用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 English time 的 Simon>>請畀意見
go

English time 的 Simon>>請畀意見 [複製鏈接]

各位用緊ET的家長,

我之前聽完ET sales的介紹,覺得ET幾好,暫時最覺得唔掂既就係其中一個主角,即嗰位Simon伯伯,真係好恐怖,我老公都係因為佢呢個角色而反對買ET.

我都見過其他post有啲家長話Simon 好scary,於是我想請教吓你地,特別係嗰啲有囡囡的家長:

1.Simon係入便既角色係咪真係唔討好?
2.如果我鍾意ET,但只係唔鍾意Simon,咁應唔應該買?
3.你地啲囝囝囡囡鍾唔鍾意Simon (特別係囡囡) ?

少少得罪講句,我老公覺得Simon似嗰啲(變態佬),所以唔想培育囡囡自細鍾意呢類型既阿伯,費時將來危險......

咁樣諗唔知係咪過份擔心呢?

請指教.麻煩晒!
   0    0    0    0

我又無唸過simon scary....只覺得本書好花....
not very suitable for children under 3
我們愛,因為上帝先愛我們.

套書的確好花,叫啲小朋友唔知focus去邊度,但係又真係有的呢度既家長話work喎,點解呢?

pertra,你囝囝幾大呢? 佢又係點樣pick up的呢?

請指教.thx.

CHISTI
你好, 我都有買ET呢個教材, 我囡囡係5個月大開始睇, 依家13月大...整體來講對SIMON, NICKY既感覺都OK, 唔會有任何不安.
不過, 如果你們對這主角有少意見, 我覺得你要考慮清楚這套教材是否適合你既小朋友, 因為這些主角係整套教材既主線人物
原帖由 Christi 於 09-11-14 12:04 發表
各位用緊ET的家長,

我之前聽完ET sales的介紹,覺得ET幾好,暫時最覺得唔掂既就係其中一個主角,即嗰位Simon伯伯,真係好恐怖,我老公都係因為佢呢個角色而反對買ET.

我都見過其他post有啲家長話Simon 好scary,於是我想 ...

thanks peacekamen.

或者我地既顧慮太多?

其實對於教材,我覺得都好主觀,有d人覺得好,有d人覺得唔好,如果你地真係好唔鐘意,咁就唔好浪費金錢買,因為都好貴,而且要每日都用...不過我個女就好鐘意nicky及simon,她會指著他們叫他們的名字,咁有其他角色,又會在街上見到外國人叫佢做simon,個人來說我覺得simon在et中做得幾好,或者你會覺得佢比較誇張,不過俾小朋友睇的節目,一般表情是會誇一點,我又覺得佢係正正常常的外國人樣,而我個女也對外國人沒有抗拒,不過這個始終好主觀....

cool...it's amazing !
thanks for sharing. 我應該都會買et架嘞,我諗我都係過份擔心咗啲...

我仔而家22月大, 睇左et一個月.

我同老公只係覺得simon老左d, 但又未至於scary.

我只係得套碟冇書, 阿仔好like, 做完播字幕就喊要再睇 (不過我都係由他喊, 始終唔想他睇太多tv)

尋晚又係咁, 跟住我同他講simon and nicky go to sleep now.  say goodnight.  他竟然冇喊仲byebye然後去瞓.

所以我覺得幾好.

反而我覺得disney個d 人物就scary喇.
記得之前收到他隻demo, 第一首hello song, d mami 同個幾個妹妹...

我囡囡4個月大開始睇, 到依家13個幾月, 冇見佢怕simon喎, 反而初初見miss malice出場就有d抗拒, 因為佢係奸角, 但睇多一兩次之後, 當佢一見到miss malice奸笑, 就跟埋佢一齊哈哈笑, 好攪笑...

不過我冇俾et d書bb睇, 因為太花, 我只係俾baby pack d書佢睇, 佢勁鍾意, 所以我哋每次出街, 只會拎d書出去, 唔駛帶玩具, 佢一扭計就俾書佢睇, 即刻晒冇事, 好work架...

skylark,
我囡囡都係5個月開始用ET, 睇到LEVEL6 就停左之後睇返LEVEL 1...但睇回LEVEL 1, 當NICKY同SIMON一齊執筆既時, 囡囡就好似好驚咁大哭, 連續幾日都係咁呀...要我陪佢先可以...

醒目開學勳章

我老公就係因為唔鍾意Simon 伯伯所以唔考慮ET, 我地買咗DWE

我個仔20個月開始睇, 佢見到Simon, 就嗌uncle Simon. 另好like Niky姐姐. 都沒有抗拒Simon.

D書係有d花. 但係睇左5個月到level 7, 巳經會睇會讀本書上佢識既字.好開心.

多謝各位爸爸媽媽既意見.

我卒之買咗et啦.好同意Pertra既講法,et係比dwe深,所以啱一啲較大一點既toddlers.阿囡好鍾意睇,佢每次話englist time,english time時,咁我就叫佢執玩具,佢就好快趣咁執好晒,然後坐好在梳化上,笑住等我.

level 1對佢算淺,因為除咗computer fun一個unit 之外,其餘3個佢一早已識晒.不過,佢好快咁學識入面啲歌,仲唱到出嚟.simon叔叔我睇慣咗啲,又好似冇之前咁乞人憎;阿囡就從來唔覺得simon可怕,仲成日講住句"hello,i'm simon"...

整體上覺得,由於dvd及書本的確好花,toddlers要適應,有時佢地都唔知應該focus係邊,要習慣.另外,如果好似學go up/down; on/around/in/near 等等呢啲比較抽象啲既概念,我就覺得dwe既sing along 或者play along比較容易令到toddlers學到呢啲概念.阿囡佢好快學識on/under;slow/fast...都係睇完sing along後既事.

暫時對et幾滿意,自己尚要努力,希望阿囡可以好順其自然咁慢慢跟上et既學習步伐.

我個女睇完level5再番轉頭睇都冇怕simon, 佢重專心咗, 好似睇英文字母嗰part, 佢4個月時冇咩心機睇, 一睇到嗰part就周圍望, 但依家就睇到眼唔眨, 重會手指指, 可能佢認到d蘋果, 貓, 狗等, 所以有反應...

原帖由 peacekamen 於 09-12-12 08:25 發表
skylark,
我囡囡都係5個月開始用ET, 睇到LEVEL6 就停左之後睇返LEVEL 1...但睇回LEVEL 1, 當NICKY同SIMON一齊執筆既時, 囡囡就好似好驚咁大哭, 連續幾日都係咁呀...要我陪佢先可以... ...
‹ 上一主題|下一主題