用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

轉國際班 [複製鏈接]

我考慮緊會唔會幫阿女由主流班轉去國際班, 希望有讀緊國際班既家長可以比下意見我 :

1.我女女係屋企係廣東話為主, 英語其次, 但唔係成日講..普通話係無既.

2. 如果真係轉左, 會唔會適應唔到?? 因為我知係無廣東話既輔助

3. 如果而家唔轉, 到小學先轉國際班會唔會好的??

唔該晒.
   1    0    0    0

Deleted...........

我女是由主流轉英文班的

1.我女女係屋企係廣東話為主, 英語其次, 但唔係成日講..普通話係無既.

2. 如果真係轉左, 會唔會適應唔到?? 因為我知係無廣東話既輔助

呢兩個問題都不用擔心..ok的~
有咩pm我呀~~可以share多d~~
[http://www.snugglepie.com]

Thank you in advance.

i have PM you la....

原帖由 chris712 於 09-11-14 14:03 發表
我女是由主流轉英文班的

有咩pm我呀~~可以share多 ...

覆左你啦~

原帖由 leunter 於 09-11-14 21:26 發表
Thank you in advance.

i have PM you la....
[http://www.snugglepie.com]

thanks for your advise

原帖由 chris712 於 09-11-19 17:20 發表
覆左你啦~

我都有個問題想問下, 其實我都想幫個女由主流轉國際班, 因為想她小學時都讀國際班, 正如floppybb所講, 希望佢既口音正統D, 同埋唔怕外國人, 不過我知祟幼升祟小時, 會有一班小朋友唔會原校升小, 咁係咪到時先申請轉國際班會有較大機會呢?

我send左信去轉..唸全轉唔到就小學先轉啦.

原帖由 rickyfkm 於 09-11-23 23:32 發表
我都有個問題想問下, 其實我都想幫個女由主流轉國際班, 因為想她小學時都讀國際班, 正如floppybb所講, 希望佢既口音正統D, 同埋唔怕外國人, 不過我知祟幼升祟小時, 會有一班小朋友唔會原校升小, 咁係咪到時先申請轉 ...

係呀,如果諗住小學都會轉國際班,不如早d轉,快d寄信去問下得唔得啦,早d打好個底仲好,而且佢地收費又唔係國際幼稚園咁貴,到時轉唔到先算~

原帖由 rickyfkm 於 09-11-23 23:32 發表
我都有個問題想問下, 其實我都想幫個女由主流轉國際班, 因為想她小學時都讀國際班, 正如floppybb所講, 希望佢既口音正統D, 同埋唔怕外國人, 不過我知祟幼升祟小時, 會有一班小朋友唔會原校升小, 咁係咪到時先申請轉 ...

HI....我想問下你幾時先知轉唔轉到呢??我都心思思想轉,如果讀左一年先轉唔知會唔會太遲呢??

原帖由 leunter 於 09-11-24 15:59 發表
我send左信去轉..唸全轉唔到就小學先轉啦.

學校話最快都要2010, 4至5月先知

原帖由 ^_^! 於 09-12-9 15:11 發表
HI....我想問下你幾時先知轉唔轉到呢??我都心思思想轉,如果讀左一年先轉唔知會唔會太遲呢??

考慮咗一段時間,都係決定轉去國際班,雖然要返 pm, 但係左唸右唸,都係英普好 d

想問吓係咪寫信比吳鳳珠老師要求轉,有冇 standard letter 可以參考吓咁呢?
唔該晒!

原帖由 leunter 於 09-12-11 10:04 AM 發表
學校話最快都要2010, 4至5月先知

原帖由 chris712 於 09-11-14 14:03 發表
我女是由主流轉英文班的

有咩pm我呀~~可以share多 ...

請問要唔要再second interview呀?

好似無話要.. 不過唔肯定.

原帖由 Dorisdoris 於 10-1-20 22:49 發表

吳主任打咗電話比我, 話收到我既轉班信, 不過佢話最快都要等到5月註冊後先知可唔可以轉, 要睇下有無人到時唔去註冊, 佢話以佢既經驗, 位應該唔多, 同埋到時有可能要再安排interview, 睇下小朋友既能力應唔應付到國際班!

原帖由 Dorisdoris 於 10-1-20 22:49 發表

希望你成功啦,到時可以一齊上堂!

原帖由 rickyfkm 於 10-1-25 23:11 發表
吳主任打咗電話比我, 話收到我既轉班信, 不過佢話最快都要等到5月註冊後先知可唔可以轉, 要睇下有無人到時唔去註冊, 佢話以佢既經驗, 位應該唔多, 同埋到時有可能要再安排interview, 睇下小朋友既能力應唔應付到國際 ...

我認識一位朋友個囡囡考到國際班,佢決定唔讀。
所以你們應該有機會的。
到時一齊做同學仔

其實我覺得口音及文法都可以自己學、口音我想妳講的是stress and intonation, 我30歲都可以學到,不過我認同小朋友會學得快D、同埋我覺得唔可以所有野都交比老師、如果唔識口音及文法可以去出面工聯會學、我覺得有D野要身教、如果成日倚賴老師、個老師又唔係日日對住、又教得唔好、咁又可以點呢!同埋成日叫自己子女自己學、自己又咩都唔做、我更唔覺得D子女會聽。
原帖由 floppybb 於 09-11-14 03:45 發表
坦白講,TT的國際班真喺抵讀,如果唔係國際班收咗,我是不會入讀的。其實,小朋友的可塑性很高,若有機會入國際班,又何妨一試呢?我為兒子選國際班,正正因為自己的英、普非常有限,以自己的力量很難train好他的oral,無論口音抑或文法 ...

Deleted..................

‹ 上一主題|下一主題