用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸會大學附屬幼稚園
go

浸會大學附屬幼稚園 [複製鏈接]

今日有冇人 in 左呀?感覺如何?

事先冇講過型式同會用英文 in 學生同家長,比佢嚇一跳……
   0    0    0    0

we had interview this afternoon but no english or testing my girl, just a teacher accompanied her and other 3 kids playing at the table.

what did they ask in english??

hi,

我都有去in...但我哋係中文小組討論形式去in 家長的..是否有分主流及國際班?

我都係今日IN...但佢地只係IN大人....無IN過小朋友喎. 小朋友入到課室只係坐係枱仔玩, 有個老師睇住, 除非那個老師係IN.佢地啦.
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

你IN 半日班定全日班? 我IN 全日班都有用英文IN, 但佢話可以用中文答既! 我有D 奇怪, 小朋友一D 都無考, 家長都係問左3幾條問題, 咁就可以決定收定唔收, 有D 怪怪感覺!

原帖由 pondlily 於 09-11-14 23:59 發表
今日有冇人 in 左呀?感覺如何?

事先冇講過型式同會用英文 in 學生同家長,比佢嚇一跳……

分咗4組...8個家長坐响度...四個小朋友坐响則邊張枱玩...

oicic....我唸半日班先係以中文問..同埋係小組式討論....共問了6題問題...約討論了半小時

原帖由 nc2000 於 09-11-15 00:04 發表
你IN 半日班定全日班? 我IN 全日班都有用英文IN, 但佢話可以用中文答既! 我有D 奇怪, 小朋友一D 都無考, 家長都係問左3幾條問題, 咁就可以決定收定唔收, 有D 怪怪感覺!

...

i understand now.. it is the difference between half day and whole day classes.  we apply half day class that's why no english question at all.  just discussion with the professors.

補充,小朋友冇用英文 IN,不過一個老師同 4 個小朋友o係桌度玩,個老師有比分,但就係用全英文撩小朋友玩……

家長就o係另一邊同 professor 傾計,如其他家長所言,問左3條問題其中一條用英文問,家長可選用中文定英文答。

我自己英文都算ok冇問題,但見小組入面其中一位家長英文唔太得,問 professor 可唔可以用中文問多次……呢個家長其實好慘,因為英文唔叻唔代表唔識教仔唔愛錫仔仔……

咁學校用英文問問題既用意係乜?show off?睇家長英文能力?家長英文能力同收小朋友有關嗎??

所以我雖然 in 得冇問題,但對於事先完全冇通知形式(如只有一個家長出席就大鑊)、所用語言等,覺得有點問題同不太尊重……

我就覺得好大壓力, 真係唔知會係group interview, 咁佢地根據什麼來取錄與否?

點解係8個家長唔係4個家長?

原帖由 claudiayk 於 09-11-15 00:06 發表
分咗4組...8個家長坐响度...四個小朋友坐响則邊張枱玩...

我就係報左名而無去到面試, 原來會影響其他人面試?
其實我一睇到佢既長長問卷, 就覺得洗唔洗問咁多呀! 點解唔係面試日親口問呢? 好似測試埋家長既寫作能力咁, 再聽埋你地咁講要ENG+Group Interview, 呢間學校在乎父母既能力多d!

原帖由 pondlily 於 09-11-15 00:24 發表
補充,小朋友冇用英文 IN,不過一個老師同 4 個小朋友o係桌度玩,個老師有比分,但就係用全英文撩小朋友玩……

家長就o係另一邊同 professor 傾計,如其他家長所言,問左3條問題其中一條用英文問,家長可選用中文定英文答。

我自 ...

因為每個小朋友預PAPA MAMA 兩位, 所以係8個家長一齊討論! 但我老公無去到, 個組只得我一個係單拖, 唔知會唔會影響RESULT! 不過都唔緊要, IN 完反而對呢間無咩興趣, 都唔知佢地想收學生定收家長, 我總覺得應FOCUS ON KIDS! 我又睇唔見個老師同陪小朋友玩時比分BOR! 佢只係照顧住D 小朋友ONLY! IN 左咁多間幼稚園, 呢間總覺得SOMETHING WRONG !

