用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 散光有冇得救?
go

[視障] 散光有冇得救?

前兩日帶個仔去check眼, 醫生話佢有散光建議戴眼鏡, 真係唔開心   醫生仲話散光冇得控制, 唔似近視可以由日常生活中控制到, 但有d小朋友細個有, 大咗又冇咗, 點解   如果係真就好

回覆 1# cdfung媽咪 的文章

其實有散光(唔深嘅話 - 少過200度), 係好過有近視嘅。因為近視係需要用好多心機、方法先可以控制倒佢唔好一路加深,但係散光一般都冇呢個問題。

你話有D人細個有散光,到大個D 嘅時候會慢左… 咁係因為散光同角膜嘅縱向/橫向弧度嘅改變有關。~ 但可以由有散光變成冇散光嘅可能性唔大,因為呢兩個嘅方向一般都唔會隨著年紀嘅增加而有咩野大改變,反之一般都唔會點加深。

散光,而家到小朋友18歲嘅時候都可做LASIK ga la~ 所以我覺得你唔需要擔心小朋友嘅散光問題,如果醫生建議佢要戴眼鏡嘅,你就要幫佢配啦~ 點都要俾佢睇番清楚d 嘢哩﹗~

原帖由 cdfung媽咪 於 09-11-13 00:28 發表
前兩日帶個仔去check眼, 醫生話佢有散光建議戴眼鏡, 真係唔開心   醫生仲話散光冇得控制, 唔似近視可以由日常生活中控制到, 但有d小朋友細個有, 大咗又冇咗, 點解   如果係真就好 ...

明白你既心情既, 我個仔五歲半, 暑假去醫院check左佢一隻眼有3xx度散光, 而另一隻就4xx度散光. 醫生都話冇得醫. 不過依家科技發達, 到佢大個我相信我唔安排, 佢自己都會去做lasik.

take it easy !

同一情況, 我個仔都未到3yrs old....今日check眼發現兩隻眼都有175度散光, 要戴眼鏡.....真係極度upset....

原帖由 cdfung媽咪 於 09-11-13 00:28 發表
前兩日帶個仔去check眼, 醫生話佢有散光建議戴眼鏡, 真係唔開心   醫生仲話散光冇得控制, 唔似近視可以由日常生活中控制到, 但有d小朋友細個有, 大咗又冇咗, 點解   如果係真就好 ...

原帖由 Joba 於 09-11-24 23:27 發表
同一情況, 我個仔都未到3yrs old....今日check眼發現兩隻眼都有175度散光, 要戴眼鏡.....真係極度upset....

散光唔會點加深嘅,戴左眼鏡is OK~
不過要留意近視會唔會有機會喺嚟緊幾年會出現啦﹗~

Thank you! I hope so... 請問知唔知幼童散光鏡可以係邊度配好?

原帖由 summarian 於 09-11-25 14:55 發表

散光唔會點加深嘅,戴左眼鏡is OK~
不過要留意近視會唔會有機會喺嚟緊幾年會出現啦﹗~

原帖由 Joba 於 09-11-25 23:13 發表
Thank you! I hope so... 請問知唔知幼童散光鏡可以係邊度配好?

我個囝就係寶血驗眼同埋配眼鏡 + 做眼底檢查, 我個人覺得好, 又平又詳細 !

請問有125度散光而唔帶眼鏡會唔會令佢加深?

原帖由 cdfung媽咪 於 09-11-28 23:39 發表
請問有125度散光而唔帶眼鏡會唔會令佢加深?

你小朋友幾多歲啦?
散光一般會唔會加深同有冇戴眼鏡冇關係…
主要係發育過程中角膜嘅縱向及橫向嘅弧度有問題而造成。~ 小朋友一般過左3-5 歲呢段時間,而角膜亦冇受到外來損傷嘅話 (好大力咁捽眼都有可能會造成損傷),都唔會加深嘅。~

散光一般有100度開始就會影響到睇野嘅清晰度。
如果唔想小朋友戴眼鏡嘅,可以CHECK 下佢有冇戴125度散光鏡片時嘅視力分別係點樣…~ 如果冇戴同有戴差唔多(視力可能係1.2/1.0/0.9嘅分別),咁其實都可以唔戴嘅。~

Thank you!!

原帖由 Daisy媽咪 於 09-11-27 08:31 發表

我個囝就係寶血驗眼同埋配眼鏡 + 做眼底檢查, 我個人覺得好, 又平又詳細 !

[quote]原帖由 summarian 於 09-11-30 14:21 發表

唔該晒!

原帖由 summarian 於 09-11-30 14:21 發表

你小朋友幾多歲啦?
散光一般會唔會加深同有冇戴眼鏡冇關係…
主要係發育過程中角膜嘅縱向及橫向嘅弧度有問題而造成。~ 小朋友一般過左3-5 歲呢段時間,而角膜亦冇受到外來損傷嘅話 (好大力咁捽眼都有可能會造成損傷), ...

想問係咪即係有100度以上的散光才要帶眼鏡,我個女有

二十幾度散光係咪唔駛帶住.....

