用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可否給我一些意見
go

可否給我一些意見 [複製鏈接]

小女明年到UK讀Yr 9, 現有2間學校收左佢, 資料如下 :-

Thornton College
成績ok, 位置近London, Agency 話照顧學生方面比較好.
不過只可讀到GESE, 之後要轉校.

Ockbrook School
成績比Thornton College 好, 可以讀到AL, 但有9成香港學生, 我驚在學習英文方面會及融入當地文化會比較慢.

現在都唔知點好, 請大家幫幫忙!
   0    0    0    0

http://www.timesonline.co.uk/parentpower/search.php

可以在這裡知多些學校的資料.已有2009 & 2008 的 ranking.

醒目開學勳章

原帖由 bp123 於 09-11-14 14:58 發表
小女明年到UK讀Yr 9, 現有2間學校收左佢, 資料如下 :-

Thornton College
成績ok, 位置近London, Agency 話照顧學生方面比較好.
不過只可讀到GESE, 之後要轉校.

Ockbrook School
成績比Thornton College 好, 可以讀到AL, 但有9成香港學生, 我驚在學習英文方面會及融入當地文化會比較慢.

現在都唔知點好, 請大家幫幫忙!

Ockbrook School你指係boarding student有9成係香港學生吧? 我見佢boarding學生人數唔太多, 約三十幾人? 有9成係香港人係唔出奇, 不過我會concern咁小boarding學生(全校約五百幾人, boarding student約三十幾人?), 學校對boarding學生o既照顧夠唔夠全面? 同埋你o既憂慮唔係冇可能, 因為咁小宿生仲要多數係香港人, 好易成小圈子, 難入融入day student群.

至於Thornton College, 可以睇到資料唔多, 再加上只可以讀到GCSE!

無其他選攞嗎?

[img][/img]

多謝你的分析.
Ockbrook School既boarding student有9成係香港學生, 這是我最concern的.
而Thornton College只可讀到F.5, 萬一GESE成績唔係咁理想, 恐怕到時搵學校會很徬徨.
由於budget有限, 我諗選擇唔會太多.

醒目開學勳章

你agent只係俾哩兩間你揀咋? 冇更多選擇嗎?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 bp123 於 09-11-15 16:51 發表
多謝你的分析.
Ockbrook School既boarding student有9成係香港學生, 這是我最concern的.
而Thornton College只可讀到F.5, 萬一GESE成績唔係咁理想, 恐怕到時搵學校會很徬徨.
由於budget有限, 我諗選擇唔會太多. ...

你講得啱呀, 入lower sixth會難過喺year 9報讀, 一來學位相對比起year 9小, 二來多咗一部份喺香港(唔只香港)讀完F. 5過去讀lower sixth o既學生(334之後情況係咪一樣我就唔知嘞), 位小而人多申請, 學校自然會提高收生要求, 所以你都係揀間有埋lower & upper sixth o既會好啲.
[img][/img]

由此心目中既budget係學費below GBP6,000而ranking not over 500 既學校, 所以選擇會較為狹窄.
仲有一間Talbot Heath School要係12進行entrance exam先決定收唔收.  不過聽Agency話有學生feedback間學校係Admin方面比較差....... 所以都考慮緊考唔考試.
But anyway 非常多謝你既寶貴意見!

你 budget 係幾多 ?

My friend's son study at Bishops Stortford College before , he said the school is good and they also have Junior and Senior School, resaonable school fee, school ranking  and not far from London. You can make consideration of this school.

http://www.bishops-stortford-college.herts.sch.uk/

不要儘信 agent, 要自己收集多些資料。

今年TIMEONLINE D私校好多都唔會有排位GA,佢個HEADING都有寫原因, 所以我唔知你個排位點嚟呀, 但你想CHECK番今年D成績, 其實可以睇番ISC個網 (www.isc.co.uk).

至於學位問題, 其實情況有少少唔同香港, 佢哋既申請以YR9 同 YR10 D 學位相對緊張D(除非間學校係由YR 9開始收起), 但到6TH FORM D 學位相對就無咁緊, 只不過因為好多學校都會早 報名(一年前), 咁所以如果你有足 夠時間, 應該學位上 問題不大, 反而好實際係學生程度夠唔夠讀該間學校呀

Talbot Heath 好難入, 如果只係ADMIN問題都值得入, 你要知道, 讀書同行政 係兩樣嘢嚟GA, 咁你個女都係去讀書, D單或文件係你OR你AGENT 同學校DUE嘛, 咁讀到間好學校既話,為咩只係因為佢ADMIN渣D而唔讀啫

原帖由 bp123 於 09-11-16 16:52 發表
由此心目中既budget係學費below GBP6,000而ranking not over 500 既學校, 所以選擇會較為狹窄.
仲有一間Talbot Heath School要係12進行entrance exam先決定收唔收.  不過聽Agency話有學生feedback間學校係Admin方面 ...

學校既ranking係以下web-site搵到
http://www.timesonline.co.uk/parentpower/search.php

Ockbrook School before Nov/27要交留位費GBP1,325.  如果要考Talbot Heath in Dec, 即係要比左留位費先考?
請問知唔知Talbot Heath收咩Level既學生呀?

這個是私校榜呀, 咁第千零間學校比較, 真係上到榜至係當中既中上 成績WOR....但其實英國有成2千幾間學校, 當中包括官校,  當然會有好成績既官校, 但大部份成績比較差既亦都係官校, 舉例之: 全國平均既GCSE合格率每年通常約55%, 而大多數既私校都可以做到80-100%合格.

至於Talbot Heath, 雖然你小朋友讀YR 9, 但比個IDEA你, 以會考生計, 多數佢肯收既,通常喺HKCEE度都會攞到AB Grade既學生,咁可想而知有幾難入

其實如果你唔嫌OCKBROOK細D,佢其實成績同TALBOT唔差好遠呀,但佢相對地就易入D,但讀得Yr 9女校,多香港生,你就預咗會多D是非咁囉,如果你個囡囡係八妹仔都好D,但如果佢唔係就可能覺得煩D囉

原帖由 bp123 於 09-11-25 16:54 發表
學校既ranking係以下web-site搵到

Ockbrook School before Nov/27要交留位費GBP1,325.  如果要考Talbot Heath in Dec, 即係要比左留位費先考?
請問知唔知Tal ...

我都覺得應該搵d少中國人讀嘅學校, 我以前響英國讀書間學校得4個中國人, 我仲要住宿舍, d英文都係迫住講, 但係好好經驗, 我今年結婚d鬼妹同學都飛嚟香港飲, 但如果學校多中國人就好易群埋一齊玩, 所以要考慮清楚

我同個女最後都選擇左Thornton College, 雖然只可讀到GCSE, 但香港學生比較少, 不過校長稍為緊張話驚佢Yr 9適應唔到, 叫佢嚟緊一月過去, 實在太趕喇, final due 左2010年Yr 8 3rd term 去. 嚟緊希望簽證順利喇.

你好 !  可不可以e-mail 此校 information - (師資, 宿舍, 治安, 醫療..... & 乘坐什麼交通工具夾往學校...)給我呢 ?
因計劃小女2012前往英國讀書.     pls send more details to  [email protected]      thanks !!

原帖由 bp123 於 09-12-7 14:23 發表
我同個女最後都選擇左Thornton College, 雖然只可讀到GCSE, 但香港學生比較少, 不過校長稍為緊張話驚佢Yr 9適應唔到, 叫佢嚟緊一月過去, 實在太趕喇, final due 左2010年Yr 8 3rd term 去. 嚟緊希望簽證順利喇. ...
‹ 上一主題|下一主題