用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Mind Mapping

唔知優才有冇mind mapping 訓練呢?

原帖由 fumiko 於 09-11-10 12:40 發表
唔知優才有冇mind mapping 訓練呢?

中學部就有,小學部就唔清楚?

好似好多學校都有, 如果有就好啦, 可以幫到小朋友溫書..

原帖由 dabbycheung 於 09-11-10 14:36 發表

中學部就有,小學部就唔清楚?

原帖由 fumiko 於 09-11-10 17:31 發表

囝囝小學部時好像都有教授不同的記憶方法,中學部也有教。

原帖由 fumiko 於 09-11-10 17:31 發表

有無唸過自己教﹖

增益科除左100個科學小實驗之外, 仲會教思考技巧, 好似有mind-mapping既。

原帖由 ecore 於 09-11-10 18:58 發表

囝囝小學部時好像都有教授不同的記憶方法,中學部也有教。

幾時先有增益科?

我問過個間專攪mind mapping 的, 佢話我地學校早兩年有同佢地討論過, 但好似價錢問題攪唔成...

原帖由 中天英 於 09-11-12 01:05 發表
增益科除左100個科學小實驗之外, 仲會教思考技巧, 好似有mind-mapping既。

G2開始有增益科; 咁自己老師教mind-mapping得唔得呀?

原帖由 fumiko 於 09-11-12 14:42 發表
幾時先有增益科?

我問過個間專攪mind mapping 的, 佢話我地學校早兩年有同佢地討論過, 但好似價錢問題攪唔成...

邊個教都冇問題.. 我只係覺得早些學對小朋友有幫助..
如果學校無, 我想我會安排p1學, 因為p1應可有時間出去學, 因為成個課程係40堂, 要成年架!

原帖由 中天英 於 09-11-13 02:07 發表
G2開始有增益科; 咁自己老師教mind-mapping得唔得呀?

回覆 9# fumiko 的文章

如果上40堂,才學會Mind Mapping, 該課程似是十分十分詳盡地教眾多的思考方法中的其中一個,花上的時間...

醒目開學勳章

原帖由 fumiko 於 09-11-13 10:29 發表
如果學校無, 我想我會安排p1學, 因為p1應可有時間出去學, 因為成個課程係40堂, 要成年架!

點解Mind mapping 都可以學40堂?內容包括甚麼?

我覺得類似mind mapping既思考技巧, 等小朋友上高小先學會好D; 初小階段, 就最好培育好學習習慣、兩文三語、好奇心同埋運動習慣, 當然令佢地喜歡返學就更重要。

原帖由 fumiko 於 09-11-13 10:29 發表

這是該公司的網頁
http://www.buzanhk.com/
說是全港唯一, 又同較協合辦課程很久等等..

原帖由 中天英 於 09-11-15 01:52 發表
我覺得類似mind mapping既思考技巧, 等小朋友上高小先學會好D; 初小階段, 就最好培育好學習習慣、兩文三語、好奇心同埋運動習慣, 當然令佢地喜歡返學就更重要。

...