用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今朝ST.CAT.門口交通意外﹗
樓主: Grace1010
go

今朝ST.CAT.門口交通意外﹗ [複製鏈接]

今朝我地係 in 9:30a.m.  去到門口附近...見到有 police...以為係封路..方便d家長排隊...點知 interview 完之後...我一個mammy friend...打比我..話我地另一個 friend 既老公...事發後係第一個人幫佢個 daddy....

聽到呢個 news..好心痛呢....父母為左子女..頻頻撲撲...而家仲要發生意外添...

希望果位 daddy...同佢個女女...冇事啦...
亦都好希望 st.cat 可以比番個機會佢地...
st.cat 方面都要再安排得好d...真係唔希望再有呢d事發生...

希望受傷的爸爸早日康復

原來大家見幼稚園都要做profolio. 我仲以為見小學先要做.

不過有些小學已經不再收profolio了.

希望佢爸爸早日康服喇~~

so bad & so sad to hear this news. I also hope this daddy wil be recovered very soon.
And hope that st. cat. will arrange the interview for this girl & offer the seat to her is the best.
i want to cry that all parents were very tired during oct. to dec. to find the kinders.

nicole123,
we were also moved from n.t. to kowloon side as i want to find the kinders for my kid in kowloon tong.
and very happy that your boss is very good.

hope all parents & kids healthy in future.

原帖由 NICOLE123 於 09-11-9 16:17 發表

希望個daddy快d好番啦
st cat再比面試機會佢...
唉....以後我地都真係要小心...
大家都心力交瘁
以我為例:今年為小兒從新界搬出何文田
再重新搵n1 (因為之前都係大埔搵)
而家再為佢搵k
用了3日辦公時候去整portfoli ...

希望受傷的爸爸早日康復...題外話, 我估車到人既私機有可能都係趕住去面試...如果係既話,我估佢o個日都in 唔到/ in 唔成, 車親人喎, 真係諗起都唔安樂.....唉...總之係香港, 為人父母真係一的都唔容易....

真係好心痛﹐可憐天下父母心﹗父母為子女付出的一切.....補唔補考係其次﹐一切皆隨緣﹐好希望個細路女將來大個一定要好好答謝爸爸。

我個女都係今日 in 呀, 8:45am 但我9:00先到...又冇的士又塞車所以late...當我抱住個女落車時聽到 "砰" 一聲好大聲呀, 仲有好多人大叫, 一把男人聲叫得特別大聲,我 "nam" 得個女好實,望過對面馬路見到有個男人抱起個女好緊張咁....當初仲以為係蹱倒個小朋友!!! 唉今時今日做一個盡責嘅家長真係有好大壓力, i wish him get well soon and wish St. Cat let his daughter to study there.  Please.....

希望受傷的爸爸早日康復

我當日在場, 再聽埋以上幾位咁"高度讚揚", 我覺得真系好可悲, 我想如果比車撞完就可以入呢間學校, 我唸會有大把人排隊願意比車咁撞法

呢個系一個意外, 我先生當時在場, 我9點 in 完出黎都仲見個爸爸訓在地上, 系個爸爸自己心急過馬路趕住去in, 又遇著個粗心大意既司機, 個情形系點我先生都唔想再形容, 雖然尼個意外大家都唔想, 我睇到真系覺得好心up, 我唸大家真係要反省下, 為左個學位不顧自己安全, 照顧小朋友安全至系最基本!

祝這位爸爸早日康復, 亦希望大家以今次意外為鑑, 出入小心, 我想起一句: "贏左個學位, 輸左條命, 值得咩?" (況且只是去interview)
純粹發表個人意見, 不喜勿插  
原帖由 babyjamie2007 於 09-11-9 22:14 發表
i wish him get well soon and wish St. Cat let his daughter to study there.  Please....

我是其中一個扶起呢個爸爸的..佢除左緊張地問佢 bb 有無事之外, 還緊張地說 "我個女 9:15 interview 呀", 我告知了到來的 st. cat 老師, 讓她們安撫呢個爸爸不用緊張, 她們會作另外安排的.

