐘意攞我仔d成績同佢哋仔女比較嘅家長,鬼死咁黑人憎 我唔會黑面鬧我仔!要用軟功對佢, 叫佢下次努力d,家長日再問吓老師係咪d卷深咗,係咪大部份同學都差咗,因我估p3分數唔會好似p1,p2咁高分喇

我們的升中派位基制與成績掛鈎  一眾家長怎能放下分數置之不理

原帖由 jamesbond007 於 09-11-15 17:22 發表

我喜歡你的 Log In 名字 - LoveChild, 很有意思. 但我相信名字裏的 Love 字是沒有條件的,對不?相信你是太愛你的小朋友,所以有時愛的焦點朦朧了點......
我常常這樣提醒自己.....我都時常迷失.........可否放下成績 ...

原帖由 LoveChild 於 09-11-15 08:38 發表
好D緊張, 可能對小朋友有期望, 要點樣調節自己的心理狀態, 好怕小朋友考得不好, 咁會對小朋友黑面,請指教

用過去成績經驗、再加上期望,就會得出結果,看看如果不如理想,好的在那處,錯的在那處,先讚下進步的地方,跟著了解下退步的原因,相量之下提出改善的地方和方法。

當然有時會不開心,如果自己去考試,唔該唸唸自己做唔做得到先。

回覆 4# 小學生家長 的文章

多謝各位回覆, 小兒今年剛小一, 亦都係第一次見家長, 至於佢的成績係點, 我真係唔知, 剛派回來的試卷, 我覺得已經考的非常之好, 真係比我預期的好, 但係有時聽小兒講下佢同學的分數, 又唔係覺得佢特別好, 唔知會唔會係份卷好淺, 所以有點擔心, 因為對佢有期望, 所以自己的心情有點......

原帖由 LoveChild 於 09-11-20 13:06 發表
多謝各位回覆, 小兒今年剛小一, 亦都係第一次見家長, 至於佢的成績係點, 我真係唔知, 剛派回來的試卷, 我覺得已經考的非常之好, 真係比我預期的好, 但係有時聽小兒講下佢同學的分數, 又唔係覺得佢特別好, 唔知會唔會 ...

今天好有感祝,發覺分數只是學校玩的把戲,無論乜野學校,其實教的東西間間都是一樣,因為教的是老師,不是學校,但是校方會為左提升校譽,會將考試卷出深好多,等家長們去吹谷小朋友,破壞小朋友的美好童年,所以我今天起,我都會很讚賞我的囡囡每一分努力,因為她真是付出了很多精神去做,至於成績,我就莫不關心,呢 d 只是學校玩的把戲。

I have just woken up from this nightmare.  I appreciate my daughter's effort and her right attitude more and care less about the marks now.  Poor kids.

原帖由 happyvalley 於 09-11-20 21:51 發表

今天好有感祝,發覺分數只是學校玩的把戲,無論乜野學校,其實教的東西間間都是一樣,因為教的是老師,不是學校,但是校方會為左提升校譽,會將考試卷出深好多,等家長們去吹谷小朋友,破壞小朋友的美好童年,所以我今天起,我都會很讚賞 ...

原帖由 小學生家長 於 09-11-16 10:07 發表
我們的升中派位基制與成績掛鈎  一眾家長怎能放下分數置之不理

這只看家長的價值觀。如果家長覺得孩子一定要進最好的學校,又或怕與身邊親友的小朋友的成就作比較,就當然會認為成績是一切。

但我認為孩子對自己的肯定,愛護和欣賞身邊的人,以及樂觀豁達的性格,對他將來的影響,遠遠大於分數對他所做成的影響。

ChiChiPaPa,

It's so true.

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-11-21 09:30 發表

這只看家長的價值觀。如果家長覺得孩子一定要進最好的學校,又或怕與身邊親友的小朋友的成就作比較,就當然會認為成績是一切。

但我認為孩子對自己的肯定,愛護和欣賞身邊的人,以及樂觀豁達的性格,對他將來的影響,遠遠大於 ...

見完家長, 老師沒有說什麼, 考試成績都叫OK, 又要面對下一次考試, 我明白求學應該不是求分數, 但係如果唔能夠離開香港的話, 唔求分數都好難, 只是要點樣做到表面求學問, 實際又要求分數, 呢個功夫真係唔簡單

原帖由 LoveChild 於 09-11-23 09:58 發表
見完家長, 老師沒有說什麼, 考試成績都叫OK, 又要面對下一次考試, 我明白求學應該不是求分數, 但係如果唔能夠離開香港的話, 唔求分數都好難, 只是要點樣做到表面求學問, 實際又要求分數, 呢個功夫真係唔簡單 ...

我原則就是、中英文以趣味寫作及會話為主,從中就會學習到串字和 Grammar 運用。

可唔可以指教下點樣做到中英以趣味寫作為主, 從中可以學習到串字同文法, 而家我都唔識教佢, 淨係買了好多習作俾佢做, 其實我都知好悶, 但係又唔知點教佢, 淨係教佢SENCTENCE STRUCUTRE 都教到我好勞氣, 又唔想佢成日抄, 都唔知點算好 , 其實日日放學返到屋企的時間已經唔多, 我真係唔想浪費時間做一D悶野

原帖由 happyvalley 於 09-11-23 17:04 發表

我原則就是、中英文以趣味寫作及會話為主,從中就會學習到串字和 Grammar 運用。

原帖由 LoveChild 於 09-11-24 10:13 發表
可唔可以指教下點樣做到中英以趣味寫作為主, 從中可以學習到串字同文法, 而家我都唔識教佢, 淨係買了好多習作俾佢做, 其實我都知好悶, 但係又唔知點教佢, 淨係教佢SENCTENCE STRUCUTRE 都教到我好勞氣, 又唔想佢成日 ...

1. 先看英文故事書,好簡單的句子為主。
2. 和佢分析下、點解會用呢 d …(Grammars)。
3. 如果改左第二個 tense,會係乜野意思,例如 :like 後面的 verb 要加 ing,如果唔加會點樣…(因為 ing 有代表恆久持續的特性,唔加即係無左持續的喜歡,咁點算 like 呢,所以要加 ing)。

LoveChild,
我囡囡do係小一, 下星期六見家長, 試卷上星期派晒, 同你一樣, 比我預期好, 不過可能其他同學do考得好好, 所以我對佢冇好大期望, 反而佢自己有D失望, 因為只有一張卷滿分, 我安慰佢只要盡咗力就OK !
佢未知學校會有排名, 我唔想禁快比壓力佢, 排名對於我一
D 都唔重要, 所以家長日唔太緊張, 不過諗緊點善後, 始終同學之間會比較! Anyway, take it easy !
原帖由 LoveChild 於 09-11-20 13:06 發表
多謝各位回覆, 小兒今年剛小一, 亦都係第一次見家長, 至於佢的成績係點, 我真係唔知, 剛派回來的試卷, 我覺得已經考的非常之好, 真係比我預期的好, 但係有時聽小兒講下佢同學的分數, 又唔係覺得佢特別好, 唔知會唔會 ...
‹ 上一主題|下一主題