用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 交了直資留位費後想放棄,然後再參加大抽獎,應該點辦? ...
go

交了直資留位費後想放棄,然後再參加大抽獎,應該點辦? [複製鏈接]

1.  交了直資留位費後想放棄,然後參加大抽獎,應該點辦?
2.  又或者放棄大抽獎後,等到派位後,再叩門 ?

Thanks!!

0    0    0    0

1. 我諗你應該問間直資小學,睇吓你囡囡/囝囝啲資料去咗教育局未。如果還未,就出封formal letter 比間小學withdraw個 application。如果send 咗,就要call 教育局睇吓點做。因為呢個case應該都非常urgent。

2. 你是指津/官校?還是叩直資門?叩津/官校同直資就要睇學校有冇位,你小朋友interview時的表現、學校成績和父母點樣栽培個小朋友。不過如果你是再叩已放棄咗直資度門,就比較embarrass啲。

原帖由 fatgoat 於 09-11-11 10:09 發表
1.  交了直資留位費後想放棄,然後參加大抽獎,應該點辦?
2.  又或者放棄大抽獎後,等到派位後,再叩門 ?

Thanks!!

1. 交咗留位費,即代表已同意放棄大抽獎。要返轉頭應該非常困難。
2. 熱門直資通常不會再考慮當初放棄的考生。

萬事請三思後行﹗祝你好運﹗

多謝各位寶貴意見!!  再叩放棄0左0個間直資就一定唔敢啦!!  反而,我會考慮叩心儀的津校....  唔知會唔會我地無參加大抽獎,無填0個間學後而被人認為唔夠誠意.....
‹ 上一主題|下一主題