原帖由 QEgg 於 09-11-15 00:34 發表
點解係8個家長唔係4個家長?

今日我都有去in, 我都覺得學校有d玩野, 之前又無講in既形式, 我2公婆都可以答到問題, 但我個team有2對家長就啞晒, 個feel划不好, 好似見工咁, 另外學校環境都唔得, 我唔想比我小朋友係石屎深林入面讀書.

原帖由 nc2000 於 09-11-15 00:43 發表
因為每個小朋友預PAPA MAMA 兩位, 所以係8個家長一齊討論! 但我老公無去到, 個組只得我一個係單拖, 唔知會唔會影響RESULT! 不過都唔緊要, IN 完反而對呢間無咩興趣, 都唔知佢地想收學生定收家長, 我總覺得應FOCUS ON ...

醒目開學勳章

我係交左form先聽9月的講座, 但聽完講座已對呢間學校無興趣, 雖則校舍大同埋靚, 但感覺上對小朋友太free, 所以一早決定唔去in了.

學校要睇下家長同間學校的教育理念配唔配合, 小朋友佢地唔會太選擇一定要收邊類小朋友,反而可以從小朋友的表現睇到家長的管教模式,佢地好重視家校合作, 如果家長同學校的理念唔配合, 大家日後對於教育小朋友方面就會有好大分歧, 到時學校教一套, 家長又講一套, 到時損失反而係小朋友

me too, i give up the interview yesterday morining after attended their talk in september. as i want to apply the traditional primary school so this is not my cup of tea.
luckily, never attend this interview, it looks test the parents more than the kids. i don't like so.

原帖由 LMCK 於 09-11-15 01:35 發表
我係交左form先聽9月的講座, 但聽完講座已對呢間學校無興趣, 雖則校舍大同埋靚, 但感覺上對小朋友太free, 所以一早決定唔去in了.

Yes, just like my "job" interview, honestly speaking, I don't know how they judge the parents.... the way how they "test" us only can prove which parents are "better" in their "presentation skills" or "English speaking ability"....and the environment inside the campus is more terrible than my expectation.....

我都明白學校會問家長問題, 但HKBU 問既問題唔係咩咁突別, 好多幼稚園IN 小朋友時一併問埋家長LA, 咁學校亦可知家長是否同學校理念相符, 又可以TEST 同觀察埋考生, 是否岩學校既TYPE! 坦白講, 你去IN 得間學校, 點都會對該校理念同教學法略知一二, IN 死都係話認同學校理念LA, 收左時有至諗去唔去讀!

總括黎講, 我唔介意要問埋家長理念同教子問題, 但要家長都GROUP INTERVIEW, 氣氛又唔係輕鬆, 反而入讀既小朋友就唔多理, 傾計都唔傾, 咁係有D 問題呢? 其實唔帶小朋友去IN 都得BOR!

原帖由 ccland 於 09-11-15 13:11 發表
學校要睇下家長同間學校的教育理念配唔配合, 小朋友佢地唔會太選擇一定要收邊類小朋友,反而可以從小朋友的表現睇到家長的管教模式,佢地好重視家校合作, 如果家長同學校的理念唔配合, 大家日後對於教育小朋友方面就會 ..

haaa...in家長, 好似a-level oral test 甘,真係唔洗帶小朋友去啦! 我地用中文in, 冇in半個鐘甘多wor....可能apply 半日班.....我覺得呢次interview 真係好好笑, 唔通佢諗住家長oral 好, 就等於小朋友的表現?????
wellcome to 家銳仔成長日記
http://www.baby-kingdom.com/?143884
http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123
‹ 上一主題|下一主題