用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。 ...
樓主: kit234
go

好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。 [複製鏈接]

咁妳而家即刻搵下屋企附近既幼稚園,
區內幼稚園都好好架~~
原帖由 mosibaby 於 09-11-10 12:14 發表
唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得 ...

不過明年嘅競爭仲大, 因為08年出生率仲大個07年.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-10 12:39 發表
別太灰, 你應該是有條件才有信心全部報名校(除非你想下年再玩過), 不過今年競爭特別大, 還是連二三線學校都考慮一下吧。

想八一八最後入到邊間。

原帖由 kit234 於 09-11-10 11:47 發表
好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。
打定輸數,惟有開始試試那些沒有那麼「名」的幼稚園,有沒有好介紹,最好九龍塘區,有機會之後轉K2。
有沒有這些幼稚園開放日的資料?
謝謝! ...

Ms. Hong Kong,

如果你想係九龍塘讀K1,你去報YORK,因為大部份人,無論大B定細B,INTERVIEW唔好都一定收

這只是流傳,唔好信!今年成2千多人爭3百幾個位

原帖由 edmundlcm 於 09-12-23 16:37 發表

如果你想係九龍塘讀K1,你去報YORK,因為大部份人,無論大B定細B,INTERVIEW唔好都一定收

原帖由 chung222 於 09-12-23 16:50 發表
這只是流傳,唔好信!今年成2千多人爭3百幾個位

講真 爭左個D 手頭又係有幾個選擇,有得揀YORK都係排2,3位,有OFFER都多數GIVE UP

其實咁細個有乜話in得好定唔好啦!眼緣好緊要,同埋小朋友都要睇心情呢!平時識飛,但係in果日唔肯飛呢!有D人話in得好好,但又唔收,in得唔好又收,咁係乜意思呢?天意!
如果york係人都收,而佢地D畢業生係ok的話,咁佢咁本事,我地又唔怕讀呢!
大B細B也有同樣學習權呢!我最不認同就是以大細來決定取錄與否,有教無類何在呢?
原帖由 edmundlcm 於 09-12-23 16:37 發表

如果york係人都收,而佢地D畢業生係ok的話,咁佢咁本事,我地又唔怕讀 ...

回覆 45# chung222 的文章

唔係架...我個仔,家姐個女,兩個朋友既女,全部都收哂....(我地KV /SC all failed)最多都係下午班姐,,佢下午班跟本收唔夠學生,如果唔係都唔駛攪多場interview la

回覆 48# gigi812 的文章

贊成贊成

我都相信YORK收嘅機會大過其他有名嘅幼稚園,因為我認識而又有申請呢間幼稚園嘅小朋友全部都有offer。當然未必in既都收啦。

而YORK有好多offer都係喺其他幼稚園(eg KV/SC/HKPS/KM)之前,我相信到咗第二次註冊時會有好多位(包括AM班)釋放出嚟,未有其他offer的小朋友不妨試吓。

唔係謠傳,係york真係個個都收,我今年有好多朋友同同事,係interview,周圍走, 又唔答老師問題,又冇polite,最後個個都收哂,我都係講事實,冇必要講大話.

都係果句,幾分鐘interview見到幾多呢?小朋友點先為之in得好或唔好呢?咁細個小朋友in一次就斷定係好或唔好,好武斷呢!有時學校都是靠估的呢!平常心啦!in得唔好,但如果學校有方法教得好,收什麼的小朋友,分別都不大呢!小朋友家教最重要,學校只是點綴而已。

我都想見識一下佢地收300多學生,點解可以係人都收呢!
原帖由 edmundlcm 於 09-12-28 13:45 發表
唔係謠傳,係york真係個個都收,我今年有好多朋友同同事,係interview,周圍走, 又唔答老師問題,又冇polite,最後個個都收哂,我都係講事實,冇必要講大話.

唔係話你講大話!!!但係如果你有去IN 的話...你就會知...真係好多人IN....學位得300多個..點可能個個收呀???...唔通超收10倍?!?!?

原帖由 edmundlcm 於 09-12-28 13:45 發表

York 好似出年多一間新校舍. 計埋係咪應該有4間校舍. 2間在約道, 另兩間在金巴倫道.

York 真係好小會吾收架, 收咗先到開學實有人會吾讀架, 就算超額都無所謂, 佢地8號 12號 14號校社分開註冊, 如果有人黎查就係後門去第二個校社或有D密室避開教署D人.

因為好多人會把YORK 放係次要,等其他OFFER 出左後,就唔會要,YORK 都明白, 所以係禁要學生 ......

如果佢地註冊人數重多過D學額咁點算 2007年咁多BB

原帖由 sunsunmimiqq 於 09-12-28 23:42 發表
York 真係好小會吾收架, 收咗先到開學實有人會吾讀架, 就算超額都無所謂, 佢地8號 12號 14號校社分開註冊, 如果有人黎查就係後門去第二個校社或有D密室避開教署D人. ...

回覆 52# edmundlcm 的文章

York 真係多數收, 因為我有個朋友個仔, 間間 Kowloon tong 都唔收, (因為好似唔太鐘意講野...) 而得 York 收.

佢地超收既問題, 唔係今時今日先有,而家我唔知啦, 五六年前度, 我仲係九龍塘返工時,就經常見到york既小朋友黎由老師帶住遊又一城商場, 唔知係走鬼定活動教學既主題咧, 當然學校無可能收哂3千幾人, 但放棄既家長的確係唔少羅,所以我覺得收既機會係好大~~~
‹ 上一主題|下一主題