用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差點好呀!!
go

數學差點好呀!! [複製鏈接]

我呀女小三, 人比較懶散, 成績對佢來講冇意義, 几多分都冇所謂.  以數學為例,眼見佢d 數學加, 減數混亂. 我咪同佢分析每題 (用左好多方法 - 圈重點, 角色扮演, 畫圖...) - 冇錯當日識, 但第二日又唔識.  成個星期成係圍繞住加, 減數. 但都出黎結果都係咁, 好冇耐.  問佢有咩地方唔明, 佢又講唔出.  激到我真係好嬲時, 命令唔識要罰, 佢居然可以做啱晒!!
但我冇可能次次係咁, 各位有咩辦法, 幫下我啦!!  
Thanks!!
   0    0    0    0

如果數學差,理解唔倒,我諗只好多做練習,由淺入深.

你一話要罰,佢就識做曬. . 咁佢唔係唔明,係做時唔太上心,咪容易錯, 加減數係考小朋友的小心程度, 我囡讀四年班, 都依然會因唔小心計錯數, 有時連題目的數字都會抄錯落練習簿, 無奈 !

醒目開學勳章 王國長老

係, 由淺入深, 多練習
我女由細到大d數都好屎, 數手指數到2年班果種
今年小4, 學校分左小組教(用成績), 我女想當然係最差果組, 我又唔介意, 最緊要幫到佢(學學校話齋其實補底既資源仲demanding過拔尖, 學校肯補底我多謝佢就真)
今年簡直係大躍進, 唔駛我勞氣.......而家小學讀maths, 除左基本知識仲有高階思維, 如果小朋友底子唔好個腦轉得唔夠快, 真係大人細路都好攰架

原帖由 fmsin0504 於 09-11-12 12:54 PM 發表
我呀女小三, 人比較懶散, 成績對佢來講冇意義, 几多分都冇所謂.  以數學為例,眼見佢d 數學加, 減數混亂. 我咪同佢分析每題 (用左好多方法 - 圈重點, 角色扮演, 畫圖...) - 冇錯當日識, 但第二日又唔識.  成個星期成 ...

原帖由 fmsin0504 於 09-11-12 12:54 發表
我呀女小三, 人比較懶散, 成績對佢來講冇意義, 几多分都冇所謂.  以數學為例,眼見佢d 數學加, 減數混亂. 我咪同佢分析每題 (用左好多方法 - 圈重點, 角色扮演, 畫圖...) - 冇錯當日識, 但第二日又唔識.  成個星期成 ...

恕我直言,係同數學無關。背後理由是無晒鬥志,妳踢一步,佢咪行一步,然後停低,等妳再踢先至算。

方法就是要佢再重視自我,比返多點個人形象。

回覆 1# fmsin0504 的文章

女孩子普遍數學差d,我個女一年班時的數學都麻麻地,讀二年級時我送她去讀學林數,現在六年級了,數學科一直都是全級頭十名,我覺得可以一試。

(女孩子一向數學成績差比男孩略差,如果數學成績好,可以提高整體成績。)

我覺得妳囡囡未必是數學差,反而是因為對數學提不起興趣,所以會做得不好。小學階段數學差,絕對是可以操練到做得好,我大少四年級開始自己操,由7x操到9x,都是靠一、兩本質素好的練習。當然,妳囡囡的情況,首要條件是要幫她重拾對數學的興趣,然後找到自信,就自然願意做,練得多,都會做到好的。

如果女兒被嚇後做得好,不妨獎勵一下,並告訴她,原來她用心做,都可以做得好好的,小朋友都不是小蠢豬,而是小精靈了。換句話說:是可以和老師討論下,正、反兩邊同時下苦功,應該可以幫到忙的。

我小兒子都是小四,到現在仍會抄錯題目,寫錯字,計錯數,加數當乘數計...現在計加數還數手指,不過測驗卻偏偏又做得不錯,我就用這方法跟他解釋,他也接受了。

原帖由 fmsin0504 於 09-11-12 12:54 發表

bnene

妳用哪一、兩個出版社的練習,可否 pm 給的參考,
謝謝!

原帖由 bnene 於 09-11-13 00:57 發表
我覺得妳囡囡未必是數學差,反而是因為對數學提不起興趣,所以會做得不好。小學階段數學差,絕對是可以操練到做得好,我大少四年級開始自己操,由7x操到9x,都是靠一、兩本質素好的練習。當然,妳囡囡的情況,首要條件是要幫她重拾對 ...

原帖由 iris888 於 09-11-13 10:33 發表
bnene

妳用哪一、兩個出版社的練習,可否 pm 給的參考,
謝謝!

我仔數學都好差, 好想找些好的補充, 請也 pm 我, thanks

我仔仔現在P.4. 佢嘅情況有D似你女女, 佢有心做可全對,無心做可5題錯3題 (就連3+1=5都可計出嚟 ).
佢地有時唔係唔識, 只係無心機 & 唔小心.
至於補充練習, 我通常會買課室出版社嘅TSA, 因為TSA練習乜題目都有, 你可以試試.

