用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔該大家幫忙 – 到底祟幼定協和好??
go

唔該大家幫忙 – 到底祟幼定協和好?? [複製鏈接]

麻煩大家俾下意見, 呢兩間學校都收咗阿女, 我同老公心大心細, 唔知點取捨.
最初一心一意讀祟幼, 因為呢度啲資源好充足, 所以連留位費都俾埋…...點知去完協和, 知道協和小學prefer收協幼學生之後, 老公就想轉軚……唔知你哋又會點選擇呢?希望大家俾下意見, 唔該晒.
   0    0    0    0

你係咪上星期六見協和嫁? 甘快知道結果既?

點解會prefer 協小?

係呀, 上星期六in, 老師interview完就話收阿女, 仲話叫我哋記住check信箱.

老公鍾意協小最緊要佢係津貼小學咋.

原帖由 bee918 於 09-11-9 12:20 發表
你係咪上星期六見協和嫁? 甘快知道結果既?

點解會prefer 協小?

但係協和是津校是否要待政府派位,不能自行收生,但我記得協小好似係私校但學費比崇幼平,你最好先問清楚是否私校.當年兩間都收了姪仔,但選了崇幼,環境好啲!
龜媽媽

星期六問咗協幼老師, 協小係政府派位 (100% sure, 因為同事個親戚响協小讀緊), 但係協幼生去叩門, 取錄成數大啲.

咁你覺得你兩個姪仔讀咗祟小品行o唔ok呀?!

原帖由 龜龜媽媽 於 09-11-9 14:34 發表
但係協和是津校是否要待政府派位,不能自行收生,但我記得協小好似係私校但學費比崇幼平,你最好先問清楚是否私校.當年兩間都收了姪仔,但選了崇幼,環境好啲! ...

原帖由 tauchuen 於 09-11-9 14:57 發表
星期六問咗協幼老師, 協小係政府派位 (100% sure, 因為同事個親戚响協小讀緊), 但係協幼生去叩門, 取錄成數大啲.

咁你覺得你兩個姪仔讀咗祟小品行o唔ok呀?!

...

崇真品行絕對OK, 宗教意識好濃厚既。

你想讀旺角果間協小定深水步新校舍既協小? 如果深水步既, 應該40網之內大把學校選擇, 何必做新校舍白老鼠? 如油尖旺網第時選中學就有JETSO。

不過你要CHECK有幾多人會叩協小門? 有幾多個位? 佢地係人地放棄D位先可以收叩門生。唔好以為收硬。

雖然我同老公無宗教信仰, 但係都唔會抗拒有宗教背景嘅學校, 因為都係導人向善.

想問下你知唔知旺角協小係咪最終都會搬去長沙灣?

同埋响邊度可以check到"叩門"資料? 唔該晒, Silvia!!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-9 15:35 發表

崇真品行絕對OK, 宗教意識好濃厚既。

你想讀旺角果間協小定深水步新校舍既協小? 如果深水步既, 應該40網之內大把學校選擇, 何必做新校舍白老鼠? 如油尖旺網第時選中學就有JETSO。

不過你要CHECK有幾多人會叩協小 ...

今晚放工返屋企, 真係收到協和取錄信......應該會交留位費再從長計議..... 但係都好煩, 要去大新開戶口.......到底應該選邊間, 有冇家長可以俾多啲意見????

其實你的看法應該倒轉,
第一: 協小是津校, 自選要看你的分數(即適齡,宗教分,兄姐或父母曾在此就讀分等等), 再按當年入表人數而定是否要抽籤, 第二次大抽獎即甲乙兩個部份抽獎, 總之都係要聽天由命, 沒有幼稚園的著數, 因為收生要由政府派位, 但若有人不註冊, 才有空位俾你叩門, 你沒有宗教信仰, 自行選校階段少五分,機會細好多.
第二: 協小分上下午校, 上午校小一由明年會到長沙灣一所暫借學校上課,到2011年二月才會正式搬到長沙灣九龍工業學校旁的全新校舍, 如果你的小朋友有幸入到, 都應該是新校舍, 不用做遊牧民族,中學入深水埗區,  但如果你想選下午校, 便會留在旺角原校繼續全日制上課, 中學可入油尖旺區, 有著數.

至於崇真是私校,收生自主, 小學部通常都會九成幾收番幼稚園的學生,升小有保證, 又可出去大抽獎, 博一博心儀的小學,唔得有崇真做後盾, 只係交$400留位費買個保障,

小兒今年便要面對此情況, 所以略知一二, 現在崇小收了,等今個月23號第一次大抽獎的派彩結果

原帖由 爸爸超人 於 09-11-12 14:54 發表
其實你的看法應該倒轉,
第一: 協小是津校, 自選要看你的分數(即適齡,宗教分,兄姐或父母曾在此就讀分等等), 再按當年入表人數而定是否要抽籤, 第二次大抽獎即甲乙兩個部份抽獎, 總之都係要聽天由命, 沒有幼稚園的著 ...

Yes,I agree with you!
龜媽媽

爸爸超人, 好多謝你嘅分析, 我老公個同事都係同你一樣咁講........我相信有99%會俾阿女入祟幼.

預祝你小朋友入到心儀嘅小學!

原帖由 爸爸超人 於 09-11-12 14:54 發表
其實你的看法應該倒轉,
第一: 協小是津校, 自選要看你的分數(即適齡,宗教分,兄姐或父母曾在此就讀分等等), 再按當年入表人數而定是否要抽籤, 第二次大抽獎即甲乙兩個部份抽獎, 總之都係要聽天由命, 沒有幼稚園的著 ...
‹ 上一主題|下一主題