用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 唔收
go

YORK 唔收 [複製鏈接]

有無家長收到YORK的REJECT 信, 是不是IN左都收
   1    0    0    0
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

醒目開學勳章

原帖由 octopus481 於 09-11-12 18:28 發表
收咁多application, 冇可能真係人人都收....

但近來上BK, 好似從來無家長話無收
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

原帖由 octopus481 於 09-11-12 18:28 發表

有個家長係 BK 講, YORK 唔收佢個朋友個女
其實我覺得只係無人會講俾 YORK REJECT 佐, 因為人人都話佢易入.......

有咩所謂, 我都收左好多REJECT信, 真係想知YORK會唔會REJECT 人

醒目開學勳章

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 18:33 發表

有個家長係 BK 講, YORK 唔收佢個朋友個女
其實我覺得只係無人會講俾 YORK REJECT 佐, 因為人人都話佢易入.......
agree

其實易不易入,見仁見智, 我小朋友in 左咁多間, 得york呢間咁會引導小朋友interview, if 最後佢不收我小朋友, 我都當係一個好experience, 因為我第1次見我小朋友interview時好開心咁笑, 仲不停同老師講thank you  (佢之前好多都一句野都唔講 )

我和我亞女都好LIKE IN YORK時那位老師, 好親切, 好好傾, 好CASUAL, 另我對這間學校改觀了

醒目開學勳章

原帖由 octopus481 於 09-11-12 18:41 發表
我和我亞女都好LIKE IN YORK時那位老師, 好親切, 好好傾, 好CASUAL, 另我對這間學校改觀了

我都會因為前線人員, 包括老師, staff, 嬸嬸 etc 嘅親切與否去對一間學校改觀。 york 係其中一間。

另一間係st cat, 當日電話裡面個女人真係超冇禮貌, 我有諗過直頭唔去in, 但果日in完, 有改觀, 因為英文老師 ms jenny 同 普通話老師都好有耐性。

但朋友in 主流班, 就啱啱相反....

我問過york,佢地話會收12班,每班30人。york其實有好多人報,應該唔只300多人去in的。雖然有人in完唔會交留位費,但有好多人都把york排在心水學校的前幾位呢!咁佢地無可能係人都收的呢!佢地亦無可能超收太多的呢!所以應該會reject的呢!
我老公和女去york in,佢地in得好開心,老師問D問題好多元化,好有心機。老公好鍾意york呢!希望佢地D雜費唔好太厲害啦!
另外我女in果日,老公話隔離有個小朋友哭,個老師都好用心的引導他,但個小朋友始終都哭,個老師就話安排個小朋友另一日再in過。一D都唔求其,而且這個哭的小朋友仲有另一次機會呢!

聽左咁多媽咪講, YORK既INTERVIEW, 小朋友多數都好開心, 黎緊11月14號到我個女去IN啦, 希望佢一切都順順利利, 因為我真係好想阿女可以入到YORK
Please visit 沛沛 blog
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

原帖由 octopus481 於 09-11-12 18:36 發表
有咩所謂, 我都收左好多REJECT信, 真係想知YORK會唔會REJECT 人

其實好多人會覺得york 係人都收, 基本上肯俾錢都入到, 就係因為好多甘既言論而令到D人以為 york 真係係唔係都收, 所以真係俾 york reject 佐, 佢地都唔會講, 因為可能怕比人話york 甘易入都 reject?? 甘咪會比較難受囉...因為d人覺得俾 st.cat, kv reject 係好正常, 但入唔到 york 係好唔正常甘.

其實細心D 諗一定知道唔可能個個都會收, 因為真係學位有限...不過如果真係想入 york, 我覺得可以係 interview 既時候試下同miss 講明真係好想小朋友入york, 甘收既機會會大好多 ( 我估), 因為學校都係想收有共同理念既家長, 可能甘樣會先會做到 win win 卦....

本人表明, 我唔係 york 既打手, 我只係 interview 過后對 york 完全改觀, 發覺出面好多人既對 york 既睇法有些不公平, 所以係到講下啫

My daughter was also rejected by York.
We met a mature teacher in the interview. She was quiet serious and my daughter didn't want to answer her question.

