用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問大家小朋友初初說學說是否這樣
go

請問大家小朋友初初說學說是否這樣 [複製鏈接]

如提:小朋友說旨東西說E度或個度(或我說的話,他立刻跟我說同一返話),吾知怎樣教他說正確語言,請大家幫忙,THX!!
   0    0    0    0

我見我朋友個女(normal女), 佢18個月時都係咁講..E度..個度,依家2歲半講野好叻, 仲成日問問題。

我個仔有delay, 2歲先開始講野,依家又係2歲半,開始主動跟著我說同一番話。

我小朋友就快4歲了

原帖由 Capricorn2521 於 09-11-5 11:19 發表
我見我朋友個女(normal女), 佢18個月時都係咁講..E度..個度,依家2歲半講野好叻, 仲成日問問題。

我個仔有delay, 2歲先開始講野,依家又係2歲半,開始主動跟著我說同一番話。 ...

好正常,開始有語言,如果佢指呢度果度你可以同佢講呢度係房/厠所........之類等佢理解,聽得多你問佢,佢會講返俾你聽,跟你講野,係好既開始有意慾講野.
原帖由 henryfok 於 09-11-5 10:53 發表
如提:小朋友說旨東西說E度或個度(或我說的話,他立刻跟我說同一返話),吾知怎樣教他說正確語言,請大家幫忙,THX!!

thx!! 但已有約三個月都是這樣
原帖由 pollybell 於 09-11-5 12:28 發表
好正常,開始有語言,如果佢指呢度果度你可以同佢講呢度係房/厠所........之類等佢理解,聽得多你問佢,佢會講返俾你聽,跟你講野,係好既開始有意慾講野.
‹ 上一主題|下一主題