用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母職業
樓主: jessicashek
go

父母職業 [複製鏈接]

我又無諗咁多...
我淨係以為萬一小朋友第日響學校發生左d咩事,打手提同打去屋企都搵唔到屋企人既話,會打去父母工作地方搵添!
原帖由 牛精仔 於 09-11-12 18:49 發表
如不重要, 果d學校就唔會叫家長填得咁仔細, 唔止職業, 仲要職位, 公司地址, 電話, 差在冇問埋幾錢一個月, 銀行戶口有幾錢ja..

仲有父母中小學畢業都係.... ...

Hahaha!  I never thought of that!

To be more precise, may be some schools can consider asking whether the mother stayed at a semi private or private ward during child birth!

原帖由 qqbabe 於 09-11-12 23:08 發表
針咭都睇到邊間醫院出世.

原帖由 qqbabe 於 09-11-12 23:08 發表
針咭都睇到邊間醫院出世.

出世紙上面都已經有寫啦

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-16 17:01 發表

出世紙上面都已經有寫啦

係bor, 只係覺得d學校太搞笑, 嚴謹到好似皇帝選妃.

回覆 24# qqbabe 的文章

今日我個朋友仲講笑話可能學校覺得個仔太細粒/太高又唔收呢~~哈哈
我話我個女又唔靚實唔收喇~哈哈

醒目開學勳章

原帖由 winglink 於 09-11-13 15:51 發表
我又無諗咁多...
我淨係以為萬一小朋友第日響學校發生左d咩事,打手提同打去屋企都搵唔到屋企人既話,會打去父母工作地方搵添!

咁當小朋友touchwood有咩事要通知家長, 希望學校唔好跟住張表 打去我小學, 中學同大學 搵我就好了

醒目開學勳章

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-16 17:01 發表

出世紙上面都已經有寫啦

是的, 出世紙已見到邊間。 如果"吹"到自己做某上市公司ceo, 但就在公立醫院生仔, 我估學校應該會懷疑下掛

in my opinion, they will consider the occupation and education of parents provided that two kids have similar ability.
it just like "horse racing", looking at the 血統, just kidding

原帖由 牛精仔 於 09-11-16 23:42 發表

是的, 出世紙已見到邊間。 如果"吹"到自己做某上市公司ceo, 但就在公立醫院生仔, 我估學校應該會懷疑下掛

出世紙上仲有地址, 所以想問人借地址個班應該個b一出世就已經要借定.... (哎呀教壞人添 )

出世紙上面都已經有寫啦

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-17 11:57 發表
出世紙上仲有地址, 所以想問人借地址個班應該個b一出世就已經要借定.... (哎呀教壞人添 )  

哈哈不過我仔出世到而家已經搬過2次了.

或者人地在公立醫院住私家房呢
原帖由 牛精仔 於 09-11-16 23:42 發表

可能我講遠了啦, 大家講緊職業, 其實我都覺得D人想報假職業的話學校其實都無辦法去查證(唔知大家有冇留意其實結婚証明書上面都莫名其妙地有寫職業), 學歷如是, 不過可以用作參巧啦(地址亦一樣, 有好大轉變除非毛拉拉中六合彩), 肯定當中會有人虛報囉. 宗教都有大把明明不是信徒都為5分入教, 連自己信仰都可以作假, 地址、職業、學歷那些真是濕濕碎.....
依家K1已經咁, 到小一更加得人驚
原帖由 NICOLE123 於 09-11-17 11:58 發表

哈哈不過我仔出世到而家已經搬過2次了.

Hi, HumptiDumpti
pls check pm
thx!

醒目開學勳章

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-17 11:58 發表
或者人地在公立醫院住私家房呢  
咁佢張出世紙應該要求括住 "私家房"

醒目開學勳章

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-17 12:23 發表
可能我講遠了啦, 大家講緊職業, 其實我都覺得D人想報假職業的話學校其實都無辦法去查證(唔知大家有冇留意其實結婚証明書上面都莫名其妙地有寫職業), 學歷如是, 不過可以用作參巧啦(地址亦一樣, 有好大轉變除非毛拉拉 ...
宗教都有大把明明不是信徒都為5分入教 <--大有人在 !! 只怪香港大抽獎+世襲制度不知所謂 !

原帖由 牛精仔 於 09-11-17 19:04 發表
宗教都有大把明明不是信徒都為5分入教  

補充:我唔會要lee5分!
‹ 上一主題|下一主題