因為忙,個女差唔多5歲先帶她去健康院驗眼,

醫生話過了4歲驗驚唔準,要留意半年內小朋友睇野

有無問題,都唔知會唔會有遺轉,因為我和老公

都帶眼鏡

原帖由 horse_ma 於 10-1-8 10:30 發表

想問係咪即係有100度以上的散光才要帶眼鏡,我個女有

二十幾度散光係咪唔駛帶住.....

因為忙,個女差唔多5歲先帶她去健康院驗眼,

醫生話過了4歲驗驚唔準,要留意半年內小朋友睇野

有無問題,都唔知會唔會有遺轉,因為我和 ...

二十幾度散光對眼野唔會造成咩野大影響。
可以唔駛戴眼鏡。
但一定要知道小朋友睇野嘅視力係幾多 (清晰度)~
一個5歲嘅小朋友,視力至少要達到0.8 或者以上,先為之健康架。(0.8 = 健康眼睛嘅8成視力)~

原帖由 summarian 於 10-1-8 12:25 發表

二十幾度散光對眼野唔會造成咩野大影響。
可以唔駛戴眼鏡。
但一定要知道小朋友睇野嘅視力係幾多 (清晰度)~
一個5歲嘅小朋友,視力至少要達到0.8 或者以上,先為之健康架。(0.8 = 健康眼睛嘅8成視力)~ ...

唔好意思,我想問正常大約約時Check一次呢?

普通眼鏡唔買野可唔可以幫小朋友Check呢?

原帖由 horse_ma 於 10-1-8 15:22 發表

唔好意思,我想問正常大約約時Check一次呢?

普通眼鏡唔買野可唔可以幫小朋友Check呢?

唔好意思,我想問正常大約幾時Check一次呢?

普通眼鏡店唔買野可唔可以幫小朋友Check呢?

原帖由 horse_ma 於 10-1-8 15:29 發表

唔好意思,我想問正常大約幾時Check一次呢?

普通眼鏡店唔買野可唔可以幫小朋友Check呢?

半歲check 第一次for 先天性眼病
之後3歲開始,每年check 一次,如果係深近視、遠視、散光… 就半年check 一次~

當小朋友嘅認知能力ok 嘅時候(有d小朋友3,4歲就得…有d 5,6歲),就可以同佢做一次詳細檢查。~ 詳佢有冇色弱/色盲、立體感、視覺對比度等等…~

一般眼鏡舖主要同你check 度數~
check 完,配眼鏡~ 問你睇得清唔清楚就算ga la~
就係因為咁,大部份香港人都唔知咩野叫「視力」…
第一次配眼鏡或者驗眼,建議都係去視光中心好d~

我大仔六岁驗出散光近300度..嚇C我...之前好地地,

一直以來都無想過佢對眼有問題.因為他只有半小時兒童

電視節目,又無遊戲機打,有無上綱用電腦...睇書,又唔覺咁

多.大多數係我陪讀....

知道後真係好唔開心,無法唯有接受啦...仲係好深啊...

今天帶同細仔去驗眼,細仔四岁....又係有散光不過唔係太深,醫生話等佢上小學即係六岁先帶眼鏡....

我無近視我老有....

my son also had this kind of problem, hope these centre would help you.  take care and add oil!

理大護眼中心
http://www.polyvision.com.hk/hk/library/library05.htm

香港盲人輔導會轄下位於石硤尾普通眼科及低視能中心 & 元朗之眼科診所
http://www.hksb.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=33

原帖由 Daisy媽咪 於 09-11-16 10:20 發表

明白你既心情既, 我個仔五歲半, 暑假去醫院check左佢一隻眼有3xx度散光, 而另一隻就4xx度散光. 醫生都話冇得醫. 不過依家科技發達, 到佢大個我相信我唔安排, 佢自己都會去做lasik.

take it easy ! ...

4百幾度散光, 唔一定長大後做到lasik,

我幼稚園已經睇野唔清楚, 媽咪唔識帶我配眼鏡, 近視和散光每年加少少, 而家三十幾歲人, 千度近視+4百幾度散光.  

幾個月前去聖保祿醫院的眼科中心check眼, 做左詳細的檢查, 眼科醫生說眼睛無大問題, 但係佢唔肯幫我做lasik, 話4百度散光太深, 眼膜因深散光變得薄, 做手術風險好大, 叫我一世帶眼鏡算了.  我睇醫院的小冊子, 話1400近視都成功做到lasik, 但點之, 4百度散光反而唔肯同我做.  而家我長期帶有框眼鏡, 帶con都好少, 因為con最盡係散光去到2百幾度, 配唔足, 睇野唔夠清楚, 反而普通眼鏡就可以配足度數, 睇野完全無問題.  如果係女仔就麻煩D, 因為有時貪靚要帶con, 就睇得唔清楚影響做野, 男仔就無所謂, 帶有框眼鏡都得.

不過科技日新月異, 可能十年後, 二十年後醫學大有進步, 深散光都做到lasik.