用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果係您, 您會點答 ???
go

如果係您, 您會點答 ??? [複製鏈接]

各位在職媽媽, 如果面試時, 個老師問您 "x 太, 您同先生都要返工, 請問您哋如果兼顧小朋友既功課同學業呢?", 您哋會點解呢? 會唔會話辭咗份工呢? 我比個老師問到口啞啞
   0    0    0    0

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 ladykin 於 09-11-10 16:57 發表
各位在職媽媽, 如果面試時, 個老師問您 "x 太, 您同先生都要返工, 請問您哋如果兼顧小朋友既功課同學業呢?", 您哋會點解呢? 會唔會話辭咗份工呢? 我比個老師問到口啞啞 ...

Which school ?

Woo, really don't know how to answer !!

其实,可不可以说:有3方面分工,自己,丈夫,补习老师,自己的比重当然不可少,但会着重批阅功课,复习默书内容,跟他一起阅读等等,总之就是quality time.我听说很多名校都叫家长找补习老师,这点应该不会扣分吧。

我就答:
本身我自己份工係好準時就可以走既,所以返到屋企都仍然有好多時間可以睇下功課同埋溫書.
而我既小朋友亦都好自動自覺,好自律既,佢一向都會盡量自己做晒所有功課既,唔會等得返來先做既.

當然呢個係我既case啫,如果真係好忙既家長,咁就唔可以咁答啦.
http://era-central.blogspot.com/

我會話:正考慮減低工作時間, 如果可行, 當一位全職媽媽絕對係好事 因為可以陪著小朋友一起成長的.

醒目開學勳章

" 我從小就已經灌輸俾我小朋友知 功課同學業係小朋友既責任,佢已經學會安排時間及主動完成功課,如果上堂專心, 應付功課及溫習應該不是問題.我有信心現時的模式可以持續至小學. 亦相信我可以在工作及子女教育作出平衡.給女兒一個好榜樣.  當然, 孩子仍然係我first priority, 如果將來學習有問題, 我亦會盡力配合"

ok 嗎?

Monkey Dad, are you kidding? I don't think any parent at the 2nd interview should mention a job division with the private tutor! For sure it will lost a lot of marks.
The question was aiming to ask the mother role and if you answer private tuitor, for sure it will has bad impression.

Would the school be naive enough to believe that a working mom can put in the same effort as a full time mom does, provided that such level of effort is expected by the school?  if there is a discrepancy, there must be something else to fill the gap.  However, if the standard answer is not supposed to include the word "private tutor", then please forget it, although this is the naked truth.

原帖由 childrenfirst 於 09-11-10 18:44 發表
Monkey Dad, are you kidding? I don't think any parent at the 2nd interview should mention a job division with the private tutor! For sure it will lost a lot of marks.
The question was aiming to ask th ...

如果 你in嗰間係名校
佢哋真係好expect 有個全職mami去takecare 佢哋啲功課
因為好多學業上嘅嘢 係要家將負責返
以保証學生有足夠能力去應負學業
原帖由 ladykin 於 09-11-10 16:57 發表
各位在職媽媽, 如果面試時, 個老師問您 "x 太, 您同先生都要返工, 請問您哋如果兼顧小朋友既功課同學業呢?", 您哋會點解呢? 會唔會話辭咗份工呢? 我比個老師問到口啞啞 ...

醒目開學勳章 王國長老

我有個舊同事, 大女讀聖母細女讀德望, 都係傳統既學校
佢兩公婆都係行政人員, 要返工, 但完全投入教女, 包括善用星期六日時間, 平時係多功課, 都盡量俾d女休息, 佢老公仲勁, 考試測驗lor晒假唔在講, 連暑假尾都拎左幾日假同小朋友備課, 完全唔駛靠補習
我自己覺得, 自小培訓小朋友, 同埋家長願意犧牲私人時間去配合, 好緊要喇
(我估話daddy都準備好配合, 一定有分加)

當然全職照顧係好, 不過都唔代表你識"教"...媽媽唔係一定識"教"功課, right ? 我自問無咩耐性, 所以都係搵人睇功課, 考試先自己參與多d...

martse

回覆 6# Laputa 的文章

‹ 上一主題|下一主題