用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實你地話平時要溫書, 究竟係點溫?
go

其實你地話平時要溫書, 究竟係點溫? [複製鏈接]

小朋友小一, 我真係唔係好識應該點同佢溫. 我每晚都是同佢讀下課本, 默下d生字, 係咪咁樣?
   2    0    0    0

原帖由 fannynsf 於 09-11-5 16:23 發表
小朋友小一, 我真係唔係好識應該點同佢溫. 我每晚都是同佢讀下課本, 默下d生字, 係咪咁樣?

通常小一都會好簡單,同功課一毛一樣。

問小朋友今日教咩
叫佢講比你聽

咁都算溫習的一種方式
原帖由 fannynsf 於 09-11-5 16:23 發表

醒目開學勳章

中文: 要求小朋友朗讀課文, 讀完之後可以問下個別詞語點解, 問幾題與課文內容相關的題目. 如果小朋友能力較高, 可以叫小朋友利用某些新詞組句.

英文:同樣要求小朋友朗讀生字,課文, 可以要求小朋友中譯那些字的意思 (平日說廣東話的家庭). 讀生字要包括只看圖及只看字. 想考小朋友聆聽的能力, 可以讀某些課文的字或句, 要求小朋友指出 (能力高寫出也可). 至於溫grammar, 家長可舉出例子, 然後要小朋友指出對錯 (It is green / It are green). 能力高者, 亦可以像中文般, 以英語問一些相關的內容.

數學: 要求小朋友講解一下怎樣計出來

常識:可以閒話家常般談談課文主題的內容

醒目開學勳章

原帖由 早教媽媽 於 09-11-5 23:59 發表

中文: 要求小朋友朗讀課文, 讀完之後可以問下個別詞語點解, 問幾題與課文內容相關的題目. 如果小朋友能力較高, 可以叫小朋友利用某些新詞組句.

英文:同樣要求小朋友朗讀生字,課文, 可以要求小朋友中譯那些字的意思 ...

呢個方法好好 我都試下先

我而家都係用緊呢個方法 .... 都 ok ... 同佢備埋課 ....上堂答多左問題比miss讚...佢不知幾開心~~~ 不過係唔係真係得要睇下上學期考試了 
‹ 上一主題|下一主題