用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 而家有d物要做或準備.
go

而家有d物要做或準備.

小兒今年小六了, 有物我要準備比佢揾升中學呢? 因頭一個物都唔識, 請指教.

回覆 1# LingLongMami 的文章

今年小六,應該已考了兩次報分試, 先向學校了解小朋友是BAND 幾學生, 然後要選心儀的中學, 準備在自行收生階段申請, 申請大約在十二月, 面試大約在出年的二月或三月, 再預備一下面試的東西, 例如PROFOLIO, 面試技巧等等....

如有「家長教師會聯會」舉辦的「中學巡禮」一定要抽時間參觀,仲要揀較多心儀學校條線參加。上年我同個女參加左「觀塘區家長教師會聯會」舉辦的,一日可以參觀大約7-8間學校。差不多每間學校都有專人/校長講解,同一定會派埋申講表,好方便。
原帖由 LingLongMami 於 09-11-12 01:01 發表
小兒今年小六了, 有物我要準備比佢揾升中學呢? 因頭一個物都唔識, 請指教.

可在那裡知道有這些--家長教師會聯會」舉辦的「中學巡禮?  大約什麼時候會有?

THANKS

原來有d地區已經舉辦左喇!
我呀女上年係學校派參加表格比我地。但唔知會唔會係要家教會會員至有?!

去呢度睇下啦:
http://chsc.edb.hkedcity.net/chi/getEssay.php?c_id=522
原帖由 Mandy23 於 09-11-13 13:51 發表
可在那裡知道有這些--家長教師會聯會」舉辦的「中學巡禮?  大約什麼時候會有?

THANKS

如果想參觀,要點登記呀??

原帖由 LingLongMami 於 09-11-12 01:01 發表
小兒今年小六了, 有物我要準備比佢揾升中學呢? 因頭一個物都唔識, 請指教.:thinking:

你給我yahoo.com.hk 或gmail.com 嘅電郵地圵, 我給你升中錦囊

可能全部都要經學校或家教會方面做統籌,所以你可向就讀小學查詢。
原帖由 candylai115 於 09-11-13 23:42 發表
如果想參觀,要點登記呀??

由於阿仔現在讀緊黃大仙區嘅小學,我想同佢轉番觀塘區,咁可以用咩方法去參觀觀塘區中學呀????

搵讀緊觀塘區小學六年級相熟家長,問下可唔可以幫到手,或者留意心儀中學網頁幾時有開放日。上年我好似教育局網頁也找到一些學校開放日資料,但唔知今年有冇。
原帖由 candylai115 於 09-11-15 23:51 發表
由於阿仔現在讀緊黃大仙區嘅小學,我想同佢轉番觀塘區,咁可以用咩方法去參觀觀塘區中學呀????