真希望呢個受傷的偉大爸爸 "心願達成"....

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-10 11:56 發表
我當日在場, 再聽埋以上幾位咁"高度讚揚", 我覺得真系好可悲, 我想如果比車撞完就可以入呢間學校, 我唸會有大把人排隊願意比車咁撞法

呢個系一個意外, 我先生當時在場, 我9點 in 完出黎都仲見個爸爸訓在地上, 系個 ...

i was with my girl in St Cat then my hubby told me the accident after the interview.  He heard a big boom sound then when he saw the daddy was being knocked by the car (it's an audi car which the car itself is relatively stronger and harder than other jap car)...he immediately ran and helped out, and comforted the daddy that 放心,你個女無事﹗

Same as Kiwi's hubby, my hubby doesnt' want to say anymore and 都唔想再形容.  He feels v upset that the daddy's second sentence is "my girl's interview is at 9:15am"...we both feel very 心 up & 心痛...it's just an interview, is that worth? I guess at that time he was not too concern about his broken leg but only the interview... What is more important than health and his life?

I sincerely hope that his injury is not too serious and his daughter is ok too (my hubby heard from a mami that her head was also knocked by the car but i hope it's not the truth , but my hubby kept asking his daughter if she's ok but she'd been very quiet and didn't say a word).  It's an accident and no one wants it to happen.  However, I think it's a lesson to me too.

I tried to search this news on newspaper today but cant find any.  So I hope both the daddy and daughter are ok.  God bless them.

btw, it's just my personal opinion....

原帖由 siupeg 於 09-11-10 12:48 發表
我是其中一個扶起呢個爸爸的..佢除左緊張地問佢 bb 有無事之外, 還緊張地說 "我個女 9:15 interview 呀", 我告知了到來的 st. cat 老師, 讓她們安撫呢個爸爸不用緊張, 她們會作另外安排的.

真希望呢個受傷的偉大爸 ...

你真係好好人!!!我睇完你甘講...好傷心!!!唉~~最近我都會同d朋友講,是教育問題or家長問題or社會問題or現在的小朋友太幸福呢???now個個家長為了小朋友都好似傻左甘,in啊in啊~~要名校入名校啊~~四周都是人山人海!!!唉.....包括我自己都係甘!!!點解甘啊??我自己都唔知點講!!!好希望個爸爸無事,健康平安最重要!!父母盡力了...小朋友入咩學校就等天安排,唔好太上心!!一 家人快樂平安最重要!!!

原帖由 luiflora 於 09-11-10 23:11 發表

你真係好好人!!!我睇完你甘講...好傷心!!!唉~~最近我都會同d朋友講,是教育問題or家長問題or社會問題or現在的小朋友太幸福呢???now個個家長為了小朋友都好似傻左甘,in啊in啊~~要名校入名校啊~~四周都是人山人海!!! ...

我以前都以為自己唔會著緊, 最緊要小朋友健康快樂, 但人就係咁, 得一想二, 越看得多越聽得多就變得有要求, 做父母都希望為小朋友打好基礎, 無非想揀條好路比佢, 打開方便之門. 我相信事件中既爸爸唔會唔明白生命係最緊要, 始終係一場意外. 我覺得呢度好好有好多經驗媽咪分享, 互相提醒, 希望大家一切順順利利.

回覆 3# luiflora 的文章

我都好心痛... God Bless!

但, 其實我都想問, 點解... 現在的幼兒教育要家長大排長龍, 等上差不多3個小時去交表(Think), 或去拿表(St Rosa, 玫瑰崗, etc.), 又或是去幫一個末完全懂說話的小朋友去interview, 真的苦了家長!

記得有人同我講, 由於學位有限, 現在有名氣的幼稚園的入選比例係10比1, 唉, 真痛苦!

醒目開學勳章

同意 ~~

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-10 11:56 發表

呢個系一個意外, 我先生當時在場, 我9點 in 完出黎都仲見個爸爸訓在地上, 系個 ...

‹ 上一主題|下一主題