用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有問題?? [複製鏈接]

dear all,
校長話下年4年級會分班,即語文班,話要考頭1-70名分兩班,咁入了之後如果不達標又會唔會調番出黎?咁這兩班是否4A,4B???同其他4C,4D....又有乜不同?
好唔好呀這樣分班??? Thanks!!
kiukiuleung上
   0    0    0    0

版主

語文班係D&E班,其他A/B&C就冇分別
因為今年先開始有,所以會唔會調番出黎就真係唔知,我地5年級就一定唔會,但今年4年級就唔知,講真如果真係跟唔到,調番出黎又唔係唔好,長期係班入面都係包尾,你估個小朋友會開心咩,但相反佢去返另外那3班,有機會係頭幾名,起碼個自信心都高啲.
依家睇到既分別係那2班既壓力真係會大啲,功課亦多啲.因為老師對佢地既要求亦會高啲,全班都係勁人,只要有小小偷懶,就會落後得好快,相反另外那3班會比較輕鬆啲.
總之我覺得入唔入到都順其自然啦,唔好俾太大壓力自己同小朋友,好似我地班主任話:「最重要令到佢開開心心咁返學,自然就會學到嘢,相反,嚇驚咗仲事倍功半」

agree!!!
kiukiuleung

原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-13 10:29 發表
語文班係D&E班,其他A/B&C就冇分別
因為今年先開始有,所以會唔會調番出黎就真係唔知,我地5年級就一定唔會,但今年4年級就唔知,講真如果真係跟唔到,調番出黎又唔係唔好,長期係班入面都係包尾,你估個小朋友會開心咩,但相 ...
‹ 上一主題|下一主題