用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明天要去劍鳴interview嗎?
go

明天要去劍鳴interview嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囡囡已被金巴倫及York取錄, 咁明天還要去劍鳴面試嗎?

請大家俾D意見!
   0    0    0    0

嘩~咁好呀~有兩間我ga心儀學校in左同收埋啦
如果我係你唔駛in囉~
我都好like 金巴倫,不過14號先in
york都未通知我in呀!!!

You should go to Keenmind tomorrow for interview as it is a very famous school in Kowloon Tong District.

咁妳要諗吓KM收咗妳會唔會讀la...
不過佢哋K1冇乜位,首輪多數waiting, unless有阿哥、家姐讀緊...
原帖由 安安太太 於 09-11-6 15:43 發表

請大家俾D意見!

i recommand you to in km also. my situation is same as you, we have offers from sn & stafford already but still waiting york reply & i will attend the interview (km) tomorrow morning. just for testing your daughter because the application fee is paid already.

請大家俾D意見!

名校咁多間, 全部收你又如何?俾你小朋友上下午各一間,最多都係讀2間.  你諗清楚, 想小朋友入邊間及小朋友最鍾意邊間. 我覺得最重要小朋友讀得開心.

請大家俾D意見!

My daughter need to go KM for interview too. Is it near the Kln Tong MTR station?

假設KM收左你個小朋友, 3間你會揀邊間? KM都好出名但多功課, 如果一定唔係KM嘅話, 咁就....

原帖由 bb0826 於 09-11-6 17:40 發表
My daughter need to go KM for interview too. Is it near the Kln Tong MTR station?

唔近呀, 如果由mtr行都幾遠呀

請大家俾D意見!

當然去啦!比阿女多個機會呢!

醒目開學勳章

同 st cat 既時間撞左, 我地會 in st cat 唔in km lu ...

醒目開學勳章

好多謝大家的意見!

我個囡今日in St Cat, 表現奇差, 所以預咗一定不收佢!

明早9:15會考一間屋村幼稚園, 有學券, 當買個保障, 萬一下年無錢交學費, 都有間平平地讀下! 如果 in 完屋村幼稚園就要立即趕去in KM, KM in 11:10.

我的考慮是
(1) KM出名多功課, 但好似可以教小朋友自己做功課, 不駛家長煩 (我都係網上睇到家長咁講而吸引住我), 我覺得咁樣又幾好Bor, 如果訓練到佢獨立, 可能上小學不洗咁煩!

(2) 原本KM 已經有N班升上, 我諗學位又真係不係好多, 所以可能機會不係咁大!

(3) 金巴倫已經交了留位費, York就未交, 但金巴倫我見全部家長都對這間學校讚好, 又小班教學, 學費又平, 所以都好值得讀!

(4) 我都覺讀York學英文應該好好, 但因為雜費貴, 不過佢又有教材回家學習, 收多D錢都好應該, 但如果要俾埋錢續劍橋又真係對我來講太貴了!

(5) 下星期又要in學之園, 我都好心儀這間幼稚園, 所以這間我一定in, 不過我又知機會十分渺忙, 因為佢地的學位太少了, 另外如果去in KM, 我怕個囡去太多interview嚇怕了佢, 佢今日去St cat就係驚到喊, 如果明天又去, 我怕...

我宜家諗下明天in完屋村幼稚園睇下時間點先再決定去不去啦, 好多謝大家聽我的分享, 做媽媽真係好辛苦, 我雖然不知我幫佢報咁多幼稚園究竟好不好, 總之為了個囡, 我咩都幫佢做過, 又報了面試班, 幫佢費盡心神, 我下個月就會生個細佬, 其實近排我自己都覺得好辛苦, 個肚好鬼大, 行路又辛苦, 星期一幫亞囡交屋村幼稚園都等咗2個鐘先交到, 那天重鬼咁大風, 我吹咗2個鐘頭, 結果下午已經不舒服發燒, 往後數天都不係好精神!

總之宜家做媽媽甚艱難啊!

I also very tired for going to interview frequently.

OnOn TaiTai, I am similar as you with York, St Nic & Think on hand. We have done the St Cat interview today but I don't have any hope since my kid didn't answer. I guess she feel tired on interview & feel boring on the repeating question like what is your name, how old are you, etc...

I have paid deposit for St nic already & will probably pay for Think as well. But for York, I am struggling coz some people said it is very good but some not. With her expansion, I am afriad my kid will become a mass production product but of course, I guess they will put a lot of efforts are preparing P1 interview.

原帖由 安安太太 於 09-11-6 22:55 發表
好多謝大家的意見!

我個囡今日in St Cat, 表現奇差, 所以預咗一定不收佢!

明早9:15會考一間屋村幼稚園, 有學券, 當買個保障, 萬一下年無錢交學費, 都有間平平地讀下! 如果 in 完屋村幼稚園就要立即趕去in KM, KM i ...

原來你D時間又係好趕!  我同你調轉, 10AM IN ST CAT(KM1030撞時間放棄), 1130 IN 那間屋村幼稚園.  我都唔多敢同阿囡IN 好多間(但我又報左好多間...), 又冇上面試班.  其實你大住個肚, 時間又迫(雖然應該趕到), 總之以自己身體為上呀!

Btw, for KM, I suggest to good for interview, try browse their web & the P1 placement result is quite good, even better than St Nic in my point of view. Also, even they state % only, but it is 100% in total. It means like St Nic, they publish ALL result to public. It gives me high confident on it.

For York, St Cat & KV, eventhough a lot of ppls said they can go to good school, I am not sure if they are talking about certain % out of large population or not.

This is just my own thinking.

原帖由 安安太太 於 09-11-6 22:55 發表
好多謝大家的意見!

明早9:15會考一間屋村幼稚園, 有學券, 當買個保障, 萬一下年無錢交學費, 都有間平平地讀下! 如果 in 完屋村幼稚園就要立即趕去in KM, KM i ...

我覺得本身屋村幼稚園其實無問題, 不過問題係d家長既質數, 呢樣野會影響佢地點都自己既小朋友=你囡囡既同學. 之前有個topic講過, 你可以search黎睇下.

我都唔係十分太鍾意km既功課量, 不過起香港地讀書, 最後都係要功課功課再功課. 或者咁樣train up個小朋友會好過讀d"愉快幼稚園", 聽講有d升上小學個幾月都未寫得掂本手冊

我個女讀緊KM N班,其實N班學生都只係收返60-70%,所以你個女都仲有機會,仲有既然報咗咪去in囉,我自己覺得如果幼稚園已經係功課多o既,o甘上到小學容易適認,大人同小朋友都唔洗為咗做功課而唔開心。
‹ 上一主題|下一主題