用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望學校 squeeze 45 students in a class!!!!!!
樓主: queeniekl
go

德望學校 squeeze 45 students in a class!!!!!! [複製鏈接]

我囡囡而家讀緊小一,初初知道成45人一班都好驚訝,點handle?到而家讀咗成2個月,發覺我嘅担心係多餘。首先德望係一間歷史悠久嘅學校,難道佢地唔會比我哋更清楚大班/小班嘅好處?我唔知點解會有45人一班,或者45個都係女仔,女仔乖啲冇咁曳容易handle,如果45個男仔我就唔贊成喇 。至於學術方面,囡囡亦都冇跟唔上嘅情況,如果當日上堂乖,老師會叫小朋友寫手冊話今日全班小朋友好乖好安靜 ,等我哋讚吓班小姐,老師們亦好照顧到小朋友需要,同學們亦都懂互相幫助,囡囡讀得好開心。

thanks for ur sharings!

原帖由 smallegg 於 09-11-9 18:03 發表
我囡囡而家讀緊小一,初初知道成45人一班都好驚訝,點handle?到而家讀咗成2個月,發覺我嘅担心係多餘。首先德望係一間歷史悠久嘅學校,難道佢地唔會比我哋更清楚大班/小班嘅好處?我唔知點解會有45人一班,或者45個都係女仔,女仔乖 ...

That really makes me think twice......

我囡囡都係讀緊GH P1, 我覺得選學校先要睇自己小朋友能力 + 性格,  如需要老師跟得很貼, 當然小班好, 如小朋友性格獨立, 活潑, 容易跟其他小朋友相處, 大班小班都會較易適應.  

正如smallegg所講, 我囡囡初入GH時我都有擔心, 怕佢唔適應太多人, 但佢無仲好開心, 成日行街都遇到GH朋友, GH 雖然係45人一班, 但老師可以Handle到. 而且GH 老師很有愛心.  放心.

另外我見有朋友讀其他學校, 係少人D, 30人左右, 但9月P1 開學後已不停有功課, 除平時功課外, 仲要日日做2-3份網上功課, 但GH有功課堂, 暫時不需做網上功課, 有網上閱讀, 但不是強迫.  係呢點, 可能有人會答上網係呢家新學習方法嗎, 早教早識, 網上可聽讀音等!!!

對.  但對我嚟講, 眼睛健康較重要, 上網小朋友好易學, 一教基本已懂, 但日日上網對6, 7歲小朋友視力發展不是太好, 要訓練聽平時上堂老師會講, 再者可買CD, 家長放假同囡囡講故事, 我覺得唔需要日日上網做功課 ?!

另一講法, 呢家好多學校已轉全日, 但仍有少部份係半日, 有人話全日好, 有人話半日好,  有人鐘意男女校, 有人鐘意一條龍男或女校, 例子多的是....

我所言係想講出選學校先要把自己考慮因素LIST 出來, 如功課量, 返學時間, 人數, 授課語言, 愛心, 教學理念等.  再作多方面衡量, 其實大班係幼稚園都有, 根XX, St. CXXX 不是都係大班嗎, 根XXX 更像一間小學般, 但也有很多家長覺我佢哋教我好, 個個人睇法不一嗎 ??? 不要太著意吧.  不喜歡大班, 可以選其他小班教學學校.

另係interview中學校都會選適合自己學校教法和同意學校教學理念嘅學生, 若在 First round 選中, 基本適應無太大問題, 放心.

Dear bbmummy,

Thanks for sharing. I feel much relieved after reading your valuable comments.  Would you mind telling me more about the volume of homework your daughter needs to do each day. Thanks in advance.
原帖由 bbmummmy 於 09-11-10 08:13 發表
我囡囡都係讀緊GH P1, 我覺得選學校先要睇自己小朋友能力 + 性格,  如需要老師跟得很貼, 當然小班好, 如小朋友性格獨立, 活潑, 容易跟其他小朋友相處, 大班小班都會較易適應.  

正如smallegg所講, 我囡囡初入GH時我 ...

For existing goodhope parent,
May I have more information realted to school ?
- School bus arrangement
As I find in the BK, a lot of adverse feedback realted to the arrangeent of school bus, the kid need to wake up earlier to take up the bus But the bus arrive the school before opening, is it the truth ?
- Is it all primary students can enter secondary school ?
- How much school fee in secondary fee ?
- Any activities can be taken in school ?
- the volume of homeworks everyday
- no of exam and accessment per year and how many dictation per week

So many question in my mind and hopefully the existing goodhope mom can help me to make the decision.
Million thanks

功課量要視乎小朋友速度, 但GH 規定所有P1 同學不可以参加校內課外活動, (校內課外活動由P2開始才有), 所以同學可用最後一節輔導堂做功課, 功課量暫時每日都係最多8-9樣, 但包括改正, 如果無錯便做少份功課, 之前叫囡囡盡量係學校做, 返家可快D做完就可以做自己喜歡嘅節目, 所以我囡囡通常都係學校做咗大半, 返家只係做20-30分鐘左右, 尋日仲全部係學校做哂, 一般佢都有時間做佢平時喜歡嘅節目, 另要佢日日抽一個多鐘練習piano & viola, 最遲9:15PM 上床.

但如家長要返工, 小朋友又依賴家長才肯做功課, 可能要較長時間適應, 因待家長回家, 都7:00PM, 要食飯又要做功課, 好快已夠鐘瞓覺.  因GH 比較早上堂.

在 WISEKID2007 眼中, 他仔的學校最好

以前讀 ESF, 就讚 ESF. 後來轉讀 GSIS, 就開始 "數" ESF. 佢話 ESF 30 人一班, 都太多人, 應該廿幾人一班先得.

話時話, 有網友話 WISEKID2007 現身星期日明報. 如果想學野, 就 CLICK 去睇下

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 91108/newa/oka1.txt

Interesting, a kid kept on changing school every 2 year .

原帖由 Cara2006 於 09-11-10 14:38 發表
在 WISEKID2007 眼中, 他仔的學校最好

以前讀 ESF, 就讚 ESF. 後來轉讀 GSIS, 就開始 "數" ESF. 佢話 ESF 30 人一班, 都太多人, 應該廿幾人一班先得.

話時話, 有網友話 WISEKID2007 現身星期日明報. 如果想學野,  ...

原帖由 spiderlily 於 09-11-10 16:14 發表
Interesting, a kid kept on changing school every 2 year .

佢自己講, 話個仔有 "學習問題", 在 ESF 跟唔上, 就轉了去 GSIS, 好似話 GSIS 有多 D 資源幫 D 有學習問題的小朋友喎

what is more interesting is as a "高級管理人員", he/she can spend so much time in BK to write long message in different threads!

原帖由 spiderlily 於 09-11-10 16:14 發表

讀得 GSIS, 估唔到間屋咁細咁亂, 個仔張書檯竟然放 SOFA 前.  又講到個仔點叻, 話 6 歲睇 HARRY POTTER, 但係書架 D 書, 都係 MAGIC TREE HOUSE, G STILTON 之類嗟嘛. 真係吹水唔抹嘴.

王國長老

討論己發展至不理性地對其他會員及小朋友作出嘲諷, 現關上主題.

edea
‹ 上一主題|下一主題