醒目開學勳章

bnene,
我仔數學都好差, 好想找些好的補充, 請也 pm 我, thanks

我覺得妳囡囡未必是數學差,反而是因為對數學提不起興趣,所以會做得不好。小學階段數學差,絕對是可以操練到做得好,我大少四年級開始自己操,由7x操到9x,都是靠一、兩本質素好的練習。當然,妳囡囡的情況,首要條件是要幫她重拾對 ...

Could you also pm the 素好的練習 to me? Thanks.

happyvalley,

你這位數學專家,請賜教.我囡囡直情有數"學"障,不喜歡數學,有 d 數教極唔明,教極唔識,教極唔記得,教極唔聽,e.g.我由佢 k.3 教佢 9 + 7 將 7 分成 1 + 6, 然後就將 1 + 9 再 + 6 = 16,但而家 p.2 仍然用佢 ge 方法去逐隻手指數; 就算 10 + 7 佢都仲有時會用 10 去再數多 7 隻手指; 0 - 1 仍然可以 = 1 ; 例題做完幾條,解釋咗多次,叫佢自己做,都可以唔知點落手做.生佢出來,直頭我係人生悲劇. 佢仲有無得救??

原帖由 happyvalley 於 09-11-12 18:44 發表

恕我直言,係同數學無關。背後理由是無晒鬥志,妳踢一步,佢咪行一步,然後停低,等妳再踢先至算。

方法就是要佢再重視自我,比返多點個人形象。 ...

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 14:40 發表

你這位數學專家,請賜教.我囡囡直情有數"學"障,不喜歡數學,有 d 數教極唔明,教極唔識,教極唔記得,教極唔聽,e.g.我由佢 k.3 教佢 9 + 7 將 7 分成 1 + 6, 然後就將 1 + 9 再 + 6 = 16,但而家 p.2 仍然用 ...

我當初用毫子教 加減 數的,因為手指去唔到 20 的,數學其實最重要是 加數 和 減數,無論將來去到 乘或除,都要加 和 減,所以一定要好好明白及運用,最重要是『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』,慢慢多練習就自然會快及準確。

為左提高小朋友對1個位 與 1個位 的加或減心算,最好用完毫子教,就再用佢最喜歡的東西,例如糖果,計到就請佢食小小,切記,一定要心算。

跟住學借位加減法,其實呢到好難教,不過心算好,就容易想象及記憶,唔會太難,對得數子多,先會同佢有發展的。

就算大個左,心算唔好,所有關於數的東西都唔會叻得去邊。

我想同Flying-Man及大家分享一下, 我細仔k3學緊kwik math(宜家上左等6堂), 方法係用一隻手幫助去計數, 我亦有睇佢啲上堂書本一齊去學呢種數學同佢一齊温習.

我覺得kwik係呢一種方法去計數,唔係用心算, 大家可以參考下.

成個課程大約半年, 宜家上左個多月, 所以我還未清楚個效果,請原諒!!

不過到目前為止我都覺得係一種有趣的計數方法, 我個仔都可以用得到.

多謝你的建議,我試吓同佢多做『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』練習,睇吓有無幫助.

"就算大個左","所有關於數的東西都唔會叻得去邊",呢點我已一早 foresee 倒,甚麼會計師,精算師,必無她的份兒,我亦 foresee 倒佢唔係讀理科的料子, 1 m = 100 cm 佢好不容易地記倒,但你問佢 100 cm = 幾多 m, 佢可以唔識答,完全無(科學)頭腦!!!!

將來 ge 乖,除,負數,小數,分數,百分比.....代數......諗到我不寒而慄.   

原帖由 happyvalley 於 09-11-13 14:59 發表

我當初用毫子教 加減 數的,因為手指去唔到 20 的,數學其實最重要是 加數 和 減數,無論將來去到 乘或除,都要加 和 減,所以一定要好好明白及運用,最重要是『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』,慢慢多練習就自 ...

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 17:54 發表

多謝你的建議,我試吓同佢多做『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』練習,睇吓有無幫助.

佢"就算大個左","所有關於數的東西都唔會叻得去邊",呢點我已一早 foresee 倒,甚麼會計師,精算師,必 ...

不要太早下定案,一定要多多估勵。

Agree - so we can try to find a way that can encourage the kids do it right. You may find what she likes the most & use that as a reward....

原帖由 sasalee 於 09-11-12 13:51 發表
你一話要罰,佢就識做曬. . 咁佢唔係唔明,係做時唔太上心,咪容易錯, 加減數係考小朋友的小心程度, 我囡讀四年班, 都依然會因唔小心計錯數, 有時連題目的數字都會抄錯落練習簿, 無奈 ! ...

回覆 19# fmsin0504 的文章

多謝大家給予的見意.

為左Lee 件事我立即找呀女班主任相討下, 老師都同意呀女唔係能力問題, 而係冇左原動力. 要多d 鼓勵同支持. 老師表示我可以同呀女一齊定立目標 (e.g 今日做10條數啱3條, 我地一齊可以做d 乜.  慢慢地將難度提升).
而家我試下 work 唔 work ?? thanks
‹ 上一主題|下一主題