用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教一下, 常常說資優兒是活躍的, 有沒有例外的? ...
go

想請教一下, 常常說資優兒是活躍的, 有沒有例外的? [複製鏈接]

有沒有例外的? 沒有靜態資優的嗎?
   0    0    0    0
*********************************************************************************************************************************************

原帖由 agnesbibi 於 09-11-10 14:12 發表
有沒有例外的? 沒有靜態資優的嗎?

這個當然有,我認識的一個資優男仔,好乖的,10歲人仔,課外學習是跟中四生一齊上堂學科學。

.

蘇緋雲博士曾經說,自己四個資優仔女的性格都各有不同
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

性格同係唔係資優兒童其實無咩特別關係既

我做導師既, 我呢度都有好多資優生黎上堂.
佢地都有好多性格架, 有一D呢就好活潑開朗. 但係有好多都係好文靜.
有D可以好反叛, 喜歡挑戰大人又或者對其他小朋友唔耐煩( 因為佢地自己明白晒, OR 完成晒D TASK但其他小朋友比佢慢)
所以資優兒童唔一定係活躍架.

性格同係唔係資優兒童其實無咩特別關係既

我做導師既, 我呢度都有好多資優生黎上堂.
佢地都有好多性格架, 有一D呢就好活潑開朗. 但係有好多都係好文靜.
有D可以好反叛, 喜歡挑戰大人又或者對其他小朋友唔耐煩( 因為佢地自己明白晒, OR 完成晒D TASK但其他小朋友比佢慢)
所以資優兒童唔一定係活躍架.
‹ 上一主題|下一主題