用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。 ...
go

好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。 [複製鏈接]

好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。
打定輸數,惟有開始試試那些沒有那麼「名」的幼稚園,有沒有好介紹,最好九龍塘區,有機會之後轉K2。
有沒有這些幼稚園開放日的資料?
謝謝!

0    0    0    0

試試在這裡找:

http://www.hkexam.com/modules/kindergarten/

試試這幼稚園開放日的資料:

http://www.hkexam.com/modules/columns/index.php?pa=viewads&lid=21

你係報左未收到消息去in??? 定係in完未有收到消息收你個小朋友呀???

Which KGs did you apply?  No news - is that meant the KGs send you the reject letters or just waiting for the results?

Don't give up ar!

報左未收到消息!!! 最想入到St Cat.

醒目開學勳章

如果下午班 應該都好多學校有位既
你亦可試下基督教中心 都唔錯

方方都有位啦, 試打去問~

原帖由 kit234 於 09-11-10 11:57 發表
報左未收到消息!!! 最想入到St Cat.

St. Cat 已經全部 in 晒啦!!!. 你係 in 咗未收信係咪? 結果要等2星期喎! 如果你未 in 就要打去問啦. 因我朋友個囡讀呢間,佢話小朋友上星期五同昨日星期一都唔駛返學,因學校要面試. 所以應該用咗4日時間 in 晒所有申請的小朋友呀!!

我都報左7間, in左3間, 1間放棄, 仲有3間未in

in左果3間都未有消息啦~

st cat. 12月10先有消息麻~

唔好咁擔心啦, 係你始終都係你架啦~

唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得咁小位, 點爭呀? 我又冇報到d村校做backup, 如果真係一間都唔收我就死得喇

my son 1207,just interviewed yesterday,
no way I think la.

我覺得如果所有都是名校, 最終無學位都不出奇, 這個遊戲規則: interview 表現其次, 孩子獨立性、"家長背景"才是最重要, 特別是某些名校在申請表上已表明自己的喜好和立場, 有些事情是明知的就不用擔心。

別太灰, 你應該是有條件才有信心全部報名校(除非你想下年再玩過), 不過今年競爭特別大, 還是連二三線學校都考慮一下吧。
原帖由 mosibaby 於 09-11-10 12:14 發表
唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得 ...

kit123, you can try York.  It is on Kowloon side and they are quite good at teaching English.  They will accept small kids.

其實我昨天都在st cat 遇上很多0712的小朋友, 她們都是十分乖巧, 因此如果不幸落弟的都不用灰心, 進不了名校不代表什麼。

而且從這些名校挑學生的方法亦知該校一二, 例如要小朋友獨自玩耍, 看小朋友能否獨立和自律, 都可能是因為這家學校人手不夠(每年照顧600名學生), 老師要一眼關七照顧太多小朋友, 因為都要揀一些易教易照顧肯服從的小朋友, 如果小朋友是好動型需要老師多關注的, 事實上這家學校根本不適合自己, 0712的還是年紀細一點, 需要多點照顧自己做家長的亦明白。所以真的不用灰心, 只是選了間不適合的學校而已, 勉強要入名校才是自尋煩惱, 共勉之。
原帖由 yamkathk 於 09-11-10 12:24 發表
my son 1207,just interviewed yesterday,
no way I think la.

你知不知道York什麼時候是deadline?

原帖由 ctytang 於 09-11-10 12:43 發表
kit123, you can try York.  It is on Kowloon side and they are quite good at teaching English.  They will accept small kids.

no deadline, you can call them anytime...my friend suddenly changed his son from LukYeung(tsuenWan) to York in July this year, her son still can get the offer but in pm class!
原帖由 kit234 於 09-11-10 13:12 發表
你知不知道York什麼時候是deadline?

謝謝,但我無法找到方方幼稚園的網頁!!

原帖由 HebeMama630 於 09-11-10 14:05 發表
no deadline, you can call them anytime...my friend suddenly changed his son from LukYeung(tsuenWan) to York in July this year, her son still can get the offer but in pm class!
‹ 上一主題|下一主題