原帖由 vp071229 於 09-11-12 23:27 發表
聽左咁多媽咪講, YORK既INTERVIEW, 小朋友多數都好開心, 黎緊11月14號到我個女去IN啦, 希望佢一切都順順利利, 因為我真係好想阿女可以入到YORK

我個仔 interview 個日都勁開心, 係學校裡面玩到唔捨得走, 而且我亦見到其他小朋友都係一樣好開心.

加油呀!!

我覺得個簡介會,校長的hard sell是有需要的,因為如果家長聽到唔鍾意這理念便無謂in囉!免浪費大家時間呢!如果認同學校理念,學校在教學上也會較方便D。我想女女英文好D,所以想女女讀york。

我好同意你睇法, 就係lee d流言, 令好多家長覺得york唔好, 不過都多得這些流言, 令一些只聽人講/沒有了解過學校教育方向的家長, 放棄york, 否則幾千人泥考, 就無咁易考得到啦 !! 係咪呀 !!

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 23:35 發表

其實好多人會覺得york 係人都收, 基本上肯俾錢都入到, 就係因為好多甘既言論而令到D人以為 york 真係係唔係都收, 所以真係俾 york reject 佐, 佢地都唔會講, 因為可能怕比人話york 甘易入都 reject?? 甘咪會比較難 ...

原帖由 gigi812 於 09-11-12 23:58 發表
我好同意你睇法, 就係lee d流言, 令好多家長覺得york唔好, 不過都多得這些流言, 令一些只聽人講/沒有了解過學校教育方向的家長, 放棄york, 否則幾千人泥考, 就無咁易考得到啦 !! 係咪呀 !!

...

我有幾個朋友成就係成日聽人講話甘甘甘, 所以無報讀, 我報果時佢地仲話 " 吓 york 都好報讀? 你肯俾錢就讀得架啦....." 但我係 in 完之后再同佢地講返學校既理念, 佢地即刻好似明白晒甘, 仲問york 截止收生未.

vp0701229你不用太worry, 其實一入去學校,就很開心, 老師亦好友善, 好笑容,
佢地新的校舍好美,好大,a big playgroud with many big car..the kids are very happy, my gal also likes to play here so much and dose not want to leave..hee

good luck !

原帖由 vp071229 於 09-11-12 23:27 發表

如果你有心讀, 你試下同馮太講, 睇可唔可重考, 馮太
會明白小朋友心情, 而影響咗表現.

原帖由 yynets 於 09-11-12 23:47 發表
My daughter was also rejected by York.
We met a mature teacher in the interview. She was quiet serious and my daughter didn't want to answer her question.

開頭我d朋友都咁講, 又話咩唔好, 又話收得貴, 問佢有無聽講坐, 當然係無啦 !! 但又比咁多意見, 所以應了解每間學校, 睇下學校教育方針, 睇下邊間可以配合, 鋪條靚路去考小學.

原帖由 Karen2009 於 09-11-13 00:08 發表

我有幾個朋友成就係成日聽人講話甘甘甘, 所以無報讀, 我報果時佢地仲話 " 吓 york 都好報讀? 你肯俾錢就讀得架啦....." 但我係 in 完之后再同佢地講返學校既理念, 佢地即刻好似明白晒甘, 仲問york 截止 ...

原帖由 BBG1 於 09-11-12 21:31 發表
我問過york,佢地話會收12班,每班30人。york其實有好多人報,應該唔只300多人去in的。雖然有人in完唔會交留位費,但有好多人都把york排在心水學校的前幾位呢!咁佢地無可能係人都收的呢!佢地亦無可能超收太多的呢!所以應該會rej ...

我都好認同interview 個日,老師好好,有耐性,引導小朋友,真係好好.
不過另一事實亦是讀york 係每個月起碼5000, as 我個friend 個女讀k2, 學費3600, 加埋其他起碼5000,應該唔止,另最近都有BK mami 問左york后大約around 6000-7000。
不過我朋友話間school 真係幾好。
所以睇各mami點睇
‹ 上一主題|下一主題